• europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a afirmat, recent, la Brăila că spitalul regional dintre judeţul nostru şi Galaţi s-ar putea realiza abia pe viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene • acesta a afirmat că dacă nu va obţine finanţare în 2021, proiectul s-ar putea integra în vitoarele proiecte care vor primi bani din bugetul naţional • Buşoi a vorbit şi despre posibilitatea destructurării spitalului judeţean, în condiţiile în care cel regional va fi pus în funcţiune
Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi susţine că unul dintre proiectele pe care le va susţine necondiţionat pentru finanţare la Bruxelles va rămâne, fără discuţie, spitalul regional Brăila-Galaţi. Acesta a explicat totuşi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute recent în Brăila, că situaţia este destul de nesigură în ceea ce priveşte finanţarea europeană a spitalului regional, deoarece guvernul PSD nu s-a îngrijit din timp să solicite bani de la nivelul Uniunii Europene. Buşoi a precizat cu ocazia vizitei sale în Brăila că nu uită promisiunea făcută în campania de la Alegerile Europarlamentare şi că va încerca să propună spitalul regional Brăila-Galaţi pe lista viitoarelor investiţii finanţate prin fonduri structurale.
“Săptămânile trecute, Guvernul PNL a luat o decizie strategică importantă, aceea de a include în bugetul multianual, de după 2021, cu Uniunea Europeană, a unui program operaţional special pe sănătate. Această decizie va trebui să fie validată şi la Bruxelles, dar dacă se va face un program special pe sănătate şi nu vor exista doar proiecte pe acest domeniu în alte axe de finanţare, atunci probabil că acest program va fi mai consistent şi sper ca pe lângă cele trei spitale regionale deja discutate (n.r. - Iaşi, Cluj, Craiova) şi care, aţi văzut, au fost cel puţin două dintre ele repornite, s-a lansat licitaţia de către Guvernul Ludovic Orban, să mai existe posibilitatea de a mai include încă cel puţin două spitale în exerciţiul financiar următor”, a declarat Buşoi.
Potrivit europarlamentarului calendarul evenimentelor va fi următorul: o primă etapă la finele lui 2020, când se vor încheia negocierile pentru fondurile europene ce vor viza următorii ani; a doua etapă în 2020, în cazul în care finanţarea Uniunii Europene nu va include şi acest spital, în cadrul Programului Operaţional pe Sănătate, ceea ce ar însemna să se aloce bani de la bugetul naţional. Buşoi a explicat că oricum licitaţia pentru acest proiect investiţional este una greoaie,deoarece discutăm despre 400 - 500 milioane euro, astfel că ar putea apărea complicaţii pe parcurs, iar firmele constructoare vor fi din exteriorul României cel mai probabil.
“Nu se va întâmpla până în iunie, la ce scandal este la Bruxelles pe bugetul Uniunii Europene -, deci nu în timpul preşedinţiei croate din acest moment, dar în timpul preşedinţiei germane, care va începe odată cu 1 iulie, bugetul Uniunii Europene se va definitiva. Şi vom şti, după 1 ianuarie 2021, câţi bani va primi fiecare ţară. Spre finalul acestui an vor începe negocierile între fiecare ţară şi Uniunea Europeană, pe ce se vor cheltui banii europeni în următorii şapte ani, odată cu 1 ianuarie 2021. Ei, acela este momentul în care trebuie să facem toate eforturile posibile şi imposibile, pentru ca pe lângă terminarea celor trei spitale - că ele deja au început din aceşti bani -, să se mai includă cel puţin încă alte două proiecte. Iar eu o spun clar şi răspicat, văd ca prioritate Spitalul Regional Timişoara şi Spitalul Regional Brăila-Galaţi”, a mai adăugat Buşoi.
Timpul necesar este de patru ani de la începerea procedurii
Europarlamentarul a mai precizat că în opinia sa, odată începută procedura pentru realizarea spitalului regional Brăila-Galaţi, discutăm despre cel puţin patru ani de implementare a proiectului. Şi asta din cauza procedurilor complicate privind licitaţiile publice organizate în România.
Întrebat dacă realizarea spitalului regional ar conduce în cele din urmă la închiderea celui judeţean, Buşoi a vorbit despre o reorganizare.
“Cu siguranţă va duce la reorganizarea acestor spitale judeţene şi la preluarea unor funcţionalităţi din actualele spitale judeţene către noul spital. Din două motive: 1) Nu vom găsi personal medical atât de mult, încât să venim de la zero cu câteva sute - mii de medici, asistente, personal auxiliar. 2) Aici vă zic în calitate de fost preşedinte al Casei de Sănătate, că nu există bani să contractăm servicii în plus, faţă de cele deja existente. Ştiu că există mai mulţi pacienţi decât cei care sunt decontaţi de Casa de Sănătate, şi mai ales zona de Urgenţe, de UPU, este extrem de aglomerată pentru că vin multe persoane neasigurate sau mulţi nu trec pe la medicul de familie, nu îşi rezolvă problemele la medicul de familie şi ambulatoriu. Dar vă zic sincer că nu se va justifica nici din punct de vedere al numărului de pacienţi dublarea serviciilor medicale. Deci clar, vor fi preluate o parte din funcţionalităţi. Altele poate că vor rămâne reduse. Asta o va stabili studiul”, a conchis Buşoi.
Reamintim că europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a avut ca proiect de campanie realizarea spitalului regional Brăila-Galaţi cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European de anul trecut.