Mergi la conţinutul principal

Criza de cereale e o făcătură

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a aflat, vineri, 25 februarie, la Brăila, ca invitat al conferinţei "Irigatul şi piaţa - componente fundamentale ale progresului agriculturii", organizată de Asociaţia Producătorilor Agricoli Brăila. Întâlnirea s-a desfăşurat, începând cu ora 10.00, în sala de conferinţe a restaurantului "Red Sky" de pe B-dul Dorobanţilor. Au fost prezenţi numeroşi fermieri din Brăila şi judeţele învecinate, conducători de instituţii din domeniul agricol şi reprezentanţi ai mai multor asociaţii agricole. Programul a fost structurat pe prezentarea de lucrări referitoare la irigaţii şi organizarea pieţei, întocmite de specialişti în domeniu, precum şi pe dezbateri pe temele menţionate, dar şi pe alte teme de interes din agricultură.

Din materialele prezentate a reieşit situaţia dificilă în care se găsesc atât irigaţiile cât şi piaţa produselor agricole. Ionel Lepădatu, directorul Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Unirea-Traian a precizat că, în judeţul Brăila, s-au irigat anul trecut doar 53.784 hectare, deşi iniţial fuseseră contractate 126.722 ha. Costul foarte mare al energiei electrice, dar şi uzura avansată a sistemului de aducţiune a apei, au contribuit la această scădere a suprafeţelor udate. "Dacă nu se vor lua măsuri de sprijinire a sectorului de irigaţii se va ajunge la deşertificarea şi depopularea unor zone întinse din judeţul Brăila", a avertizat Lepădatu, propunând ca modalitate de compensare a cheltuielilor desemnarea zonelor cu deficit de umiditate ca zone defavorizate de secetă.

În ceea ce priveşte felul cum funcţionează piaţa agricolă în România, Nicolae Zotoi, directorul Camerei Agricole Brăila, a dat un exemplu elocvent: "În august 2010, preţul grâului a fost de 0,45 lei/kg, revândut în ianuarie 2011 la 1,2 lei/kg. Dacă în UE 90% din producţia obţinută circulă transpartent pe filiere instituţionalizate, la noi se întâmplă acest lucru doar pe 9% din producţie. Restul se volatilizează între tarla şi depozite, iar diferenţa de preţ - 0,75% lei/kg - aduce profit comercianţilor şi proprietarilor de depozite. Este necesară, urgent, o lege a agriculturii care să instituţionalizeze filierele pieţei produselor agricole", a conchis Zotoi.

După ce i-a ascultat pe toţi vorbitorii, ministrul Valeriu Tabără a promis că va încerca să impună o serie de măsuri pentru îndreptarea lucrurilor. Ministrul a spus, însă, că fără o asociere reală a producătorilor în grupuri reprezentative, piaţa nu se poate regla. "Sistemul de vânzare la marginea drumului trebuie să dispară. Avem nevoie de o piaţă de gross eficientă", a spus Tabără. Înaltul oficial a declarat că mult vehiculata criză a grâului şi a florii soarelui, de care se folosesc unii procesatori pentru scumpirea pâinii sau uleiului, nu există în România. "Există mari rezerve de grâu şi floarea soarelui care nu ajung pe piaţă deoarece cei care le-au cumpărat în toamnă de la producători aşteaptă să mai crească preţurile", a spus ministrul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro