Criza de saminta de griu pe piata braileana | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criza de saminta de griu pe piata braileana

Ca si cum sumedenia de probleme care le-a dat batai de cap tot anul acesta (seceta acuta si persistenta, atacuri multiple si virulente de boli si daunatori, grindina, furtuni etc.), nu ar fi fost de ajuns, acum, agricultorii braileni sint nevoiti sa mai faca fata uneia - lipsa semintelor pentru culturile de toamna, in special a semintelor de griu. Aceasta, in ciuda faptului ca la nivel national, Braila este cotat drept unul din cele mai mari judete producatoare de seminte, atit din punct de vedere al cantitatii, cit si al calitatii.

De la excedent la criza

Asociatia Producatorilor, Procesatorilor si Comerciantilor de Seminte si Material Saditor - APPCSMS "Danubiu" Braila a lansat, ieri, un avertisment, prin care atrage atentia fermierilor ca, in aceasta toamna, ar fi bine sa acorde o atentie deosebita aprovizionarii cu seminte. Mai ales ca cei mai multi vor fi nevoiti sa-si caute furnizori fie in alte judete, fie la marii distribuitori ai firmelor straine. In acelasi timp, conducerea asociatiei a tinut sa sublinieze ca pentru situatia de criza vina nu apartine producatorilor de seminte locali, ci mai degraba lipsei de coordonare de la nivel de judet si, in special, lipsei unei strategii nationale, pe termen scurt, mediu sau lung, in domeniul agricol. Concret, anul acesta, in Braila, productia de seminte de griu a fost de circa 20.000 tone, cu 8.000 - 10.000 tone mai mult decit necesarul judetului. "Cu 10 zile inaintea recoltarii, am informat forul nostru superior, asociatia nationala a producatorilor de seminte, AMSEM, directia de seminte din cadrul Ministerului Agriculturii si societatile comerciale de profil din zona noastra, dar si din zonele calamitate, despre cantitatile de care dispunem, soiurile si categoriile biologice. Am precizat in toate ofertele noastre ca am prefera ca productia sa fie ridicata direct din cimp, deoarece nu dispunem de suficiente spatii adecvate pentru depozitare. Nu am primit nici un raspuns, asa ca o parte din productie a fost deja valorificata, pentru procesare, ca griu pentru consum, sau ca saminta catre diversi clienti din alte judete. Astfel, in prezent, cantitatea de saminta existenta in judet este insuficienta. Apreciem ca ne vom confrunta cu o criza de proportii la soiurile autohtone", a precizat Siica Daniilescu, director executiv APPCSMS "Danubiu".

Specialistii recomanda utilizarea semintelor certificate

Distribuitorii firmelor straine combat declaratiile producatorilor autohtoni, in depozitele lor exista suficienta marfa pentru toamna aceasta. Ideea este insa, sustin specialistii locali, ca alegerea unui soi de provenienta straina, implica riscuri, avind in vedere conditiile meteo din ce in ce mai grele. Iar prognozele meteorologilor pentru anul viitor nu sint deloc linistitoare: o vara cu temperaturi mari si precipitatii putine, o iarna in general blinda, dar cu virfuri extreme, de asemenea saraca in precipitatii. In aceste conditii, agricultorii trebuie sa fie foarte atenti la alegerea semintei, multe din soiurile straine nefiind inca adaptate conditiilor de mediu din tara sau zona noastra. Iar saminta, asa cum spun agronomii, este prima veriga, si cea mai importanta din intreg procesul tehnologic, de calitatea ei depinzind in mare masura calitatea productiei si, deci rentabilitatea afacerii.
In ciuda acestor probleme insa, conducerea Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila recomanda doar utilizarea semintelor certificate, desi primirea cupoanelor nu este conditionata sub acest aspect, Ordinul 687/2007 precizind doar utilizarea "semintelor de calitate". Ei reamintesc insa ca, in caz de calamitati naturale, cum a fost anul acesta seceta, acordarea de despagubiri este conditionata de Legea 381/2002, a asigurarilor agricole. Astfel, conform Legii 381, despagubirile se acorda numai pentru suprafetele pentru care s-a facut dovada utilizarii semintei certificate. De aceea, anul acesta, in judetul nostru, zeci de dosare de despagubiri au fost respinse, desi toate celelalte conditii erau indeplinite.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro