Criza Lapte-Corn e de durată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criza Lapte-Corn e de durată

• elevii brăileni au slabe şanse să mai primească până la vacanţa mare pachetul guvernamental complet lapte-corn-fructe • Consiliul Judeţean abia a lansat licitaţia pentru componetele lapte-fructe, programarea fiind pentru luna martie • experienţa anilor trecuţi arată că se mai pierd luni bune din cauza constestaţiilor • valoarea contractului multianual se aproapie de 13,5 milioane lei, fără TVA • pentru componenta “corn” licitaţia ar fi, protrivit şefului judeţului, pe ultima sută de metri şi ar urma să ajungă la elevi chiar de luna viitoare 

 

Cu fiecare săptămână care trece devine tot mai clar să se subţiază drastic şansele ca elevii brăileni să mai primească până la finele acestui an şcolar, deja aflat la jumătate, pachetul, în formulă completă, lapte-corn-fructe, subvenţionat de statul român. Ce-i drept, pentru componenta “corn” procedura de atribuire a contractului către un furnizor de produse de panificaţie ar fi pe final şi ar urma să ajungă la copii. Pe de altă parte însă, laptele şi fructele din program nu sunt nici pe departe într-o etapă atât de avansată: abia zilele trecute Consiliul Judeţean Brăila, ca autoritate contractantă, a urcat în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) anunţul de licitaţie, iar procedura este anunţată tocmai pentru jumătatea lunii martie. 

Mai în detaliu, anunţul lansat de autoritatea locală face referire la “Furnizarea şi distribuţia de produse lactate şi fructe proaspete în şcoli pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat autorizat/acreditat, precum şi pentru preşcolarii din grădiniţele de stat şi privat autorizate/acreditate şi particulare acreditate, cu program normal de 4 ore, din municipiul şi judeţul Brăila, în anii şcolari 2016-2017, 2017-2018, 2018-2019”.

Contractul are o valoare totală estimată aproape de 13,5 milioane lei, fără TVA şi este împărţit pe două loturi. Pentru Lotul I - “Furnizarea şi distribuţia de fructe proaspete” sunt luaţi în calcul 30.417 de copii pentru o perioadă de 80 de zile din anul şcolar 2016 - 2017 ceea ce înseamnă că valoarea estimată ar fi de aproape 0,83 milioane lei, fără TVA, în timp ce în anul şcolar 2017 - 2018 se vorbeşte despre 32.500 de elevi adică o valoare estimată a contractului subsecvent de 1,105 milioane lei, fără TVA, similară şi pentru anul şcolar 2018 - 2019.

Estimările pentru Lotul II, aferent componentei “lapte”, indică o valoare de puţin peste 1,8 milioane lei, fără TVA, pentru ce-a mai rămas din acest an şcolar, iar pentru următoarele cicluri, valoarea de aproape 4,33 milioane lei, fără TVA, pentru fiecare an şcolar.

Firmele interesate de acest contract sunt obligate să constituie un depozit de 11.050 lei pentru Lotul I şi de 43.290 lei pentru Lotul II, cu titlu de garanţie de participare.

În ce priveşte capacitatea economică şi financiară, prevederile anunţului de licitaţie stabilesc drept prag minim o cifră de afaceri multianuală (2013 - 2015) de 0,82 milioane lei pentru componenta “fructe” şi de 1,8 milioane lei pentru “lapte”.

Tipul procedurii alese pentru atribuirea contractului este “licitaţia deschisă” cu unic criteriu de selecţie “preţul cel mai scăzut”.

Termen limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare expiră joi, 16 februarie, iar ofertele ar urma să fie evaluate până în data de 13 martie.

 

Chiriac: “Sperăm să atribuim cât mai repede contractul”

Contactat de reporterii “Obiectiv”, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a explicat că instituţia urmăreşte să finalizeze rapid procedura de atribuire astfel încât pachetul complet lapte-corn-fructe să ajungă cât mai repede la beneficiari. “Da, s-a lansat în SEAP procedura de achiziţie pentru lapte şi pentru măr. Din informaţiile pe care le am cornul este aproape finalizat, mai este de făcut procesul final. Deci raportul procedurii este aproape de finalizare. Eu sper ca până la sfârşitul lunii să încheiem absolut tot ca să începem cu 1 februarie cornul. Să sperăm că, din experienţa cornului, procedura pentru lapte şi măr va dura mult mai puţin, să nu avem foarte multe clarificări pe speţele respective. Nu vă pot da un termen, acum, când se vor finaliza laptele şi mărul. Evident, ne dorim cât mai repede”, ne-a declarat sursa citată.

Întrebat de ce s-a orientat instituţia spre un acord cadru multianual în cazul componentelor lapte şi fructe, şeful de la judeţ a explicat că s-a urmărit eliminarea episoadelor de pauză, din fiecare an, până la stabilirea furnizorului de produse în cadrul procedurii de licitaţie. “Încercăm să facem un acord cadru ca să nu mai avem aceste blocaje pentru următorii ani şcolari, adică mă refer la anul şcolar 2017-2018 şi 2018-2019. Mi-ar fi plăcut ca programul să fi început la 12 septembrie 2016, dar a ţinut de legislaţie, de tot felul de şicane. Dar pentru a preîntâmpina şi preveni astfel de şicane am optat pentru un acord cadru pentru următorii doi ani şcolari”, a încheiat Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro