Mergi la conţinutul principal
În replică la atacul primarului

Cristian Lucilius Niculae l-a provocat pe Dragomir să sprijine un proiect

• după ce primarul Marian Dragomir l-a atacat în public pentru criticile aduse titlului “Brăila, Capitala Antreprenoriatului”, Cristian Lucilius Niculae a dorit să vină cu un drept la replică • pe lângă câteva atacuri voalate, împăciuitor, acesta a venit şi cu o provocare pentru edilul-şef privind sprijinirea campaniei ONG-ului său, “Descoperă stadionul de atletism” • Niculae vrea ca primarul să gireze un proiect privind reabilitarea stadionului ce va fi prezentat, sâmbătă, la NOVEMBarh în Bucureşti, o întâlnire a arhitecţilor • Dragomir a afirmat că nu are motive să sprijine iniţiativele unor persoane care nu au arătat un comportament antreprenorial corect • mai mult, a explicat că până ce Primăria nu preia stadionul de la Ministerul Sportului, niciun proiect nu poate fi girat de municipalitate, în special dacă este în afara procedurilor legale

 

Replicile publice dintre primarul Marian Dragomir şi antreprenorul Cristian Lucilius Niculae au căpătat o turnură cel puţin interesantă. După ce edilul-şef l-a atacat în mod public ca urmare a unor critici pe reţelele de socializare pe tema titlului primit recent de municipalitate de “Capitala Antreprenoriatului 2019”, acuzându-l că şi-a falimentat propriile firme şi că nu are niciun drept să dea sfaturi Primăriei în acest context, Niculae a susţinut la rândul său o conferinţă de presă pentru a veni cu un drept la replică, dar şi pentru a-i face o propunere edilului-şef.

Acesta şi-a prezentat CV-ul, precizând că l-a alcătuit pentru prima dată în ultimii 25 de ani cu ocazia întâlnirii cu jurnaliştii. De asemenea, a prezentat şi un document în care sunt expuse noţiuni despe ce înseamnă atreprenoriatul.

“O să încep cu scuze, întrucât consider că orgoliul nu trebuie să ne întunece raţionamentul. Drept pentru care îi cer scuze domnului primar pentru cele două comentarii pe care le-am făcut, cred că au fost destul de acide. Acesta este primul rând de scuze, pentru ceea ce am afirmat despre titlul de excelenţă în atreprenoriatul brăilean. Şi al doilea rând de scuze sunt cele anticipate. Nu îmi cer scuze anticipat pentru ceea ce am greşit, cum unii mai practică, ci pentru ceea ce îmi va mai scăpa de aici încolo”, şi-a început Niculae declaraţia.

Sursa citată a difuzat un videoclip cu declaraţia primarului Marian Dragomir despre afacerile sale, pe care l-a pus pe pauză de câteva ori, pentru a veni cu un drept la replică în diferite momente unde a considerat că edilul-şef a exagerat. În esenţă, Niculae e explicat că din punctul său de vedere nu poate fi considerat un “ţepar”, aşa cum a indicat primarul. De asemenea, a precizat că firma falimentată, a sa şi a soţiei sale, la care face referire Dragomir, este de fapt Golf Trade, societate pe care nu a administrat-o personal, ci în care doar a investit. Antreprenorul a insistat pe ideea că există o diferenţă între acţionar şi administrator al unei societăţi, la fel cum o firmă intrată în faliment nu înseamnă neapărat că nu poate să revină pe piaţă, aşa cum au fost cazuri de succes în istorie, dând exemplul celebrei francize KFC. Dincolo de mici înţepături la adresa primarului, printre care şi inserarea proverbului “Un deştept poate să ia lecţii de la un prost, dar invers e mai greu”, Niculae a venit totuşi cu o provocare pentru edilul-şef.

 

Niculae vrea ca primarul să îi gireze proiectul “Descoperă Stadionul de Atletism” la NOVEMBarh

Niculae a vorbit despre Asociaţia Brăileană pentru Educaţie Civică, ONG în cadrul căruia acesta deţine poziţia de secretar, iar Teodorescu Constantin (cunoscut pentru implicarea sa în perioada când Brăila concura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană) pe cea de preşedinte, care s-a implicat în luna septembrie într-o acţiune de voluntariat şi a scos la lumină pista stadionului de atletism care era plină de bălării. Ulterior, le-a venit ideea demarării campaniei “Descoperă Stadionul de Atletism”, care a intrat în atenţia unui grup de arhitecţi ce vor să promoveze un proiect privind reabilitarea bazei sportive în cadrul NOVEMBarh 2018 (24 noiembrie, la Pentagon Events, Bucureşti), un maraton de brainstorming pe teme arhitecturale. Pe scurt, Cristian Niculae a anunţat că i-a vorbit primarului Marian Dragomir despre această ocazie de a salva stadionul poate cu bani de la diverşi investitori, însă nu a primit un răspuns, astfel că i-a solicitat public să gireze proiectul prin participarea sâmbătă seara la evenimentul la care este aşteptat şi preşedintele Federaţiei Române de Atletism.

“Horia Bejan este arhitect în Bucureşti, are un doctorat în infrastructură sportivă. (...) Dumnealui s-a oferit să facem din această campanie «Descoperă Stadionul de Atletism» un subiect la NOVEMBarh. Este un maraton de brainstorming care se va desfăşura sâmbătă, pe 24 noiembrie, în Bucureşti, unde vor veni 300 de persoane care vor constitui 30 de echipe, în jurul a 30 de teme. Din aceste 300 de persoane, 200 sunt arhitecţi, restul nu. Dar sunt furnizori de materiale, iniţiatori de proiecte cum sunt şi eu. Şi alţii. Echipa noastră este singura dintre cele 30 prezente sâmbătă la NOVEMBarh care are un site propriu, se cheamă stadionuldeatletism.ro. Am reuşit ca la acel eveniment să vină preşedintele Federaţiei Române de Atletism şi am mai reuşit ca Federaţia să devină partener al acestui eveniment. Cumva este o concluzie pe care o trag eu, nu am cules-o de la cineva anume. Dar îmi asum riscul, este unul dintre cele mai mari evenimente ale breslei arhitecţilor din România. De dorit ar fi ca din echipa noastră să facă parte şi domnul primar Marian Dragomir”, a declarat Niculae.

Potrivit sursei citate, din echipă mai face parte arhitectul Roxana Dragomir (brăileancă la origini, dar care trăieşte în Bucureşti), Cristian Niculae ca iniţiator al proiectului, Constantin Teodorescu voluntar, stagiari şi studenţi.

“Ne-am propus să demonstrăm printr-un studiu de fezabilitate, un DALI cât costă să faci acest stadion, cu ce resurse şi cum se întorc banii. De dorit ar fi, spre exemplu, ca acest proiect să poată sta la baza unei solicitări a Primăriei, inclusiv să meargă să facă un împrumut la bancă pentru a amenaja acest stadion. Şi să fie capabilă Primăria, să aibă toate informaţiile care să dovedească faptul că va avea sursa să restituie banii băncii. Dacă ar veni şi domnul primar acolo, vă daţi seama în ce fel ar fi reprezentată Brăila de către dumnealui şi de preşedintele Federaţiei Române de Atletism?! I-am propus şi în mod direct, dar poate nu am fost eu destul de clar”, a adăugat acesta.

 

Dragomir susţine că un DALI fără licitaţie ar fi caz penal

Întrebat despre ideea lui Cristian Niculae, primarul Marian Dragomir a afirmat în primul rând că nu se aşteaptă ca în urma unor astfel de întâlniri precum cea a arhitecţilor de la Bucureşti să rezulte proiecte reale, cu surse de finanţare. În al doilea rând, acesta a reamintit că Stadionul de Atletism nu aparţine Primăriei Municipiului prin urmare nu se pot face investiţii acolo. Iar în ceea ce priveşte un studiu de fezabilitate sau un DALI fără licitaţie publică în prealabil, Dragomir a punctat că a fi un caz penal.

“El (n.r. - Cristian Niculae) a avut o întâlnire la Primărie. Dar Stadionul de Atletism nu aparţine Primăriei Municipiului Brăila. Punct! I-am spus că dacă stadionul va fi transferat Primăriei (n.r. - de la Ministerul Sportului), atunci aceasta va organiza o licitaţie publică pentru realizarea studiului DALI. Abia după aceea vom putea face proiectul tehnic şi licitaţia pentru execuţie. Iar cei care vor participa la realizarea acestui studiu trebuie să fie arhitecţi autorizaţi, proiectanţi autorizaţi care să respecte legislaţia privind stadionale de atletism din România, care pot fi înscrise şi omologate pentru organizarea unor competiţii la nivel naţional şi internaţional. Până atunci, orice pregătire a unei documentaţii poate fi catalogată ca licitaţie dedicată. Fapt pedepsit de legea penală. Deci nu mă interesează propunerea. Eu particip la invitaţii ale unor persoane care s-au comportat antreprenorial corect, fără a-şi introduce societăţile în insolvenţă şi care plătesc toate datoriile către partenerii contractuali”, a declarat Dragomir.

Pentru un articol cât mai intransigent, primarul ne-a recomandat să vizităm site-ul Judecătoriei Brăila şi al Tribunalului Brăila pentru a vedea procesele pe care Cristian Niculae le are pe rol pe tema mai multor datorii la bănci. Trebuie punctat că, într-adevăr pe portalul instanţelor de judecată, numele lui Cristian Lucilius Niculae apare în foarte multe procese intentate de diferite bănci, ce au drept cauză executări silite ca urmare a unor datorii acumulate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro