• Francisk Chiriac a declarat recent că procedura legată de achiziţia lapte-corn ar putea fi respinsă • aşadar, distribuirea celor două produse ar putea depăşi ultimul termen anunţat de CJ: februarie 2017 • de asemenea, va mai dura ceva timp şi până când merele vor ajunge pe băncile copiilor • senatorul Ion Rotaru este de părere că lucrurile s-ar mişca mult mai repede dacă Legea achiziţiilor publice se schimbă
Criza lapte-corn pare să se adâncească mai mult. Dacă până acum se preconiza că distribuirea celor două produse va începe în luna februarie 2017, ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliul Judeţean, Francisk Chiriac, a declarat că se aşteaptă la întârzieri şi mai mari. Potrivit acestuia, procedurile legate de achiziţia laptelui şi a cornului ar putea fi respinse de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).
„Acei frumoşi inspectori încă nu ne-au dat o hotărâre. Din surse aşa, pentru că am întrebat şi eu comisia, s-ar putea să o trântească, efectiv. Să declare că procedurile nu au fost îndeplinite şi să reluăm procedura pentru lapte-corn. Sunt doi reprezentanţi, am luat doi experţi de la ANRMAP şi nu ne-au spus nimic de atâtea luni de zile, acum presupun, dar aştept şi o hârtie oficială de la ei să ne spună că procedurile nu au fost îndeplinite corespunzător pe partea tehnică. Deci încă nu am primit niciun răspuns de la ei pe partea tehnică. Am înţeles de la membrii comisiei din cadrul CJ că cei doi vor da o astfel de hârtie că procedurile nu au fost făcute corespunzător. Şi atunci o să ne gândim din punct de vedere juridic să acţionăm în instanţă, iar procedura e să o închidem şi să putem demara o alta. Şi pe lapte şi pe corn, dar de data asta o să procedăm exact cum v-am spus: facem acord cadru pe doi ani de zile să nu mai avem astfel de probleme”, a explicat Chiriac.
De asemenea, întârzieri mai mari va avea şi programul „Mere în şcoli” după ce Ministerul Educaţiei a hotărât distribuirea lor şi în rândul preşcolarilor.
„Pe partea de măr mi-a venit de la Ministerul Educaţiei că trebuie să includem şi grădiniţele. Am anulat acea procedură şi am făcut o altă procedură şi cu grădiniţele. Sper ca aceste lucruri pe noua guvernare să nu se mai întâmple. Sper să putem reuşi ca într-un timp foarte scurt Guvernul să remedieze partea asta de legislaţie pe achiziţii astfel încât să nu mai avem astfel de proceduri. Eu v-am spus şi punctul meu de vedere. Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să facă tot ce înseamnă procedură pe partea tehnică şi să ne lase pe noi autorităţile publice locale să facem doar procedura de cost. Adică pe firmele respective. E aceeaşi situaţie în care a fost domnul primar pe asfaltarea drumurilor. Apropo, a fost control de la ANAF pe vechea procedură prin achiziţie directă, unde a luat vreo 3 - 4 bibliorafturi. Să vedem ce se întâmplă. Tocmai de asta am luat decizia să facem o licitaţie cum scrie la carte, prin SEAP, cu toate lucrurile în regulă”, a adăugat preşedintele CJ.
Şeful judeţului a ţinut să precizeze că nu s-au contestat firmele între ele şi că programul a fost ţinut în loc de partea tehnică.
„Nu s-au contestat firmele. A fost licitaţie. Partea de clarificări şi de procedură legată de gramaj, cum arată, că e pătrat, triunghiular, că trebuie să fie pufos. Sunt lucruri tehnice şi am spus că trebuie să vină cineva de specialitate. Am luat specialist de la Direcţia de Sănătate Veterinară, pe parte de alimente. Să ne spună dacă are caloriile respective, corespunde sau nu. Să clarificăm mai repede acele lucruri care erau cerute de caietul de sarcini. N-am reuşit. De asta am luat hotărârea, că dacă va fi trântită această procedură, eu voi hotărî ca următoarea achiziţie să fie făcută pe acord cadru. Nu mai ţin cont. O să îmi iau numărul de elevi, o să fac o statistică şi facem un acord cadru ca doi ani de zile să nu mai fim în această situaţie. Încercăm să cerem toate lămuririle şi să ne permită lucrul acesta. Sperăm că dacă avem un Guvern PSD legea să ne permită”.
Reamintim că nu este pentru prima dată când programul „Lapte-corn” are întârzieri uriaşe. În anul şcolar 2014-2015 elevii au primi laptele la timp însă cornul l-au primit abia după şapte luni. Aşadar, e posibil ca judeţul Brăila să rămână ultimul din ţară în ceea ce priveşte distribuirea produselor.
Rotaru: „Legea achiziţiilor trebuie schimbată”
În cadrul aceleaşi conferinţe de presă, senatorul proaspăt ales, Ion Rotaru, a comentat pe marginea acestui subiect, spunând că lucrurile s-ar mişca mult mai repede dacă s-ar modifica Legea achiziţiilor publice.
„Trebuie văzut neapărat per ansamblu pe Legea achiziţiilor publice ce este de schimbat. Repede. Vom face acest lucru. De asemenea, există acea masă caldă care trebuie asigurată elevilor - pe care o avem în programul de guvernare. Dacă modificăm legea e altceva”.