"Până în urmă cu puţin timp, erau mulţi cei care plecau dimineaţa din tabere la serviciu. Acum rămâne mai multă lume acasă", spune Fiorenzo, voluntar în tabăra Triboniano din Roma.
În condiţiile în care nu mai pot lucra, romii se întorc la practici mai vechi: furturi şi cerşit. "În loc să furaţi, mai bine cerşiţi. Dar vă rugăm, cel puţin nu luaţi cu voi copiii, nu îi învăţaţi şi pe fiii voştri", le explică voluntarii romilor români. Unii îi ascultă, alţii nu.
Consecinţele crizei economice asupra romilor se văd la semafoare, unde din ce în ce mai mulţi nomazi cerşesc, dar perioada în care spălau parbrize sau vindeau chibrituri a trecut. Mulţi dintre ei preferă să vândă ziare gratuite şoferilor, pentru câţiva bănuţi. Dacă sunt norocoşi primesc chiar şi unul sau doi euro pentru un ziar.
Alţii vând, în special în zilele foarte călduroase, sticle de suc de portocale... cumpărate cu discount sau furate. Însă puţini şoferi se încumetă să le cumpere, scrie Il Giornale.
Numeroşi români din Italia se gândesc să se întoarcă în ţară din cauza crizei economice.
În luna mai, ambasadorul italian la Bucureşti, Mario Cospito, a declarat că actuala criză economică nu are consecinţe negative asupra românilor care muncesc în Italia. "Nu cred că există consecinţe pentru cetăţenii români care muncesc în Italia din cauza crizei economice. Aceasta şi din cauză că cetăţenii români fac meserii sau ocupă locuri de muncă în care sunt dificil de înlocuit. Mă refer, de exemplu, la infirmiere, în special femei, la muncitorii din sectorul construcţiilor sau la angajaţii din sectorul informaticii. Deci, criza economică nu are, pentru moment, efecte asupra forţei de muncă româneşti din Italia", a spus ambasadorul, răspunzând unei întrebări legate de posibile limitări pe piaţa muncii din Italia în contextul recesiunii.