* consilierii municipali au aprobat, recent, schema organizării rețelei școlare de învățământ în Municipiul Brăila pentru anul școlar 2020 - 2021 * cu această ocazie, a fost scoasă din ecuație Școala Postliceală Sanitară «Dr. Luca», care s-a închis din cauza că a rămas fără elevi * consilierul PND Bogdan Botea a criticat situația, precizând că se putea face o reevaluare a managementului și o încercare a menținerii școlii, în condițiile în care este atâta nevoie de personal medical * primarul Marian Dragomir a punctat că este vorba despre o instituție de învățământ privată, astfel că municipalitatea nu a putut decât să ia act
Nemulțumiri în Consiliul Local Municipal Brăila după ce s-a închis Școala Postliceală Sanitară ”Dr. Luca”. Precizăm că în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM a fost aprobat un proiect privind organizarea rețelei școlare de învățământ în Municipiul Brăila, pentru anul școlar 2020 - 2021. Pe scurt, așa cum se specifică în proiectul de hotărâre, potrivit prevederilor legale, sistemul național de învățământ preuniversitar este constituit din ansamblul unităților de învățământ de stat, particulare și confesionale autorizate/acreditate. În aceste condiții, consilierii municipali au aprobat lista unităților de învățământ care au avizul conform în acest an școlar. Ei bine, după cum se specifică în raportul proiectului, au fost vizate două modificări la rețeaua școlară brăileană, care fusese deja aprobată de Ministerul Educației. Pe scurt, Grădinița cu program normal nr. 58, arondată până nu demult Școlii Gimnaziale ”Vasile Alecsandri”, se divide de aceasta și este absorbită de Grădinița cu Program Prelungit nr. 11. De asemenea, o altă modificare (de altfel, cea care a suscitat interesul consilierilor) este excluderea din rețeaua școlară a Școlii Postliceale Sanitare ”Dr. Luca”, ca urmare a faptului ca aceasta nu mai are nici măcar o singură clasă de elevi. Cel care a criticat acest aspect și a solicitat lămuriri este consilierul PND Bogdan Botea. Trebuie precizat totuși că în momentul dezbaterii acestui proiect de hotărâre, dar și a altor câteva puncte de pe ordinea de zi, PND-istul a avut câteva probleme de ordin tehnic și nu a fost prezent online, astfel că nu a participat la vot. Ulterior, la rubrica ”Alte probleme” acesta a intervenit și a explicat cum ar fi votat la acele puncte unde nu a participat, dacă membrii CLM Brăila l-ar fi așteptat până când se rezolvau problemele tehnice. Acesta a criticat închiderea școlii sanitare, în contextul în care există atât de mare nevoie de personal medical în Brăila.
”Și la punctul șapte de pe ordinea de zi aș fi votat «împotrivă» dacă funcționa sistemul video. Consider că desființarea acestei școli sanitare este o eroare. Mai ales că în momentul de față cererea pentru cadre cu specialitate medicală este în creștere. Și cred că lipsa numărului de elevi din această unitate de învățământ se datorează administrării proaste a acestei unități. Adică nu era ceva de neînlocuit. Trebuiau luate măsuri pentru reevaluarea activității acestei unități, nu desființarea ei. Cred că este o mare greșeală”, a criticat Botea.
Primarul Marian Dragomir a precizat la rândul său că, din păcate, municipalitatea nu a putut interveni în vreun fel în această situație, deoarece este vorba despre o unitate de învățământ privată.
”Să știți că școala respectivă este una privată. Ea nu este administrată de Inspectoratul Școlar Județean și nici de Primăria Municipiului Brăila. Înțelegem supărarea dumneavoastră vizavi de dispariția posibilității de formare profesională în acel domeniu, dar reevaluarea activității, așa cum ați menționat, nu poate fi făcută de Primăria Municipiului Brăila la o școală privată”, a explicat Dragomir.
Proiectul privind modificările aduse rețelei școlare de învățământ a Municipiului Brăila a fost aprobat în unanimitate de către consilierii care erau prezenți în acel moment în ședință.