"Evoluţiile actuale complică situaţia" în ceea ce priveşte ratificarea textului destinat să sporească eficienţa Uniunii extinse, a spus vicepremierul ceh pentru afaceri europene Alexandr Vondra, într-o conferinţă de presă la sediul Parlamentului European de la Strasbourg.
"Aşteptăm votul Senatului, dar nu va fi uşor", a adăugat el.
Deşi doar trei ţări mai au de finalizat ratificarea tratatului - Irlanda, Germania, Polonia, Cehia este singura care nu a încheiat ratificarea parlamentară. În lipsa validării de către toate statele membre UE, tratatul nu va putea intra în vigoare.
Senatul ceh ar urma să se pronunţe în principiu în aprilie, dar data şi rezultatul votului rămân nesigure. Temerea guvernelor europene este că perspectiva alegerilor anticipate în Cehia va complica situaţia politică naţională, cu urmări pentru ratificarea parlamentară a tratatului, deja foarte controversat în Cehia.
"În mod clar, Cehia se va comporta în mod responsabil, guvernul a semnat tratatul şi este în interesul său să încheie procesul de ratificare", dar "va fi mult mai dificil de convins oamenii" din Senat, a subliniat Vondra.
Partidul liberal al premierului Mirek Topolanek, ODS, este foarte divizat în ceea ce priveşte tratatul, iar şeful statului, Vaclav Klaus, este un adversar vehement al acestuia.
În faţa acestor temeri, preşedintele Comisiei Euroene Jose Manuel Barroso a cerut partidelor politice din Cehia să nu anuleze eforturile altor ţări UE.
La rândul său, preşedintele Parlamentului European, germanul Hans-Gert Pöttering, a apreciat că ar fi "o tragedie" ca Cehia să refuze să ratifice tratatul.