Mergi la conţinutul principal

Cristian Diaconescu a vorbit la Brăila despre oportunitățile prin PNRR

* plecând de la ideea că în momentul de față Brăila, Tulcea, Galați și Constanța reprezintă singurele ieșiri la Marea Neagră în ceea ce privește exporturile ucrainene de grâu, în contextul blocadei Federației Ruse, Cristian Diaconescu a transmis un mesaj legat de oportunități de negociere pentru România prin PNRR * aflat la Brăila în calitate de președinte al PMP, fostul ministru de Externe, a precizat că în ciuda declarațiilor politice, PNRR nu poate fi modificat decât de situații ce nu au fost luate în calcul la momentul negocierilor * potrivit acestuia, România ar trebui să profite de contextul războiului din Ucraina, care schimbă datele problemei

 

Cristian Diaconescu a participat, duminică, la Comitetul Executiv Național al PMP, ce a avut loc la Hotelul "Traian" din Brăila, în calitate de președinte al partidului, cu o parte dintre susținătorii acestuia în războiul intern cu Eugen Tomac. În acest context, fostul ministru de Externe a susținut o conferință de presă, în care a dorit să atragă atenția asupra oportunităților pe care le are România de a renegocia Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă doar în contextul războiului din Ucraina, a crizei grâului ucrainean din porturile românești și nu pe orice temă, așa cum alți lideri politici au lăsat să se înțeleagă.

”Vreau să fac niște precizări care după părerea mea sunt foarte importante, mai ales că discutăm aici, la Brăila. Care alături de Tulcea, Galați și Constanța în acest moment, reprezintă de departe singurele ieșiri la Marea Neagră în ceea ce privește exporturile ucrainene de grâu și blocada Federației Ruse, practic la nivelul întregului dispozitiv de export pe care Ucraina îl avea prin Portul Odessa. Se acordă deja ajutor, după cum sunt convins că știți. Sunt 240.000 tone de cereale din Ucraina care au ajuns în Constanța. Au venit cu barje, prin Deltă. De asemenea, am văzut și aici barjele care sosesc. Dar ce aș vrea să adaug: PNRR nu se poate modifica decât într-o singură situație. Și anume, în condițiile unor evenimente extreme, care nu au putut fi prevenite, nu au putut fi anticipate la data când s-a făcut negocierea. Oricine vorbește de altă negociere pentru a crește plafonul nivelului de pensie, pentru a crește alocările spre irigații, unde nu s-a reușit mai nimic, pentru a aduce bani din PNRR în agricultură, unde nu s-a reușit mai nimic... Din păcate, nu mai pot fi rezolvate. Orice decizie din acest punct de vedere comunicată public poate fi populism, dar nu poate fi implementată. Decât dacă, repet, forța majoră sau cazul fortuit generează o rediscutare a unora din temele care au făcut obiectul negocierii. Odată ce se constată acest lucru, nu este nevoie numai de negociere, este nevoie de aprobarea Consiliului. Deci este nevoie de o formă politică, în așa fel încât toate statele membre ale Uniunii Europene să accepte această modificare. Pentru că altfel este un precedent ce se creează pentru unele dintre state și bineînțeles celelalte vor avea dificultăți”, a explicat Diaconescu.

Sursa citată a adăugat că în condițiile în care ”de la Nord la Sud, Moldova a fost privată de fonduri substanțiale din PNRR”, PMP solicită cât se poate de clar celor care reprezintă România să meargă la Bruxelles și să discute realist aspectele legate strict de găsirea unor modalități pentru ca exporturile de grâu din Ucraina să poată fi operaționalizate.

”Este o problemă care vizează și Alianța Nord-Atlantică, este o problemă care în egală măsură are implicații politice. Aici trebuie discutat mai ales cu statele riverane la Marea Neagră. Este o problemă care însă poate genera o oportunitate enormă pentru România. Vă spun cât se poate de serios acest lucru!”, a mai completat fostul ministru de Externe.

 

O oportunitate ce nu ar trebui ratată

Cristian Diaconescu a precizat că ceea ce se întâmplă în prezent este o oportunitate ce nu ar trebui ratată de România și a făcut o comparația cu modul în care s-a pus problema în trecut în privința Legii offshore.

”Iată ce se întâmplă cu gazul din Marea Neagră. Sigur, de-abia acum, după patru ani, Legea offshore a fost schimbată. Numai că în acest moment opțiunea clară a Federației Ruse este ca Marea Neagră să fie țara nimănui din punct de vedere al statutului de funcționare. Deci ca toate convențiile internaționale privind dreptul Mării - Convenția de la Montego Bay, mai multe -, practic să devină inaplicabile. Amplasarea de forțe militare pe Insula Șerpilor, practic induce o stare de insecuritate generală. Exploatările din Marea Neagră sunt la mare adâncime. Fiind la mare adâncime nu pot fi făcute decât de companii internaționale foarte puternice. Am negociat în perioada de până în 2004 frontiera între România și Ucraina, între Alianța Nord-Atlantică și Ucraina, în momentul când s-a ajuns la Marea Neagră aici a trebuit să se meargă la Haga, după cum bine știți. În februarie 2009 s-a dat soluția care ne-a fost favorabilă, dar până atunci nu s-au putut face niciun fel de explorări-exploatări, pentru că fiind la adâncime de peste 2.000 m, este nevoie, repet, de companii cu tehnologie specială. Deocamdată, din câte cunoaștem, am alungat din România două companii americane: Chevron și Exxon. Întrebare retorică: dacă acum Exxon era acolo cu steagul american, mă întreb dacă mai exista militarizarea Insulei Șerpilor?! Care este o piatră de 17 hectare, nimic mai mult. Deci este clar că rolul funcțional, mai ales în legătură cu țărmul României, la 47 de km de țărmul României, este cel ce se are în vedere din punct de vedere al agresiunii Federației Ruse. Mi-aș dori foarte mult ca această oportunitate economică privind exporturile de grâu să fie rezolvată cât mai rapid de autoritățile din România”, a mai precizat Diaconescu.

Acesta a mai apreciat că în curând va apărea o altă problemă, faptul că depozitele vor fi suprasolicitate și de recolta de grâu din România, motiv pentru care ar trebui ca acțiunea celor ce negociază la Bruxelles să fie una cât se poate de rapidă.

”Danele de încărcare-descărcare plus depozitele vor fi suprasolicitate din această perspectivă. Dar repet, este o oportunitate pe care trebuie să o înțeleagă nu numai Bucureștiul. Ci trebuie să o înțeleagă și partenerii noștri europeni și euroatlantici. Și sunt convins că dacă oamenii potriviți spun lucrurile potrivite, acest aspect va fi clarificat. Deci PNRR-ul poate fi rapid o sursă de finanțare din acest punct de vedere pentru că, repet, ne aflăm într-o situație de forță majoră. Federația Rusă a blocat Marea Neagră și portul Odessa”, a conchis sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro