Măsurile de securitate la frontiera cu Serbia vor fi întărite, a anunţat ieri, vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea.
„Le-am cerut tuturor membrilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă să avem o atitudine responsabilă şi să acţionăm în mod preventiv pentru limitarea oricăror riscuri la adresa securităţii naţionale care pot fi generate de dinamica contextului regional actual. Am decis astăzi să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia pentru a evita riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea României in fluxul migraţionist care afectează statele din vecinătate", a spus Oprea la finalul reuniunii Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Securitate naţională
Potrivit acestuia, din punct de vedere geostrategic România securizează 2.070 de km la apropierea frontierei externe a UE din care 546 la graniţa cu Serbia. „Pe această zonă de frontieră vom intensifica măsurile de securitate prin acţiuni comune, în sistem integrat, potrivit atribuţiunilor tuturor instituţiilor abilitate din domeniul securităţii naţionale. Avem în vedere intensificarea cooperării dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii, ca aspect de interes privind securitatea frontierei de stat, creşterea capacităţii operative la frontiera cu Serbia, creşterea capacităţii operative a frontierelor în zona de risc prin mijloace tehnice şi aparatură de observare fixă şi mobilă pe timp de zi şi pe timp de noapte", a declarat vicepremierul pentru securitate naţională.
Oprea a adăugat că în cadrul reuniunii s-a decis ca instituţiile abilitate ale statului să monitorizeze orice modificare a situaţiei din regiune, astfel încât să se poată adapta măsurile în planul securităţii naţionale în mod gradual şi în raport cu dinamica situaţiei operative.
Prognoze şi evaluări de risc
„Fenomenul migraţionist este unul cu un impact deosebit în planul securităţii, în cel economic şi social pentru toate statele europene. În faţa acestei situaţii, pe lângă pragmatismul de care trebuie să dăm dovada în protejarea propriilor interese de securitate naţională, trebuie să demonstrăm solidaritate cu partenerii noştri europeni. (...) România este şi trebuie să rămână un stat generator de securitate în regiune, aşa cum ne impune statutul de membru al Uniunii Europene şi al NATO", a mai afirmat Oprea.
El a asigurat că România nu prezintă o presiune migraţionistă crescândă şi că situaţia se menţine la parametrii anului trecut în ceea ce priveşte încercările de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cât şi al numărului solicitărilor de azil.
Oprea a adăugat că odată cu apariţia şi diversificarea acestui fenomen în state din proximitatea României „instituţiile din domeniul securităţii naţionale au monitorizat permanent evoluţia din zonă, informând periodic factorii decidenţi cu pachete analitice, diagnoze, prognoze şi evaluări de risc asupra securităţii naţionale".