Mergi la conţinutul principal

Criză de imunoglobulină la Spitalul Judeţean Brăila

• imunoglobulina este folosită, în general, în tratarea bolilor autoimune • unitatea sanitară a încercat să cumpere flacoane, însă acestea sunt de negăsit pe piaţă • totuşi, la Brăila, acest tratament este folosit foarte rar, pentru că pacienţii cu asemenea afecţiuni sunt trataţi în centre universitare şi rareori în spitalele judeţene

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila nu mai are nicio doză de imunoglobulină, iar lipsa acestui medicament este valabilă la nivel naţional. Deşi s-au făcut demersurile necesare pentru achiziţionarea mai multor flacoane, acestea sunt de negăsit. Imunoglobulinele sunt utilizate ca tratament în imunoterapie.

Potrivit dr. Alina Neacşu, director medical şi purtător de cuvânt al SJU Brăila, criza de imunoglobulină nu ar afecta unitatea sanitară, deoarece cazurile în care trebuie administrat acest tratament sunt extrem de rare. Problema ar fi la centrele universitare, unde sunt trataţi astfel de pacienţi.

Ultimele flacoane din stocul spitalului au fost administrate unui minor. După ce băiatul a fost stabilizat, a fost transferat la un spital din capitală, pentru tratament de specialitate.

Săptămâna trecută, responsabilii din Judeţean au făcut demersurile necesare pentru a cumpăra alte doze de imunoglobulină, însă nu au avut de unde. Aceasta lipseşte cu desăvârşire de pe piaţă. Ministerul Sănătăţii a transmis un comunicat în acest sens, în care se specifică faptul că primele flacoane vor ajunge în cursul acestei luni la pacienţi, aşa cum l-au asigurat producătorii pe ministrul Florian Bodog.

Bodog s-a întâlnit cu asociaţiile de pacienţi şi cu cei mai importanţi producători de imunoglobulină, pe 1 noiembrie. “În timpul întâlnirii, s-a stabilit o strategie comună în ceea ce priveşte aprovizionarea cu imunoglobulină a pieţei din România, pe termen scurt şi lung, luând în calcul inclusiv modificarea cadrului legislativ pentru aceste produse, dacă este necesar. Unul dintre producătorii prezenţi l-a asigurat pe ministrul Sănătăţii că primele 900 de flacoane de imunoglobulină pentru tratarea sindroamelor de imunodeficienţă primară vor fi livrate pe piaţa din România în această lună, urmând ca o nouă tranşă de 3.000 flacoane să fie asigurată în luna ianuarie a anului viitor. Mai mult, un alt producător care a ales să părăsească piaţa din România în luna mai 2016, şi-a anunţat intenţia de a reveni”, se precizează în comunicatul de presă emis de Ministerul Sănătăţii.

“Vreau să asigur pacienţii că vom face toate eforturile necesare pentru aprovizionarea spitalelor cu imunoglobuline. Împreună cu echipa ministerului şi a casei de asigurări de sănătate vom analiza cu prioritate, solicitările producătorilor privind cadrul legislativ pentru aceste produse”, a declarat şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro