Mergi la conţinutul principal

Criza ingroapa zeci de firme

2009020201* in ultimele patru luni, numarul societatilor intrate in insolventa sau faliment a crescut de doua ori fata de aceeasi perioada a anului trecut * daca in octombrie 2007 - ianuarie 2008 erau inregistrate 47 de astfel de cazuri, in perioada octombrie 2008 - ianuarie 2009, numarul a crescut la 110 * valoarea capitalurilor sociale ale acestora se ridica la 1,779 milioane lei * cele mai afectate domenii au fost comertul, productia si serviciile *

Desi abia la inceput in Romania, criza este vizibila in randul unuia dintre cei mai importanti factori din viata economica: antreprenoriatul. Astfel, generatorul de plus valoare se arata puternic afectat de acest fenomen negativ, un exemplu concludent in acest sens fiind cazurile de insolventa si faliment. O privire de ansamblu asupra fenomenului demonstreaza clar ca tot mai multi patroni capituleaza in ultima perioada, coplesiti de efectele crizei. De exemplu, numarul firmelor intrate in faliment s-a dublat, la fel ca si cel al agentilor economici care au intrat in insolventa. Adica, intreprinzatorii nu au mai avut bani sa-si plateasca datoriile, iar etapa insolventei, de cele mai multe ori, are ca finalitate falimentul. In consecinta, a crescut foarte mult si valoarea totala a capitalurilor sociale blocate prin declansarea procedurilor pe Legea 85/2006 cunoscuta ca Legea insolventei. Un exemplu concludent si de data recenta este chiar SC "Phoenix", firma fostului primar, in prezent parlamentar de Braila, Constantin Sever Cibu. De cateva saptamani, unitatea este sub stricta supraveghere a instantei dupa declararea insolventei. Iata, asadar, ca si firmele mari au probleme care ajung sa copleseasca echipa manageriala, oricat de experimentata ar fi aceasta.

Domeniile cel mai grav afectate: comertul si productia

Potrivit unui raport al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in ultimele luni ale lui 2008 si primele zile ale acestui an, numarul firmelor care au intrat in insolventa sau au ajuns la faliment a crescut ingrijorator. Practic, acest numar s-a dublat comparativ cu perioada octombrie 2007 - ianuarie 2008. Concret, de la 47 de societati intrate fie in insolventa, fie in faliment, cate au fost inregistrate in urma cu un an, s-a ajuns la 110 agenti economici, adica o crestere cu 134% sau altfel spus, o majorare de 2,34 ori. Detaliat, situatia se prezinta astfel: la capitolul insolventa, in perioada octombrie 2008 - ianuarie 2009, au fost inregistrate 33 de cazuri comparativ cu doar 4 raportate in perioada octombrie 2007 - ianuarie 2008, adica o crestere de peste 8 ori. In cazul falimentelor, numarul de firme care au capitulat recent este de 77, comparativ cu un an in urma, cand ORC Braila a inregistrat doar 33 de cazuri. Datele releva faptul ca domeniile cele mai afectate de criza au fost comertul (53 de firme in insolventa sau faliment), dar si sectorul productie, unde 21 de companii au inregistrat probleme foarte grave. De mentionat este ca, in ambele situatii, numarul de falimente il depaseste pe cel al cazurilor de insolventa: in comert, raportul este 37 la 16, iar in productie 16 la 5. Urmatoarele locuri in topul domeniilor cu probleme sunt ocupate de servicii, unde 17 firme au capitulat (12 cazuri de faliment/5 de insolventa), dar si constructii cu 14 cazuri (9 faliment/5 insolventa). In domeniul agricol doar 4 firme au avut probleme grave, dintre care trei au dat faliment.

Capitaluri de 1,77 milioane de lei, blocate de insolventa si faliment

La fel de impresionanta este si evolutia in ceea ce priveste valoarea capitalurilor sociale blocate apartinand firmelor intrate sub incidenta Legii insolventei. Astfel, in ultimele 4 luni, insumate, capitalurile firmelor in insolventa si faliment se ridica la 1,779 milioane lei, comparativ cu 760.763 lei in perioada similara 2007 - 2008, de unde rezulta o diferenta de aproximativ 1 milion de lei. In mod evident, cele mai mari capitaluri provin de la firmele intrate in faliment - 1,61 milioane in 2008-2009 fata de aproape 300.000 in urma cu un an. Si in ceea ce priveste infiintarea de noi firme se inregistreaza probleme, cu mentiunea ca diferentele nu sunt, totusi, atat de mari. Concret, de la finele anului trecut si pana acum au intrat in joc 310 agenti economici in comparatie cu 379 in urma cu un an. Discutand despre valori ale capitalurilor sociale, trebuie mentionat ca in cazul celor 310 firme aceasta este cu mult mai mare decat in perioada octombrie 2007 - ianuarie 2008: 7 milioane de lei raportat la 3,25 milioane lei. O explicatie ar putea fi si aceea ca din 2007 valoarea minima a capitalului social pentru o societate pe actiuni sau o societate in comandita pe actiuni a crescut la 90.000 lei. Astfel, daca printre firmele new-entry se numara si cateva astfel de tipuri de unitati diferenta in plus se dilueaza.

 

In CASETA

"Phoenix", cea mai cunoscuta firma "iesita in decor"

In ultimele patru luni, cele mai mari firme intrate sub incidenta Legii nr. 85/2006, legea insolventei, aveau capitaluri sociale in cuantum total de 4,25 milioane lei. SC "Dropia" SA (cultura vegetala si cresterea animalelor) este pe primul loc, cu un capital de 1,77 milioane lei si apare in top ca urmare a inregistrarii radierii acesteia in perioada analizata. Pe locul II, ca urmare a declansarii procedurii de faliment, apare SC "Combiur" SA (fabricarea produselor pentru hrana animalelor de ferma) cu un capital social de 1,511 milioane lei. Urmatoarele doua firme din clasament au fost radiate: SC "Mecon Braila" SA - 0,425 milioane lei si "Andromeda" SA - 0,388 milioane lei. Pe ultimul loc apare SC "Phoenix" SRL, societate care la finele anului trecut a intrat in insolventa. Cererea de deschidere a procedurii de insolventa a fost inregistrata la Tribunalul Braila la jumatatea lunii noiembrie si a venit din partea debitorului, adica a SC "Phoenix" SRL. Prin respectiva solicitare compania recunoastea situatia de criza in care se afla si solicita aplicarea unui plan de reorganizare. Mai mult, debitorul isi manifesta intentia de a-si continua activitatea de productie pe perioada procedurii de insolventa pentru a genera fonduri menite sa duca la iesirea din criza cu care se confrunta. Important de precizat este ca in 2007, SC "Phoenix", care activeaza in domeniul constructiilor metalice, raportase ca a realizat o cifra de afaceri in cuantum de 19,45 milioane lei, insa rezultatul final a fost un profit de doar 107 lei.

 

In CASETA

Bucuresti, in topul insolventelor

La nivel national, in cursul anului 2008 numarul firmelor care au intrat in insolventa a fost de 12.308, aproape dublu fata de 2007, cand 6.782 de societati nu mai aveau bani pentru a plati datoriile. Bucurestiul ocupa primul loc pe lista zonelor cu firme intrate in insolventa cu 1.538 de societati, in crestere cu 18,6% comparativ cu 2007. Locul doi era ocupat de judetul Timis, cu 954 de firme, in crestere cu 110% fata de 2007. In judetul Vrancea au intrat in insolventa 598 de societati, de peste cinci ori mai mult fata de 2007. In top urmeaza Prahova, cu 554 de firme (in crestere cu 244%) si Cluj, cu 504 societati, cu 171% mai mult fata de 2007. Cele mai putine companii in incetare de plati sunt in Teleorman (38), Alba (45), Giurgiu (53), Ialomita (68) si Covasna (74). Cele mai multe companii intrate in insolventa in 2008 (5.326, fata de 3.046 anul trecut) au fost din domeniul comertului, al repararii autovehiculelor si a bunurilor de uz gospodaresc, urmate de cele din industria prelucratoare (2.601 in 2008, comparativ cu 1.506 anul precedent) si de firmele de constructii, cu 1.195 de cazuri de insolventa in 2008, fata de 525 in 2007.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro