• dozele de imunizare pentru copiii cu vârsta de 14 ani împotriva bolilor grave difterie şi tetanos sunt inexistente în stocul DSP Brăila • criza DT a lovit întreaga ţară • restul vaccinurilor există, cel puţin la nivelul Brăilei
Brăila a rămas fără vaccinuri diftero-tetanic (DT), care se administrează copiilor în vârstă de 14 ani, potrivit informaţiilor obţinute de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila. Aşa cum îi spune şi denumirea, vaccinul oferă protecţia împotriva difteriei şi tetanosului, boli extrem de grave. Spre exemplu, tetanosul nu are leac, iar de difterie au murit sute de copii în secolele trecute, înainte de a fi descoperit vaccinul de prevenire. Vaccinul DT se administrează copiilor ca rapel, la cei cu vârsta de 6-7 ani, şi în clasa a VIII-a, la cei de 13-14 ani, după primovaccinarea DiTePer (împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive) din primii ani de viaţă.
Criza de doze DT nu a lovit doar Brăila, ci întreaga ţară, ne-a precizat Dan Petrescu, directorul executiv al DSP. Restul vaccinurilor există, cel puţin la Brăila.
Tot pe tema vaccinării, premierul Mihai Tudose l-a “certat” pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, joi, în cadrul şedinţei de guvern. Tudose s-a arătat revoltat de faptul că există copii nevaccinaţi. Iată dialogul dintre cei doi, publicat pe pagina Guvernului României:
“Mihai Tudose: Eu am o statistică - că sunt 180.000 de copii nevaccinaţi de rujeolă şi 80.000 nevaccinaţi de poliomielită. Aşa e?
Florian Bodog: Da, există o …
Mihai Tudose: E “da” sau “nu”, domnule ministru?
Florian Bodog: Da. Da, domnule premier.
Mihai Tudose: Dacă-i da, nu e bine.
Florian Bodog: Da.
Mihai Tudose: Am să vă rog, că tot e şi presa de faţă, săptămâna viitoare, dar cel târziu săptămâna viitoare, să aveţi împreună cu presa din România, cu tot ce ceea ce înseamnă mijloc de comunicare, să stabiliţi un procedeu prin care să înţeleagă toţi românii că trebuie să fie vaccinaţi copiii. Nu se poate aşa ceva! Înţeleg că vaccinurile le avem, dar nu reuşim să ajungem cu ele la destinatar”.