Mergi la conţinutul principal
Deficit de personal fără precedent la Parchetul brăilean

Criză acută de procurori

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila are prevăzute 4 posturi de conducere şi 10 execuţie, din care sunt ocupate 2 de conducere şi unul de execuţie • de asemenea, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila mai sunt vacante 2 posturi de conducere şi unul  de execuţie • “Suntem singurul Parchet din ţară care se confruntă cu această penurie de procurori”, a precizat prim procurorul PT Brăila, Marinela Coşniţă. • mai grav, există riscul ca de la 1 iulie, după plecarea procurorilor Mircea Ciutac şi Sorin Gordan, la Brăila să nu mai existe procuror criminalist, ceea ce va întârzia şi mai mult instrumentarea dosarelor penale • ciza e deja acută, în condiţiile în care, în 2018 unitatea a înregistrat un număr de 20.323 cauze de soluţionat • ultimul concurs pentru ocuparea efectivă a posturilor la PT Brăila a fost în anul 2017

 

Situaţie critică la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, instituţie despre care putem spune că, la acest moment, funcţionează la cote de avarie. Mai precis, dacă în anul 2017, la PT Brăila schema de personal a fost ocupată în proporţie de 34%, în prezent s-a ajuns la aproximativ 28%. Concret, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila îşi desfăşoară activitatea doar 4 procurori (prim procuror, prim procuror adjunct, procuror criminalist şi un alt procuror), care susţin, în măsura posibilităţilor, activitatea instituţiei. Mai grav este că, din vară, din cei 4 procurori, doi vor pleca. Este vorba despre procurorul criminalist Mircea Ciutac, singurul criminalist de la PT Brăila şi care a ocupat prin concurs postul de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin, şi procurorul Sorin Gordan, care va pleca prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil. Astfel, de la 1 iulie 2019, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila va funcţiona la limita blocajului, în sensul că vor rămâne pe “baricade” doar prim procurorul Marinela Coşniţă şi prim procurorul adjunct  Laura Dobrea.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila situaţia este puţin mai bună, în sensul că pe partea de execuţie e un singur post neocupat, însă aici funcţiile de şefi (prim procuror şi adjunct) sunt vacante, fiind desemnaţi doi procurori să preia atribuţiile, până la organizarea concursului.

În ceea ce priveşte recrutarea de procurori pentru PT Brăila, acest aspect nu intră în atribuţiile instituţiei brăilene, după cum ne-au spus reprezentanţii conducerii, concursul de promovare în funcţii de execuţie fiind organizat la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Procurorul şef şi adjunctul de la PT Brăila speră însă ca în viitorul apropiat să se mai remedieze situaţia.

 

Procurorii îşi iau gradele şi pleacă apoi de la Brăila

După cum se arată în raportul de bilanţ, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila are prevăzute 4 posturi de conducere şi 10 execuţie, din care sunt ocupate - 2 de conducere şi 1 execuţie. De asemenea, mai sunt vacante 2 posturi de conducere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, şi 1 de execuţie. Asta în condiţiile în care la PJ Brăila statul de funcţii prevede un număr de 13 posturi de procurori, 2 de conducere şi 11 de execuţie, din care au fost ocupate în medie un număr de 9 posturi de execuţie.

Conform noilor prevederi legale, singura modalitate de a ocupa posturile vacante se face prin concurs de promovare pe funcţii de execuţie a unor procurori care trebuie să aibă o vechime de 7 ani în funcţii de execuţie efectivă, iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila nu sunt procurori cu o vechime atât de mare care să poată participa la un eventual concurs la CSM.

Potrivit procurorilor şefi ai instituţiei, mai există posibilitatea transferului din ţară a unor procurori, însă acest lucru se poate face numai cu acordul lor. Din păcate, până acum nu au fost procurori din alte judeţe care să îşi manifeste dorinţa de a veni la PT Brăila. “Suntem singurul Parchet din ţară care se confruntă cu această penurie de procurori. Unii au venit urmare promovării pe funcţii de execuţie şi după o scurtă perioadă au plecat. Unii au plecat pe funcţii de conducere şi alţii la diferite structuri (DNA, DIICOT)”, a precizat prim procurorul PT Brăila, Marinela Coşniţă.

Pentru a se putea desfăşura activitatea la PT Brăila, în anul 2018 au fost delegaţi 2 procurori, unul de la Parchetul Însurăţei şi altul de la PJ Brăila. Din cauza ultimelor modificări legislative însă, nu mai pot fi delegaţi procurori de la Parchetele locale, pentru că nu au gradele corespunzătoare. “La ora actuală, există un număr de 4 procurori la PT Brăila pentru cei peste 350.000 de locuitori ai judeţului (însemnând municipiul Brăila, oraşele Făurei, Ianca şi Însurăţei, şi 40 de comune), conform normelor de competenţă ce le revin. O situaţia critică este şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, pe care tot PT Brăila îl coordonează. Dintr-o schemă de 13 posturi de procurori, la acest moment sunt ocupate 9 posturi. Cele două posturi de conducere sunt vacante, acestea fiind ocupate prin delegare de procuror Dedulescu Liviu Ionuţ şi procuror Colţ Mihai. Aceştia au o vechime în sistem de 4 ani. Singurul procuror cu o vechime considerabilă, peste 25 de ani, este procurorul Gheorghe Velea din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Activitatea la PJ Brăila este asigurată de 3 procurori definitiv pe post şi ceilalţi 5 stagiari, 3 în concedii de studii, doar doi fiind brăileni. Procurorii stagiari, după susţinerea examenului de capacitate, vor opta cu siguranţă pentru posturi din localităţile de domiciliu. Conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi depune diligenţele necesare în vederea identificării unei soluţii pentru ocuparea schemelor de personal şi asigurarea activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila în condiţii optime. Avem o colaborare bună cu poliţia şi instanţele, astfel că anul trecut activitatea Parchetului a fost una foarte bună raportat la resursa umană existentă. Aceste rezultate se datorează efortului depus de toţi procurorii care îşi sacrifică timpul liber şi familia, întrucât asta le este menirea”, a precizat conducerea PT Brăila, subliniind şi că ultimul concurs pentru ocuparea efectivă a posturilor la PT Brăila a fost în anul 2017.

Mai grav însă, există riscul ca de la 1 iulie, după plecarea procurorilor Mircea Ciutac şi Sorin Gordan, la Brăila să nu existe procuror criminalist, participarea la şedinţele de judecată să fie întârziată, deci efectiv să se întârzie şi mai mult instrumentarea dosarelor penale, categoric, două persoane - prim procuror şi prim procuror adjunct - neputând acoperi toate activităţile de execuţie. Mai ales că, la aceste activităţi se adaugă şi asigurarea audienţelor cu justiţiabilii - acestea se asigură cu procurorii, timp de 2 ore, în zilele de miercuri şi joi. Şi vin în jur de 20-30 persoane în fiecare zi de audienţă, ceea ce presupune o muncă suplimentară din partea procurorilor, care oricum sunt prea puţini.

 

Dosare preluate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi

Curtea de Apel Galaţi a venit în sprijinul PT Brăila şi a ales soluţia preluării unor dosare pentru a nu se tergiversa soluţionarea acestora.

Din luna iunie, PT Brăila speră să mai primescă ajutorul unor procurori. În baza legii 304/2004 modificată, CSM organizează sesiune de recrutare a persoanelor care au ocupat în ultimii 10 ani funcţii de procuror sau judecător, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile. S-a aprobat pentru luna iunie 2019 sesiunea de reîncadrare în funcţia de procuror, primire în funcţie fără concurs. Există astfel posibilitatea ca foşti magistraţi, care în prezent îşi desfăşoară activitatea în alte domenii ori s-au pensionat să revină şi să fie reîncadraţi pe funcţii la PT Brăila. Trebuie să aibă vârsta până în 65 de ani.

 

“Avalanşă” de dosare la Parchet

După cum se arată în raportul de bilanţ pe 2018, pe total, statul de funcţii prevede la nivelul PT Brăila un număr de 33 posturi de procurori, ocupate efectiv doar în mică parte - 57,58% (asta pentru că situaţia este mai bună la PJ Brăila şi Parchetele din Însurăţei şi Făurei). Cu acest procent de resursă umană (procurori), unitatea a înregistrat în anul 2018 un număr de 20.323 cauze de soluţionat, faţă de 22.067 cauze în 2017.

În anul 2018 au fost soluţionate 9.649 cauze, din acestea 645 fiind soluţionate prin rechizitoriu, alte 2.096 cauze prin renunţarea la urmărirea penală şi 6.908 cauze prin clasare. În anul 2018, au fost trimişi în judecată 806 inculpaţi, faţă de 742 inculpaţi în 2017. În anul 2018, procurorii au adresat instanţelor de judecată un număr de 45 propuneri de arestare.

Anul trecut, au fost emise soluţii de netrimitere în judecată pentru 1.629 suspecţi ori inculpaţi. La finele anului 2018 au rămas nesoluţionate 6.747 cauze cu autori cunoscuţi, alte 1.985 cauze fiind cu AN (autori necunoscuţi). “Pe categorii de infracţiuni, anul trecut au fost trimişi în judecată 25 de inculpaţi pentru infracţiuni contra vieţii (17 inculpaţi pentru infracţiunea de omor, faţă de 13 în 2017, şi 8 inculpaţi pentru ucidere din culpă, din care 4 pentru accidente rutiere mortale şi 1 inculpat pentru accident mortal de muncă). Alţi 117 inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru lovire sau alte violenţe, 8 pentru vătămare corporală şi 13 pentru vătămare corporală din culpă. Pentru infracţiuni săvârşite asupra unui membru de familie au fost trimişi în judecată 9 inculpaţi pentru infracţiunea de încăierare. Cei mai mulţi inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni contra patrimoniului, fiind vorba despre 178 persoane, ponderea acestora din totalul trimişilor în judecată fiind de 22,82%. Este vorba despre 114 inculpaţi trimişi în judecată pentru furt, din care 29 sunt inculpaţi minori, alţi 27 inculpaţi fiind trimişi în judecată pentru tâlhărie, 27 pentru distrugere, 10 pentru înşelăciune. Pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu au fost trimişi în judecată, în anul 2018, 6 inculpaţi, faţă de 27 în anul 2017, fiind vorba despre infracţiuni de delapidare şi neglijenţă în serviciu. Au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni contra siguranţei publice 307 inculpaţi, cei mai mulţi - 143 fiind judecaţi pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, se arată în raportul de bilanţ al Parchetului Brăila.

Pentru infracţiunile contra patrimoniului, în 2018, s-au produs pagube de 1.395.700 lei şi 6.300 euro, din infracţiuni de furt şi tâlhărie, fiind produse pagube importante şi din infracţiunile de înşelăciune (937.654 lei şi 500 euro).

În cauzele în care s-a dispus trimiterea în judecată în anul 2018, au fost dipuse măsuri asiguratorii în valoare de 1.659.595 lei.

Anul trecut, au fost înregistrate pentru soluţionare 47 dosare de corupţie şi infracţiuni de serviciu şi au fost soluţionate 11 cauze, persoanele cercetate fiind agenţi de poliţie, agenţi de pază, persoane fizice.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila au fost 1.849 cauze de soluţionat, în peste 500 dintre cauze fiind vorba despre activitatea de urmărire penală şi supraveghere a cercetărilor. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, cauzele de soluţionat anul trecut se ridică la peste 13.000, aici fiind vorba despre dosare cu infracţiuni mai puţin grave, însă care sunt foarte multe la număr. Au fost soluţionate peste 7.500 de cauze penale, alte 5.600 de cauze fiind încă nesoluţionate, dintre acestea, 1.178 fiind cauze cu AN.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei au fost de soluţionat 3.223 cauze, jumătate fiind soluţionate, la Parchetul Însurăţei au fost în jur de 2.000 de cauze de soluţionat anul trecut.

Procurorul criminalist Mircea Ciutac, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, a soluţionat 64 de dosare penale în anul 2018, toate fiind dosare cu infracţiuni extrem de grave. Fostul prim procuror al PT Brăila, Georgica Ciuciumiş, a soluţionat în jur de 650 de dosare. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, procurorul Gheorghe Velea este cel care a avut efectiv cel mai mare teanc de dosare, în cursul anului trecut acesta având de soluţionat peste 2.800 cauze. Fostul prim procuror de la PJ Brăila, Marinela Coşniţă, actual prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, a soluţionat anul trecut 882 de dosare.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro