Mergi la conţinutul principal

CRIZĂ: Birocraţia a lăsat fără medicamente Spitalul Judeţean

• ieri, managerul Delia Râşnoveanu a recunoscut că sunt multe medicamente care lipsesc din cauza modificării tarifelor din Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor (CANAMED), fapt ce a dus la întârzierea procedurilor de achiziţie • aceasta a dat asigurări că lucrurile se vor rezolva în scurt timp • nu este pentru prima dată când din spital lipsesc medicamente sau materiale sanitare

 

Nu trece mult timp fără să auzim de o nouă criză de medicamente la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila! După ce, ieri, în spaţiul public au apărut informaţii conform cărora din spital ar lipsi mai multe pastile, printre care şi cele necesare pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral, managerul unităţii spitaliceşti a recunoscut că există o problemă în acest moment. Cum de la 1 ianuarie s-au modificat preţurile în Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor (CANAMED), angajaţii SJU Brăila au fost nevoiţi să reînnoiască toate contractele şi abia pe 28 ianuarie au terminat cu „hârţogăraia”. 

„Într-adevăr, există această problemă. Anul acesta, la 1 ianuarie s-a schimbat CANAMED-ul, registrul naţional care dă preţul la medicamente, şi prin schimbarea acestuia practic toate contractele care le-am avut cu furnizorii au trebuit refăcute pentru că sunt alte preţuri faţă de cele cu care au câştigat ei licitaţia. Ieri (n.r. - luni) am reuşit să terminăm de refăcut toate contractele subsecvente pentru achiziţie. De ieri (n.r. - luni) s-a dat drumul la comenzi pe noile preţuri şi medicamentele urmează să vină. Şi într-o zi-două pot veni, sau chiar în cursul zilei de astăzi (n.r. - ieri). Absolut toate medicamentele sunt în această situaţie din cauza modificărilor preţurilor la nivel naţional. Dar se va rezolva problema în scurt timp”, ne-a declarat dr. Delia Râşnoveanu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

Catalogul naţional al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România a fost actualizat de Ministerul Sănătăţii la începutul anului, iar în baza listelor noi medicii pot să comande tratamentele pentru bolnavi. Ultima corecţie a preţurilor a fost făcută în 2015.

Nu este însă prima criză de medicamente cu care Spitalul Judeţean se confruntă, pe parcursul anului trecut având loc mai multe astfel de episoade. Spre exemplu, în luna noiembrie 2018, timp de două zile, din spital a lipsit Heparina, anticoagulantul folosit după orice intervenţie chirurgicală şi de care depinde viaţa pacienţilor proaspăt operaţi. Tot în noiembrie 2018 SJU Brăila nu ar fi avut hemisuccinat de hidrocortizon - medicament adesea folosit pentru combaterea stării de şoc -, mai multe antibiotice, dar şi substanţe dezinfectante pentru spălarea pardoselii. La acel moment, redactorii “Obiectiv” scriau că aparţinătorii pacienţilor ar fi primit reţete de la medici pentru a cumpăra medicamentele din farmacii, deşi spitalul ar fi trebuit să le asigure fără sincope.

În luna septembie 2018, în urma unei sesizări primite la redacţie, am aflat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila nu are substanţă de contrast pentru RMN, directorul medical şi purtătorul de cuvânt al SJU Brăila, dr. Alina Neacşu, declarând atunci redactori noştri că problema a fost la producător, care nu mai avea produsul respectiv şi, implicit, nu l-a putut furniza spitalului. Dacă mai derulăm în urmă cu două luni, în iunie 2018, pe lista lipsurilor se afla apa oxigenată, substanţa de contrast, sondele urinare, perfuzoarele şi branulele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro