• deşi iniţial anunţase că distribuirea cornului în şcoli se va face de astăzi, 1 februarie, preşedintele CJ a declarat că e posibil să se depăşească acest termen • nici în ceea ce priveşte laptele şi mărul lucrurile nu au avansat prea mult • pe această temă, Francisk Chiriac a fost luat la întrebări de consilierul PNL, Ovidiu Nechita
Slabe şanse ca şcolarii şi preşcolarii să primească lapte, corn şi măr semestrul acesta sau mai bine zis ce a mai rămas din el. Deşi preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, anunţase că de astăzi va începe distribuirea cornului în şcoli, se pare că va mai dura până când produsele vor ajunge efectiv la copii.
Ieri, în cadrul şedinţei ordinare lunare de CJ, şeful judeţului a fost întrebat de consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita care-i stadiul achiziţiei componentei “Corn”. Chiriac a răspuns că procedura este aproape finalizată, dar că e posibil să se mai întârzie puţin, depăşindu-se astfel termenul de 1 februarie.
“Am vorbit cu doamna directoare de la Achiziţii şi era în ultima etapă a raportului final al achiziţiei. Nu am întrebat-o cine este câştigător şi nici nu mă interesează. Mi-a zis că trebuie să se întâlnească şi să finalizeze raportul final. După ce terminăm şedinţa o să merg la Consiliu să văd dacă s-au întâlnit şi raportul este gata să putem declara câştigătorul şi de mâine să dăm şi cornul. Dacă nu, să îmi spună din ce motive nu putem da de mâine şi când îl vom da că de fiecare dată mi se dau nişte termene”, a explicat Chiriac.
Nici în ceea ce priveşte laptele şi mărul lucrurile nu par să fi avansat. Procedura de achiziţie a fost lansată, dar va mai trece ceva timp până se va finaliza.
“Referitor la lapte şi la măr suntem în procedură deja, am lansat în SEAP, sperăm să nu mai fie atâtea constestaţii. Şi acolo trebuie să facem un acord-cadru să nu mai avem aceeaşi situaţie ca în fiecare an, iar pentru următorii doi ani şcolari să avem contractele semnate şi din anul şcolar 2017-2018 şi 2018-2019 să putem da şi lapte şi cornul şi mărul , începând cu 15 septembrie. N-am mai acceptat să facem pe an şcolar ci pe acord-cadru, astfel încât să nu mai fim în situaţia în care am fost anul acesta de a da sau de a nu da începând cu 15 septembrie aceste produse copiilor. Vă readuc aminte că la CJ deja există un control referitor la achiziţia directă pe lapte-corn din anul şcolar trecut. Tocmai de aceea am luat hotărârea să mergem pe achiziţie ca să nu mai avem astfel de interpretări şi astfel de controale să se creadă cumva că prin achiziţie directă am dat ţintit unor firme aceste prestări servicii de pe lapte-corn şi aşa mai departe. Am promis că vom da cornul de la 1 februarie dar nu ţine neaparat de mine. Promisiunea mea nu este mai presus de lege”, a adăugat preşedintele CJ.
Reamintim că abia la mijlocul lunii ianuarie Consiliul Judeţean Brăila, ca autoritate contractantă, a urcat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) anunţul de licitaţie, iar procedura este anunţată tocmai pentru jumătatea lunii martie. Anunţul lansat de autoritatea locală face referire la “Furnizarea şi distribuţia de produse lactate şi fructe proaspete în şcoli pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat autorizat/acreditat, precum şi pentru preşcolarii din grădiniţele de stat şi privat autorizate/acreditate şi particulare acreditate, cu program normal de 4 ore, din municipiul şi judeţul Brăila, în anii şcolari 2016-2017, 2017-2018, 2018-2019”. Contractul are o valoare totală estimată aproape de 13,5 milioane lei, fără TVA.
Aşa cum v-am mai informat, nu este pentru prima dată când programul „Lapte-corn” are întârzieri uriaşe. În anul şcolar 2014-2015 elevii au primi laptele la timp însă cornul l-au primit abia după şapte luni, iar la cum se mişcă lucrurile, anul acesta judeţul Brăila ar putea să rămână ultimul din ţară în ceea ce priveşte distribuirea produselor.