Dacă săptămânile trecute v-am prezentat povestea Monicăi Tache, absolventa de clasa a XII-a din Brăila cu cea mai mare medie la BAC, astăzi vi-l prezentăm pe colegul ei de podium, elevul care a obţinut şi el media 9.93 la examenul maturităţii.
Cristian Creţeanu este proaspăt absolvent al profilului matematică-infomatică biligv engleză în cadrul Colegiului "Murgoci". Tânărul a obţinut la examenul de bacalaureat nota 10 la matematică şi fizica şi nota 9.80 la română, având media generală 9,93.
Am vrut să aflăm povestea sa, aşa că l-am invitat pe acest tânăr la sediul redacţiei noastre pentru a ne povesti care este secretul reuşitei sale.
Cristian este un tânăr perseverent, curios, un băiat pasionat de orice îi poate dezvolta cultura generală şi care atunci când îşi fixează un scop nu se opreşte până nu îl atinge.
Reuşind să obţină cea mai mare medie la BAC, Cristian, împreună cu Monica, pot fi desemnaţi cei mai buni elevi de clasa a XII-a. "Şi eu şi Monica ne-am dorit să fim sus amandoi. Mă simt mândru pentru că este un ideal la care am aspirat încă din clasa a IX-a şi mă simt împlinit pentru că am putut să îi fac mândri atât pe părinţii mei, cât şi profesorii şi liceul meu", a declarat tânărul.
Pe toată perioada desfăşurii examenului de bacalaureat emoţiile nu l-au ocolit pe Cristian. "Am avut emoţii pe toată durata anului, s-au micşorat în ultima lună, apoi au reapărut cu o zi înainte de proba la română, au dispărut pe parcursul examenelor propriu-zise în şi au ţinut până când au apărut rezultatele. Zilele până la aflarea notelor au fost încărcate de emoţie şi prevedeam ce e mai rău, mai ales la română. La mate şi fizică ştiam că o să iau note mari, dar o lucrare la română poate fi interpretabilă şi mă aşteptam la orice", afirmă acesta.
La fel ca toţi elevii foarte buni, şi lui Cristi i-a fost frică să nu greşească. "Subiectele au fost abordabile, cu toate acestea mi-a fost frică să nu greşesc din neatenţie pentru că am tendinţa să citesc foarte repede şi omit anumite detalii importante şi ajung să rezolv cerinţele incomplet sau să deviez puţin de la subiect".
La afişarea rezultatelor lui Cristi nu-i venea să creadă că are prima medie.
"Prima dată când m-am uitat la note am văzut rezultatul dinaintea mea şi m-am speriat puţin pentru că era mai puţin decât mă aşteptam şi la mate şi la fizică la acea persoană. Asta pentru că m-am uitat la liste în ordinea alfabetică, apoi când m-am uitat în ordinea mediilor, mă aşteptam să fie o medie de 10 prima şi nu mi-a venit să cred când am văzut că primul sunt eu".
Pe lângă munca zilnică depusă de Cristi, la rezultatele excelente au contribuit şi profesorii care l-au îndrumat şi motivat pe toată perioada desfăşurării examenului. "În primul rând vreau să mulţumesc familiei şi în special părinţilor pentru că fără sprijinul lor nu aş fi reuşit. Apoi profesorilor de la "Murgoci", doamnei diriginte şi profesoarei de fizică Viorica Moşescu, doamnei de matematică Daniela Covaci, profesoarei de limba română Violeta Gheorghiţă, doamnei de limba engleză Rodica Neagu şi doamnei de ştiinţe socio-umane Mariana Marţian. Mai sunt şi profesorii din şcoala generală "Mihai Eminescu" cărora ţin să le mulţumesc pentru că ei mi-au pus bazele. Doamna dirigintă şi profesoară de limba română Marioara Bălan, doamnului de matematică Ştefănescu Ciprian şi doamnei de fizică Maria Neicu. Nu în ultimul rând aş vrea să îi mulţumesc doamnei învăţătoare Marioara Partene", încheie tânărul lista mulţumirilor.
Cristian îşi doreşte o carieră în domeniul tehnologiei informaţiei
Dacă pentru unii matematica, informatica şi fizica sunt materii grele, pe Cristian l-au atras cel mai mult, de aceea a decis să urmeze o carieră în acest domeniu. El s-a întors recent de la Bucureşti, acolo unde a susţinut admiterea la Universitatea Politehnică. Oficial, tânărul îşi va continua studiile în cadrul
Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, specializarea Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei. "Am ales această facultate pentru că mereu am simţit o atracţie către acest domeniu şi consider că este un domeniu care îmi poate aduce câştiguri financiare rezonabile. Sunt diverse modalităţi de afirmare şi posibilităţi de a mă împlini pe plan profesional. Chiar sunt pasionat de această ramură şi nu m-a atras altceva mai mult decât acest domeniu".
După facultate, el ar vrea să urmez masterul tot la Politehnică sau la o facultate din Europa şi să profeseze în România. Mai mult, în timpul studenţiei Cristi vrea să lucreze şi să se implice în tot felul de activităţi extracurriculare. "Cei de la Microsoft au un fel de club pentru studenţi care sunt interesaţi de programare şi de proiecte. Acolo aş vrea să intru pentru că vezi cum arată un job la Microsoft şi ai posibilitatea să participi la intershipuri şi chiar să te angajezi".
În ceea ce priveşte planurile pe termen scurt, tânărul va pleca în perioada 3-13 august în Germania, la Koln, unde va participa alături de alţi doi colegi de la "Murgoci" la o conferinţă ISEC (International Student Environmental Conferenve). Pe parcursul evenimentului, studenţii din întreaga lume se vor reuni pentru a discuta despre efectele poluării şi măsuri de reducere a fenomenului.
Media 10 şi la Evaluarea Naţională
Cristian are în palmares numeroase premii la diverse concursuri şi olimpiade. La examenul naţional din 2012 el a luat nota 10 la ambele materii, tot anul trecut a promovat examenul Cambridge cu cel mai înalt nivel, iar anul acesta a terminat clasa a XII-a cu media generală 10. Lista distincţiilor continuă cu premiul I la olimpiada judeţeană de engleză în clasa a IX-a şi a XI-a şi premiul II la fizică la judeţeană în clasa a IX-a.
Iar pentru performanţa de la examenul de bacalaureat Cristian a fost premiat de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei". Îi dorim acestui tânăr minunat un viitor strălucit şi mult succes în viaţă!
"Întâmpinaţi fiecare obstacol fără frică"
Din cuvintele brăileanului cu cea mai mare medie la bacalaureat s-au desprins şi îndrumările ce pot fi luate ca ghid pentru tinerii care sunt în căutarea succesului. "Fixaţi-vă idealuri cât mai înalte şi întâmpinaţi fiecare obstacol fără frică. Cultivaţi-vă imaginaţia pentru că fiecare are potenţialul de a aduce ceva nou şi niciodată să nu vă subestimaţi!".