"Sunt de acord cu organizarea viitoarelor alegeri locale şi legislative în aceeaşi zi. Nimeni nu va risca, de altfel, să ceară date diferite, adică importante costuri suplimentare într-o perioadă în care resursele bugetare sunt drămuite", precizează Preda, explicând că există o serie de probleme ce trebuie rezolvate, dar niciuna nu este "majoră".
Una dintre aceste probleme "tehnice" pe care le ridică europarlamentarul este cea a numărului de parlamantari, comentând că "probabil consensul va fi realizat în jurul păstrării bicameralismului", dar cu reducerea semnificativă a numărului de deputaţi şi senatori. "Sper că Opoziţia a înregistrat nuanţa din discursul Preşedintelui de acum câteva săptămâni", atrage atenţia Preda.
O altă problemă este desenarea colegiilor, eurodeputatul menţionând că legea obligă o retrasare după fiecare recensământ (următorul având loc în toamnă), pe lângă faptul că scăderea numărului de aleşi va influenţa acest aspect.
Eurodeputatul apreciază că opoziţia probabil va refuza votul majoritar în două tururi
Cea de-a treia problemă ridicată de Cristian Preda este legată de formula electorală, acesta afirmând că există trei variante: actualul sistem, votul majoritar într-un tur şi cel majoritar în două tururi. Eurodeputatul apreciază că opoziţia probabil va refuza votul majoritar în două tururi, deoarece a fost propus de Traian Băsescu în 2007, ceea ce lasă doar două variante.
"PSD şi PDL au anunţat că ar prefera votul majoritar într-un tur. UDMR se teme de renunţarea la orice dimensiune proporţionalistă. PNL nu a spus nimic relevant în această privinţă", spune Preda.
Acesta explică în continuare că, dacă se ajunge la majoritar într-un tur, "ar fi raţional să se renunţe la pragul electoral". "Dacă în 2012 se va vota după regula «primul clasat câştigă mandatul», atunci nici pragul procentual, nici cel alternativ nu vor putea fi menţinute. Ar fi iraţional", spune democrat-liberalul, care mai adaugă că o astfel de reformă ar avantaja mici formaţiuni şi ar democratiza scrutinul.