Donald Trump e ţinta unor critici fără precedent, după incidentele rasiste care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în Charlottesville, Virginia. Preşedintele american a anunţat că renunţă la sfătuitorii afacerişti pe care şi-i apropiase după alegeri. Ce-i drept, ce-i mai mulţi dintre ei îl părăsiseră deja, nemulţumiţi de reacţia lui Donald Trump la violenţe. Iniţial, preşedintele american a fost taxat pentru întârzierea cu care a condamnat mişcările naziste şi extremiste. Acum, scandalul a luat amploare după ce Donald Trump a revenit asupra declaraţiilor şi susţine că vina se împarte între cele două tabere implicate în protestele violente.
„Rasismul este malefic. Iar cei care comit acte de violenţă cu acest pretext sunt infractori şi huligani şi mă refer aici şi la Ku Klux Klan, la neonazişti, la mişcarea pentru supremaţia albilor şi la orice grup care incită la ură şi care contravine tuturor valorilor pe care le îmbrăţişăm ca americani”, spunea Trump în 14 august, la două zile după incidentele din Charlottesville.
O zi mai târziu, preşedintele american a revenit şi a împărţit din nou vina.
„Nu am aşteptat mult. Am vrut să fiu sigur, spre deosebire de alţi politicieni, că este corect ceea ce spun. Era un grup, puteţi să-i spuneţi de stânga, care a atacat cu violenţă celălalt grup. Cred că vina este de ambele părţi”, a spus președintele american în 15 august.
Declaraţiile controversate făcute de liderul de la Casa Albă au fost imediat taxate. Cei care nu au ezitat să-l critice făţiş pe Donald Trump spun că acesta ignoră faptul că nu e vorba doar de o bătaie de stradă între două tabere, ci de un fenomen şi de combaterea unei ideologii periculoase: cea neonazistă, care promovează supremaţia albilor şi neagă drepturile altor rase. Este şi cazul directorilor de mari companii pe care Trump şi-i adusese aproape, drept sfăturitori. Încă de sâmbătă mulţi s-au retras din consiliile economice din care făceau parte, aşa că până la urmă, Donald Trump s-a văzut să dizolve cele două foruri.
Declaraţiile preşedintelui american au fost taxate si de liderii străini.
„Nu putem pune un semn de egalitate, nu văd niciun semn de egalitate între cei care propăvăduiesc idei fasciste şi cei care li se opun. Cred că este important ca toţi cei care sunt în poziţii de responsabilitate să condamne ideile de extremă dreapta, oriunde se fac auzite”, a spus Theresa May, premierul Marii Britanii.
Theresa May nu l-a criticat direct pe Donald Trump pentru modul în care a reacţionat după incidentele rasiste din Charlottesville, dar toată lumea a înţeles că nu e de acord cu abordarea acestuia.
Scandalul din Charlottesville a izbucnit din cauza statuii unui general american, considerat unul dintre susţinătorii sclaviei, în perioada Războiului Civil din Statele Unite. Decizia de înlăturare a statuii a fost scânteia. Extremiştii de dreapta au acuzat că e un gest prin care se doreşte stergerea istoriei.
Activiştii de stânga consideră însă că astfel de monumente sunt simboluri ale supremaţiei albilor. E un conflict care mocneşte în multe oraşe americane, având în vedere că pe teritoriul Statelor Unite sunt peste 700 de statui ale unor personaje istorice controversate.