Cristian Preda consideră necesară reexaminarea legii lustraţiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cristian Preda consideră necesară reexaminarea legii lustraţiei

* el se întreabă dacă dreptatea fără discernământ e utilă comunităţii noastre politice * eurodeputatul a opinat că Traian Băsescu ar trebui să retrimită actul la Parlament

"Senzaţia de improvizaţie lăsată de depunerea unor amendamente în ultima clipă nu a putut fi ştearsă de satisfacţia celor care - azi, destul de puţini la număr - constată că, la 22 de ani şi 2 luni după 1989, România se dotează cu un instrument de luptă împotriva comunismului. Adoptarea legii nu a eliminat una dintre suspiciunile născute chiar în clipa în care s-a vorbit prima dată despre acest subiect. Într-adevăr, din 1990 încoace, a existat bănuiala că lustraţia nu e act de dreptate, ci pretext pentru ostracizare, în sensul vechi al termenului, adică pretext pentru eliminarea din competiţia politică a unor persoane care dispun la un moment dat de popularitate. În categoria lustrabililor au fost aşezaţi şi fostul nomenclaturist Ion Iliescu (ales în 1990 cu 85% din voturi), şi fostul căpitan de navă Traian Băsescu (în varianta penelistă, de acum câţiva ani, a legii, formulată după eşecul suspendării) şi fostul procuror Monica Macovei (în legea votată în 2012). Antipatiile personale şi dorinţa de răzbunare au fost, de bună seamă, nelipsite. Aşa e natura umană", scrie Preda pe blog.
El se arată nemulţumit că "deşi dezbaterea e veche, nuanţele au lipsit mereu" şi că nu s-a stabilit, de fapt, ce înseamnă responsabilitate în sânul regimului comunist şi, pe această bază, cine a fost cu adevărat vinovat şi în ce fel. "În această atmosferă tulbure, atacurile la persoană au luat locul unei evaluări chibzuite, care să deosebească între culpa politică şi cea morală, ca şi, în interiorul acestor categorii, între diverse pedepse în funcţie de diverse vinovăţii. (...) Varianta votată nu face nici ea distincţia între culpa unui fost ministru comunist, cea a unui director de editură din vremea lui Ceauşescu şi vinovăţiile pe care ar trebui să le asume diverse categorii de procurori care au lucrat în comunism. Toţi ar urma să fie trataţi la fel în următorii 5 ani", crede eurodeputatul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro