* Candidatul PSD in Colegiul I pentru Senat, Ion Rotaru: "Braila nu traieste izolata de restul lumii sau de restul tarii. Normal ca va fi afectata pina la urma si acest lucru o sa se manifeste prin scumpirea creditelor, prin puterea scazuta de cumparare a populatiei. Masuri nu pot lua brailenii singuri, ei trebuie ajutati de Guvern, ca si restul Romaniei. Guvernul trebuie sa initieze un program care sa reglementeze mecanismele de piata. BNR trebuie sa controleze bancile, printr-o conventie, ca sa nu exagereze cu dobinzile. Sau, de exemplu, sa se poata plati ratele o data la doua luni, asa cum se face in Spania... Sa se gaseasca masuri in acest sens. Totodata, trebuie micsorate cheltuielile bugetare - masini, plimbari si alte cheltuieli inutile. Brailenii pot sa isi reduca consumul si urcindu-se din cind in cind pe bicicleta sau mergind pe jos, de exemplu. Ar trebui sa evitam luxul in urmatorii doi ani, pina trece aceasta criza".
* candidatul PSD in Colegiul I pentru Camera Deputatilor, Daniela Bartos - "Criza economica va afecta si Romania, asa cum era de asteptat. Eu cred ca se va reflecta intr-o rata mai mare a somajului. Cu toate acestea, nu cred ca Braila va fi extrem de mult afectata, deoarece aici nu sint dezvoltate afaceri la scara foarte mare, mari industrii, doar mici afaceri, care cred ca isi vor pastra oamenii"
* candidatul PSD Braila in Colegiul II pentru Senat, Marian Dragomir: "Cred ca Braila deja incepe sa resimta criza, mai ales in domeniul creditarii, care devine din ce in ce mai exclusivist pentru nivelul nostru de trai. Ca senator m-as putea implica in atragerea de fonduri pentru reglementarea domeniului creditarii. In conditile actuale, oamenii de afaceri nu vor putea face investitii, iar daca nu sint investitii, nu putem vorbi de locuri de munca si in nici un caz bine platite. Brailenii singuri nu pot contracara efectele, ei trebuie sa aiba sprijin guvernamental. Investitorii trebuie sprijiniti, infrastructura trebuie dezvoltata pentru a stimula investitiile, mai trebuie umblat la taxe si impozite...Aceste lucruri vor duce, in final, la contracararea efectelor crizei economice".
* candidatul PSD in Colegiul III pentru Deputati, Viorel Balcan: "In primul rind, mi se pare ca presa si bancile s-au panicat mult prea devreme. In Romania si in Braila inca nu se resimte nimic, dar la un moment dat va veni si la noi. Recomand cetatenilor sa fie prudenti, mai ales agentilor economici si investitorilor mari, sa fie atenti la investitii. La Braila nu avem deocamdata mari agenti economici care sa disponibilizeze oamenii, asa ca, din punctul asta de vedere nu o sa fim prea afectati. Oamenii ar trebui sa aiba grija la cheltuielile care nu sint musai necesare".
* candidatul PSD in Colegiul IV pentru Camera Deputatilor, Mihai Tudose - " In mod cert, tipul de criza pe componenta industrie, va atinge si Braila si avem citeva zone economice care vor fi atinse: Laminorul, care livreaza structura metalica pentru constructii si Promexul, care repara si livreaza utilaje pentru constructii, deci acest segment va intra in recesiune. Din fericire, se pare ca nu sint atinse foarte tare si nu stiu daca din fericire sau din pacate, data fiind dezvoltarea economica actuala a Brailei, nu vom fi atit de mult atinsi, pentru ca nu avem atit de multe lucruri care merg la export in Braila si nici o industrie atit de puternica. Avind o industrie mai mult primara, probabil ca vom fi atinsi de criza in valul 3-4, daca se va mai intimpla. In ce priveste mijloacele de protectie, ca sa zic asa, acestea nu se pot lua la nivel de Braila. Daca este sa dam sfaturi oamenilor, as sugera un pic de cumpatare, daca se poate, iar masurile trebuie luate la nivel guvernamental, ca strategie generala de protectie, pentru ca vorbim de fenomene macroeconomice, nu se poate rezolva criza numai pentru Braila".
"Ii sfatuiesc sa nu intre in panica, pentru ca lucrurile se vor rezolva"
* candidatul PNL in Colegiul I pentru Senat, Ion Susanu: "Experienta si istoria au demonstrat ca, atunci cind e o criza, publicitatea pe seama ei este mult mai mare decit ce se intimpla in realitate. Eu nu cred ca lumea ar trebui sa se panicheze in acest hal. Oricum, de obicei, astfel de crize afecteaza in primul rind marii agenti economici si marii investitori, iar la Braila nu prea e cazul. Ce ii sfatuiesc pe braileni e sa nu se astepte ca in perioada urmatoare sa gaseasca locuri de munca mai bine platite decit cele pe care le au in acest moment, deci mai bine ar tine de acestea pina va trece criza. De asemenea, ii sfatuiesc sa nu intre in panica, pentru ca lucrurile se vor rezolva. Oamenii trebuie sa stie ca Guvernul a venit cu plan de masuri privind cresterea economica si locurile de munca, program prin care se vor aloca minim 10 miliarde de euro pentru a fi investiti in zone economice esentiale pentru viitorul Romaniei: oamenii, firmele si sistemul bancar".
* candidatul PNL in Colegiul V pentru Deputati, Ion Sterian: "Este de asteptat ca aceasta criza mondiala sa se resimta si in Romania, implicit si in Braila. In Braila, nu exclud ca o serie de firme sa fie nevoite sa reduca personalul sau chiar sa isi inchida portile, mai ales cele care nu au facut eforturile necesare pentru a se adapta la cerintele Uniunii Europene. Cit priveste recomandarile mele, acestea vizeaza cu precadere agricultorii. Consider ca ei vor trece mai usor peste perioada de criza, daca se vor asocia. In acest fel, vor putea obtine preturi mai bune de la furnizorii de seminte, ingrasaminte, material saditor si, in egala masura, pretul lucrarilor la hectar va fi unul mai mic, daca se va lucra pe suprafete mari. Asocierea in agricultura cred ca va fi cheia pentru depasirea crizei. O alta recomandare, de ordin general, ar fi ca brailenii sa nu cheltuiasca pe lucruri inutile, sa fie mai economi, iar cei care detin proprietati imobiliare trebuie sa stie ca nu este momentul sa le vinda. Piata braileana ramine una dintre cele mai interesante piete imobiliare din Romania, datorita pozitiei geografice si acest lucru nu trebuie neglijat. Oricum, sint optimist, nu cred ca aceasta criza va fi una profunda si de durata. Deja americanii au dat primele semne ca lucrurile se indreapta si, cu siguranta, acest val pozitiv se va resimti si in Europa. Eu cred ca brailenii nu trebuie sa se panicheze".
* Florin Cirligea, candidatul PDL in Colegiul I pentru Camera Deputatilor - "Braila este strins legata de industria siderurgica de la Galati, iar odata cu intrarea acesteia in impas, tot ceea ce tine de aceasta industrie va fi afectat pe orizontala : constructii metalice, transport rutier sau naval, industria sirmei, etc. In aceste conditii, societatile comerciale isi vor micsora numarul de angajati, o parte dintre acestia plecind in somaj. Cresterea somajului va avea loc, pe linga cele spuse mai devreme si datorita intoarcerii in tara a celor ramasi fara loc de munca in strainatate. Vor avea de suferit si societatile comerciale care lucreaza pentru export, comenzile acestora micsorindu-se drastic in aceasta perioada. Sfatuiesc oamenii sa nu se imprumute pe termen lung in aceasta perioada, deoarece creditele sint foarte scumpe, acestea avind o dobinda fixa foarte mare. De asemenea, este indicata reducerea consumului de electrocasnice, autovehicule, mobilier, servicii de turism, in aceasta perioada. Daca au bani, brailenii ar trebui sa isi faca depozite in banci, pina la limita garantata de stat, pentru ca in aceasta perioada, bancile au dobinzi foarte bune pe termen scurt, sau sa isi plaseze banii in titluri de trezorerie, care pot fi achizitionate cu orice suma, deoarece sint garantate integral de statul roman".
"Sa ne conservam bunurile imobiliare, sa ne limitam consumurile, sa evitam creditele si sa investim fara riscuri"
* candidatul PDL in Colegiul II pentru Camera Deputatilor, Eugen Badalan - "Au loc scumpiri in lant, salariile si pensiile se mentin foarte mici in raport cu preturile, cresc creditele de consum si sporeste rata de indatorare a populatiei. In ultimele zile asistam la incetinirea activitatii unor firme si cresterea permanenta a somajului. In aceste conditii, putem spune ca Romania este in criza economica. Ce schimbari se pot produce in urmatoarele luni? Pietele europene pe care actioneaza mina de lucru din Romania se inchid. Revenirea concetatenilor nostri in tara echivaleaza cu eliminarea unei surse de milioane de euro din ecuatia financiara romaneasca. Este de asteptat ca, in citeva luni, sistemul financiar bancar sa se degradeze simtitor. Sansele de redresare rapida sint reduse, din moment ce economic este slab reprezentat in constituirea produsului intern brut. Este posibil ca dobinzile pentru obtinerea unui credit sa creasca fata de nivelul actual, iar piata imobiliara sa scada procente asemanatoare. Absorbtia fondurilor europene va ramine inca dificila. Cauzele sint evident subiective si tin de incapacitatea factorilor implicati si a celor decizionali de a genera proiecte fezabile, in acord cu legislatia europeana in domeniu. Daca ar fi sa dau citeva sfaturi simple, la indemina oricui, ar fi sa ne conservam bunurile imobiliare, sa ne limitam consumurile, sa evitam creditele si sa investim fara riscuri".
* candidatul PNG - CD Braila in Colegiul II pentru Deputati, Gheorghe Puscasu: "Criza financiara resimtita la nivel global afecteaza inevitabil si Romania, chiar daca indirect. Mittal Steel Galati si Dacia Pitesti si-au redus productia, iar concernul austriac Voestalpine a anuntat anularea construirii combinatului siderurgic in tara noastra. Cresterea puternica a dobinzilor si inasprirea conditiilor de acordare a creditelor catre companii, alaturi de scaderea semnificativa a cererii de export in UE, care absoarbe 70% din exporturile romanesti, va conduce la anularea multor investitii ale agentilor economici care exporta in spatiul comunitar. Aceasta criza care deja se manifesta in UE va afecta si orasul nostru mai ales la nivelul firmelor, care vor fi obligate sa reduca cheltuielile, sa-si limiteze productia si sa faca reduceri de personal. In aceasta privinta, cred ca la Braila cele mai afectate vor fi firmele de confectii. Pentru a contracara efectele crizei, brailenii ar trebui sa nu mai contracteze noi imprumuturi bancare, sa incerce sa le achite pe cele in curs si sa-si tina economiile la banci in lei, concomitent cu reducerea cheltuielilor care nu le sint strict necesare si, daca pot, sa gaseasca un al doilea loc de munca pentru a-si creste veniturile".