Criză acută de vaccin anti-TBC la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criză acută de vaccin anti-TBC la Brăila

Criză de vaccin BCG împotriva tuberculozei şi în maternitatea brăileană, din cauza Ministerului Sănătăţii, care a întârziat licitaţiile pentru achiziţia serului. Medicii sunt nevoiţi să externeze bebeluşii neimunizaţi, deşi există riscul ca ei să se îmbolnăvească mult mai uşor. Sute de bebeluşi vor rămâne neimunizaţi, riscând astfel să se îmbolnăvească de TBC, o afecţiune extrem de gravă, fiindcă statul nu-i mai poate vaccina gratuit.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au informat că, în luna iunie, în urma unei redistribuiri naţionale, judeţul Brăila a primit peste 800 de doze de ser, de la DSP Vrancea, unde exista un excedent. Această cantitate de vaccin a fost însă epuizată în cursul lunii iulie, conform datelor transmise de medicii din teritoriu, iar stocurile nu pot fi refăcute întrucât Ministerul Sănătăţii nu a finalizat achiziţiile. DSP Brăila a făcut solicitare la Ministerul Sănătăţii pentru un stoc de vaccin BCG aferent trimestrului al treilea, de 980 doze şi pentru trimestrul al patrulea, de 1.800 de doze. "Avem probleme de la sfârşitul lunii iulie. Nu am mai primit nimic de la redistribuirea celor 820 de doze de vaccin BCG, din luna iunie", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila. Sursa citată a precizat că bebeluşii rămaşi neimunizaţi contra tuberculozei pot fi recuperaţi la vaccinare în maxim trei luni. Copiii vor fi vaccinaţi prin intermediul medicilor de familie, imediat ce dozele necesare de vaccin vor ajunge în judeţ. Fără această imunizare, copilul este predispus la îmbolnăvirea de tuberculoză. "Vaccinul se administrează în primele două zile după naştere, cu condiţia ca bebeluşul să fie sănătos şi să cântărească mai mult de 2.500 grame. Dacă nu se administrează în maternitate, copilul se recuperează la medicul de familie până la vârsta de 3 luni. După aceea, se poate face recuperarea mai departe, cu consultarea unui medic ftiziolog", a declarat dr. Gavrilescu.

Vaccin din import

Statul român asigură anual, gratuit, în maternităţi, vaccinarea BCG a tuturor nou-născuţilor în cadrul Programului Naţional de Imunizare. Se asigură astfel prevenirea formelor invazive, hematogene de tuberculoză la copii, contribuindu-se totodată la diminuarea incidenţei bolii în populaţia generală.
Ministerul Sănătăţii a încheiat în fiecare an un contract de furnizare de vaccin BCG cu Institutul "Cantacuzino" din Bucureşti, în vederea asigurării cantităţilor necesare de ser pentru toţi nou-născuţii. După ce, anul trecut, producătorul naţional a sistat producţia, ca urmare a faptului că şi-a pierdut licenţa, serul a început să fie importat. Astfel, deşi unii părinţi sunt dispuşi să scoată bani din buzunar, dozele de vaccin nu pot fi procurate, farmaciile neavând de unde să le aducă. În aceste condiţii, bebeluşii rămân să fie imunizaţi când autorităţile vor reuşi să dezamorseze situaţia de criză.

Deficit de vaccin şi pentru vârstele de 4 luni şi un an

Judeţul Brăila se confruntă, la acest moment, şi cu un deficit la vaccinul pentru vârstele de 4 luni şi un an, după cum ne-a precizat reprezentantul DSP. "Avem doar vaccinul pentru vârstele de 2 luni şi 6 luni şi împotriva hepatitei B", a spus dr. Gavrilescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro