Mergi la conţinutul principal

Criza politică cehă "complică" ratificarea Tratatului de la Lisabona

"Evoluţiile actuale complică situaţia" în ceea ce priveşte ratificarea textului destinat să sporească eficienţa Uniunii extinse, a spus vicepremierul ceh pentru afaceri europene Alexandr Vondra, într-o conferinţă de presă la sediul Parlamentului European de la Strasbourg.

"Aşteptăm votul Senatului, dar nu va fi uşor", a adăugat el.

Deşi doar trei ţări mai au de finalizat ratificarea tratatului - Irlanda, Germania, Polonia, Cehia este singura care nu a încheiat ratificarea parlamentară. În lipsa validării de către toate statele membre UE, tratatul nu va putea intra în vigoare.

Senatul ceh ar urma să se pronunţe în principiu în aprilie, dar data şi rezultatul votului rămân nesigure. Temerea guvernelor europene este că perspectiva alegerilor anticipate în Cehia va complica situaţia politică naţională, cu urmări pentru ratificarea parlamentară a tratatului, deja foarte controversat în Cehia.

"În mod clar, Cehia se va comporta în mod responsabil, guvernul a semnat tratatul şi este în interesul său să încheie procesul de ratificare", dar "va fi mult mai dificil de convins oamenii" din Senat, a subliniat Vondra.

Partidul liberal al premierului Mirek Topolanek, ODS, este foarte divizat în ceea ce priveşte tratatul, iar şeful statului, Vaclav Klaus, este un adversar vehement al acestuia.

În faţa acestor temeri, preşedintele Comisiei Euroene Jose Manuel Barroso a cerut partidelor politice din Cehia să nu anuleze eforturile altor ţări UE.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, germanul Hans-Gert Pöttering, a apreciat că ar fi "o tragedie" ca Cehia să refuze să ratifice tratatul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro