Criza medicamentelor incepe sa se simta si la Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criza medicamentelor incepe sa se simta si la Braila

Daca in alte judete din tara bolnavii cronici sunt trimisi de la o farmacie la alta pentru a-si procura medicamentele care ii tin in viata, la Braila situatia este stabila deocamdata. Farmaciile mai au stocuri de medicamente pentru afectiunile cronice, dar aceasta situatie nu va tine prea mult. Criza medicamentelor a aparut din cauza ca depozitele de medicamente si-au terminat stocurile si, in plus, niciun produs care se plateste in euro, franci elvetieni sau dolari nu a mai fost importat. Situatia va persista pana in februarie, cand preturile medicamentelor vor fi recalculate la cursul de 4 lei pentru un euro, astfel ca distribuitorii sa deblocheze importurile.
Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Braila, Mariana Tarachiu, ne-a declarat ca la Braila nu se poate vorbi, deocamdata, despre o criza a medicamentelor, chiar daca unele sunt mai greu de procurat. "In prezent, medicamentele pe programele de sanatate nu sunt lipsa la Braila si ma refer la boli ca diabetul, SIDA, endocrine. Sunt mai greu de procurat si in ritm lent sau cu sincope la o serie de medicamente, pentru ca depozitele nu le livreaza. Probabil pierderile pe care le inregistreaza din cauza cresterii cursului valutar ii determina sa nu se aprovizioneze sau sa nu livreze medicamente. Depozitele dau medicamente numai cu plata cash, iar farmaciile nu pot sustine aceste cheltuieli. E din ce in ce mai greu pentru cele care nu au forta economica. Din cate stiu eu, la toate farmaciile mari se face aprovizionarea", a declarat Mariana
Tarachiu.

Farmaciile mai au medicamente pe stoc

Farmacistii braileni ne-au confirmat faptul ca mai au stocuri de medicamente pentru afectiuni cronice, insa criza care afecteaza intreaga tara incepe sa se simta. Brailenii care sufera de boli cronice au fost, totusi, grijulii si si-au achizitionat din timp medicamentele necesare, mai ales ca medicii au putut elibera retete chiar si pe 60 - 90 de zile. Farmacistii se lovesc insa de o problema: nu pot prescrie un inlocuitor al unui medicament pe care nu il au in stoc decat cu acordul medicului si al pacientului, iar pacientii refuza de multe ori sa accepte altceva decat ceea ce scrie pe reteta. "Ar mai exista medicamente pe stoc, speram ca situatia sa se rezolve. Ne-ar lipsi totusi unele medicamente, pentru ca daca s-ar fi pastrat denumirea comuna internationala pentru medicamente, farmacistii ar fi putut sa prescrie un inlocuitor, insa de cind s-a revenit la denumirea comerciala, pentru a da un inlocuitor este nevoie de acceptul medicului si al bolnavului. Pacientul spune ca medicul i-a dat preductal si nu doreste inlocuitor. Problemele sunt la cardiaci si la bolnavii de diabet", a precizat farmacistul Ion Bobaru, de la farmacia "Faltis".
La randul sau, farmacist Profira Constantinoiu ne-a confirmat ca sunt unele medicamente de import care nu mai ajung pe piata pentru ca pretul nu mai este in concordanta cu valoarea euro. Aceasta a precizat ca este vorba despre produse cam pentru toate afectiunile cronice, diabet, boli psihice sau boli de inima. "Mai avem ceva stocuri de medicamente. CJAS ne-a permis sa dam produse de pe piata interna, ca inlocuitor, insa aici apare o problema din cauza ca medicii trec pe reteta denumirea comerciala a produsului. In plus, pentru a achizitiona produsele de import, furnizorii solicita bani cash, iar retetele compensate si gratuite se platesc peste trei luni. Aceasta situatie creeaza un dezechilibru", a precizat farm. Constantinoiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro