Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, i-a criticat pe liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO dar ignoră valorile democratice, precum şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară, fără a nominaliza explicit vreo ţară. Într-un discurs susţinutul la Washington în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a amintit că în urmă cu 25 de ani, în Europa Centrală, "cetăţenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă". "Ei au reformat economiile ţărilor lor, au stabilizat moneda, privatizând industriile ineficiente, au deschis piaţa muncii şi au permis accesul investitorilor străini. Pe scurt, ei au restaurat democraţia liberală în inima continentului. Şi le-au demonstrat scepticilor că se înşală. Aderând în valuri succesive la NATO, ei au extins graniţele familiei noastre euro-atlantice", a explicat oficialul american.
Salutând această evoluţie, Nuland a avertizat însă că, în prezent, această alegere este ameninţată atât la nivel extern, cât şi intern. În privinţa luptei externe, Nuland s-a referit la criza ucraineană şi la ameninţarea venită din partea grupării Stat Islamic, subliniind unitatea de care au dat dovadă ţările aliate. Ea s-a referit însă şi la lupta de protejare a democraţiei, la nivel intern.
Naţionalism şi corupţie
"La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi, vedem lideri din regiune care în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii", a afirmat oficialul american.
"Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi «democraţia neliberală», încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă? Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare", a adăugat Nuland.
Ea a precizat, de asemenea, că ţările din Europa Centrală trebuie să rămână vigilente. "Putem fi puternici doar protejând pluralismul politic, societatea civilă şi dreptul de contestare în interiorul graniţelor noastre; doar atunci când guvernele noastre sunt curate, transparente şi responsabile în faţa poporului în slujba căruia se află", a conchis oficialul american.
Ponta şi purtătorul de cuvânt al PSD arată spre Ungaria
Acest discurs intervine în contextul în care în România are loc unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, dosarul Microsoft, în care apar numele mai multor miniştri, dar şi al premierului Victor Ponta.
"Cred că şi preşedintele Barack Obama, şi doamna subsecretar Nuland au o poziţie publică deja extrem de critică vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în ţara vecină, faţă de Ungaria, şi cred că dumneavoastră azi, fiind chiar în România şi chiar la Bucureşti, dacă nu mă înşel, domnul Orban, aveţi ocazia să-l întrebaţi. Eu, ca prim-ministru al României, nu vreau sau nu pot să comentez în public uitându-mă peste graniţă la alţii", a răspuns Ponta la solicitarea presei de a comenta declaraţia subsecretarului de stat american Victoria Nuland.
"Afirmaţiile doamnei Victoria Nuland sunt cât se poate de clare. Vorbim despre probleme la care au reacţionat, în trecut, şi instituţiile europene. Toţi partenerii noştri europeni şi nord-atlantici ştiu că Viktor Orban, prietenul lui Traian Băsescu, are un comportament despotic - Orban a redus libertatea presei şi a instituţiilor din ţara vecină, Orban a promovat o politică inacceptabilă pentru un stat membru al UE şi NATO. Mai mult, zilele trecute Ungaria a sistat exporturile de gaze către Ucraina, deşi UE s-a angajat să ajute Kievul. Nu este un secret pentru nimeni că Viktor Orban are o relaţie specială cu Moscova în general, şi cu Vladimir Putin în mod particular", susţine, la rândul său, Dan Șova, purtătorul de cuvânt al PSD.
Ce spun ungurii
SUA ar trebui să numească un ambasador la Budapesta care să obţină informaţii corecte despre Ungaria, a declarat Zsolt Nemeth, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, ca răspuns la acuzaţiile subsecretarului de Stat american Victoria Nuland. Nemeth a precizat că postul de ambasador este vacant de doi ani.
Pe de altă parte, Nemeth a declarat că este necesară dezvoltarea unui nou concept de securitate pentru Europa Centrală, care să implice atât componenta militară, cât şi cea economică. Potrivit lui, acordul de liber schimb negociat de Statele Unite şi Uniunea Europeană ar putea fi o oportunitate excelentă pentru Europa Centrală de a "lega securitatea regiunii de succesul economiei transatlantice".
Pe tema sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, Nemeth a declarat că Ungaria a promis să îşi respecte obligaţiile, adăugând că, având în vedere că aceste sancţiuni au fost adoptate în comun de ţările membre UE, ele vor fi ridicate tot prin acord comun.