Criza menţine scăzută cotaţia apartamentelor "normale" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criza menţine scăzută cotaţia apartamentelor "normale"

În primul episod al acestui material, publicat vineri, 13 ianuarie, vă spuneam că preţul apartamentelor în zona centrală şi ultracentrală este în uşoară creştere. În această ediţie vă prezentăm listele cotaţiilor apartamentelor din restul zonelor oraşului, precum şi din judeţ, cu precizarea că în aceste cazuri cotaţiile au o evoluţie inversă. Concret, pentru al treilea an consecutiv, criza a diminuat pragul minim de impozitare a tranzacţiilor cu apartamente.

Potrivit Codului Fiscal, Camerele notarilor publici îşi actualizează, de obicei o dată pe an, chiar în luna ianuarie, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Astfel, la solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Experţilor Tehnici din România a reactualizat preţurile de referinţă pentru apartamente şi terenuri ce pot face obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale de timbru.

Listele cu noile preţuri ar urma să intre în vigoare de astăzi şi sunt valabile în semestrul I al acestui an, cu menţiunea că în cazul în care vor apărea modificări, acestea vor fi comunicate brăilenilor imediat ce experţii vor realiza noi rapoarte în acest sens.

Aşa cum v-am obişnuit, vă prezentăm o situaţie de ansamblu privind nivelul minim de impozitare a tranzacţiilor imobiliare pentru municipiul şi judeţul Brăila. Pentru eficienţa informaţiilor, de această dată am ales varianta în care publicarea tabelelor cu valoarea minimă de circulaţie a imobilelor se va face în episoade.

Dacă în ediţia precedentă am prezentat cotaţiile pentru zona centrală şi ultracentrală a Brăilei, acum publicăm listele cotaţiilor pentru celelalte cartiere din municipiu, precum şi pentru judeţ. În etapa următoare vor fi prezentate tabelele cu preţurile informative pentru casele din municipiu şi judeţ şi vom încheia cu un alt capitol important, acela al terenurilor.

Taxe notariale la preţul de listă

Da click aici pentru a vedea tabelul "Preturi informative de cumparare a apartamentelor confort 1,2,3, blocuri pentru municipiul BRAILA"

Înainte de a trece la prezentarea tabelelor vom face, totuşi, o scurtă informare cu caracter general, legat de detaliie tehnice aferente acestui subiect. Astfel, în ceea ce priveşte strict tranzacţiile pentru apartamentele din Brăila, raportul de expertiză a fost structurat pe zone de amplasament şi principalele străzi ale acestora. Preţurile informative sunt exprimate în lei noi şi sunt stabilite pentru blocuri de locuit, diferenţiat pentru garsoniere şi apartamente (1 - 4 camere), în funcţie de confort (I, II, III). Important de precizat că, indiferent dacă cetăţenii vor vinde sau vor cumpăra bunurile cu preţuri ce nu se vor încadra, din diverse motive, în limitele prevăzute de lista amintită, aceştia vor fi taxaţi, la notariat, când vor înregistra tranzacţia, în funcţie de preţurile informative conţinute în documentul pus la dispoziţia notarilor. Cu alte cuvinte, dacă un cetăţean, din diverse motive, a vândut un imobil la un preţ sub cel din listă, el va trebui să plătească taxele notariale aferente valorii documentelor prezentate în această ediţie a ziarului. În cazul tranzacţiilor la valori mai mari decât preţul de referinţă, în mod evident, taxarea se va face la valoarea cu care se declară încheiată tranzacţia. "Recomandarea mea este ca actele să fie încheiate pentru valoarea reală de vânzare. Aceasta, deoarece în cazul unei eventuale anulări în instanţă a contractului de vânzare-cumpărare - din diverse motive -, cumpărătorul să îşi poată primi înapoi suma trecută în respectivul contract", ne-a declarat vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Vasile Varga.

Apartamentele la etajele superioare sunt mai ieftine

În aceleaşi documente se menţionează faptul că valorile de listă se modifică în anumite marje, în funcţie de etaj sau vechimea imobilului. Astfel, pentru apartamentele din blocurile cu 4 nivele, situate la etajele 3 şi 4 se recomandă diminuarea valorilor de listă cu 15% pentru apartamentele de la nivelul 4 şi 8% pentru cele de la nivelul 3. În cazul blocurilor cu 10 etaje, diminuarea este de 20% pentru apartamentele situate la etajele 9 şi 10, de 15% pentru cele de la etajele 7 şi 8 şi 8% pentru etajele 5 şi 6. Cu 15 % este diminuată şi valoarea apartamentelor situate la etajele 6 şi 7 din blocurile cu 7 nivele şi cu 8% pentru cele de la etajele 4 şi 5. În plus, pentru apartamentele situate în blocuri ridicate înainte de 1977, valoarea se diminuează cu 12%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro