Mergi la conţinutul principal

Cristi Puiu, Alexandru Solomon şi Marian Crişan, la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg

Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg va avea loc în perioada 28 ianuarie - 7 februarie.

Personalităţi din lumea filmului din România şi din Suedia, cum ar fi regizorii Cristi Puiu, Marian Crişan, Alexandru Solomon, Bogdan George Apetri, Erik Gandini, precum şi jurnaliştii Adina Brădeanu, Hynek Pallas, Annika Gustafsson şi Nils Petter Sundgren vor susţine seminarii la ediţia de anul acesta a festivalului, în cadrul căreia va fi prezentată o selecţie de filme româneşti.

Un seminar aparte îi este dedicat regizorului de origine română Mihail Livadă (1908 - 1992), care a trăit cea mai mare parte a vieţii în Suedia şi care este considerat drept unul dintre fondatorii filmului experimental din această ţară. Despre el vor vorbi scriitorii Birgitta Holm şi Lasse Söderberg, profesorul universitar John Sundholm şi Nils Petter Sundgren. Sanjin Pejkovic, doctorand în teoria filmului la Universitatea din Lund, va susţine două seminarii, primul despre evoluţia valului de film românesc şi al doilea despre memoria colectivă şi modul în care istoria este redată prin intermediul filmului.

Secţiunea-focus dedicată cinematografiei române la Festivalul de la Göteborg va cuprinde diverse filme, de la premiere ale anului trecut la pelicule de referinţă dinainte de 1989.

Astfel, vor fi prezentate "Aurora", de Cristi Puiu, "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, "Periferic", de Bogdan George Apetri, "Morgen", de Marian Crişan, "Principii de viaţă", de Constantin Popescu, şi "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon.

Din cinematografia de dinainte de 1989 au fost selectate "Reconstituirea", de Lucian Pintilie (1968), "Nunta de piatră", de Mircea Veroiu şi Dan Piţa (1972), "Croaziera", de Mircea Daneliuc (1981), şi "Concurs", de Dan Piţa (1982).

La acestea se adaugă scurtmetrajele "Megatron", de Marian Crişan (2008), "Valuri", de Adrian Sitaru (2007), "Colivia", de Adrian Sitaru (2010), "Lampa cu căciulă", de Radu Jude (2006), "Troleibuzul 92", de ştefan Constantinescu (2009) şi "Pentru el", de Stanca Radu (2009).
De asemenea, la festival, este programată o retrospectivă de filme experimentale semnate de Mihail Livadă (1908 - 1992). Selecţia cuprinde filme scurte realizate între anii 1950 şi 1967.

În continuarea Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, ICR Stockholm va organiza a cincea ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Stockholm, Malmö şi Lund.

Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg, cel mai important eveniment cinematografic din ţările scandinave, cu o cifră anuală de 130.000 de spectatori, se va deschide cu filmul norvegian "King of Devil's Island", de Marius Holst, peliculă aflată în competiţia principală a evenimentului pentru premiul Dragon.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro