Cristi a păşit în veşnicie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
A plecat să bea un SUC ÎMPREUNĂ cu îngerii în Împărăţia Cerurilor

Cristi a păşit în veşnicie

• inima lui Cristian Filip, adolescentul pentru care Brăila a făcut scut în faţa cancerului, a încetat să mai bată, în noaptea de miercuri spre joi • Cristi se afla în Germania, pentru un tratament imunocelular, din toamna anului trecut • în urmă cu câteva zile, fusese transferat din Dusseldorf într-o altă clinică din oraşul Nidda, specializată în afecţiunile ficatului • după doi ani de suferinţă, de luptă continuă, de zeci de cure cu citostatice şi şedinţe de radioterapie, organismul adolescentului a cedat • astăzi, Cristi va ajunge acasă • trupul neînsufleţit va fi depus la Catedrala “Naşterea Domnului” din municipiu

 

Încă un înger a ajuns în Împărăţia Cerurilor. Cristian Filip, adolescentul care s-a luptat mai bine de doi ani cu o boală nemiloasă, a părăsit această lume, în noaptea de miercuri spre joi, departe de satul natal, Bărăganul. Puţin după ora 1.00, Cristi a cedat în faţa bolii, după zeci de şedinţe de citostistice, radioterapie şi alte tratamente pentru imunitate. Inima lui atât a putut: doi ani de chin, petrecuţi prin spitale, departe de prieteni, colegi şi rude. Adolescentul a pierdut lupta pentru viaţă într-o clinică din Germania, ţară în care se afla din toamna anului trecut pentru un tratament imunocelular. În urmă cu câteva zile, fusese transferat din Dusseldorf într-o altă clinică din oraşul Nidda, specializată în afecţiunile ficatului, deoarece zecile de cure de chimioterapie au lăsat urme mai adânci în organismul adolescentului decât se preconizase iniţial. Părinţii, care îl vegheau la căpătâi, au privit neputincioşi cum tot efortul medicilor era în zadar.

Drum lin, Cristi! Dumnezeu să te odihnească în pace!

 

Începutul unei campanii umanitare istorice pentru Brăila

13 noiembrie 2015. Un gâfâit răsuna pe holul redacţiei. După câteva momente, a apărut un bătrân, ce-şi ştergea sudoarea frunţii cu o batistă. L-am poftit în birou, iar omul a început să povestească drama prin care trecea în acele momente nepotul său. Lacrimile au izvorât din ochii lui, iar mâna în care ţinea actele medicale cu diagnosticul crunt îi tremura. Am aflat atunci povestea lui Cristi, adolescentul pentru care “Obiectiv - Vocea Brăilei” urma să demareze cea mai mare campanie umanitară din istoria ziarului. “Cristian Filip, singur la părinţi, elev în clasa a IX-a la Pedagogic. I s-a făcut rău în prima zi de şcoală, a fost dus la spital, unde i s-a spus că e răcit la plămâni. L-au trimis la Bucureşti, acelaşi diagnostic. Băiatul se simţea din ce în ce mai rău, i-au făcut tomografie, rezultat: tumoră canceroasă la plămâni. Trimitere la Institutul Oncologic Fundeni. Medicii nu i-au dat nicio şansă. Speranţă, de la Clinica Aci Badem din Turcia, unde medicii l-au operat cu succes. I-au scos trei coaste şi i-au curăţat inima şi plămânii. Mai e nevoie de câteva zeci de mii de euro, pentru proceduri, ca să-i omoare toate celulele canceroase şi să-i implanteze celule stem de la Banca Mondială. Mai are 8 zile de făcut citostatice, apoi va fi adus în ţară” - sunt noţitele luate în timp ce bunicul lui Cristi povestea chinul prin care a trecut nepotul său. Pagina agendei de culoare neagră - ce coincidenţă sinistră! - va rămâne acum doar o amintire tristă, dar totodată va reprezenta începutul eforturilor supraomeneşti pe care familia Filip le-a făcut pentru a-l scoate pe Cristi din ghearele morţii. La câteva zile, a apărut în redacţie şi Nicolae Filip, tatăl adolescentului. Cu ochii negri, umeziţi de cumplitul diagnostic, ne-a cerut ajutorul pentru a strânge suma enormă cu care trebuia să-i cumpere sănătatea fiului său. A crezut în noi, a crezut în oameni şi mai ales a crezut în Dumnezeu. Imediat după publicarea primului articol din seria “Citostatice pentru Cristi” au început să apară donaţiile. Multe, foarte multe, dar nu suficiente. Atunci, ziarul a decis că e timpul pentru o mobilizare mai mare: o acţiune umanitară în aer liber, într-un loc aglomerat. Aşa a început campania #hailasuc pentru Cristi!”. În doar două ore de stat pe platoul din faţa primăriei municipiului, s-au strâns peste 2.300 euro de la sute de oameni sensibilizaţi de provestea lui Cristian. În zilele ce au urmat, am primit o sumedenie de mesaje de la elevi, de la diverse şcoli, care voiau să ne ajute să strângem întreaga sumă. De la troiţă, campania s-a răspândit în toate şcolile brăilene, apoi la bibliotecă, la fotbal, la facultate, în mall etc. Brăila a făcut scut în jurul lui Cristi, iar boala a făcut paşi semnificativi înapoi!

 

Elevii, mobilizare exemplară în campania #hailasuc

Era luna noiembrie 2015 şi elevii din toate şcolile şi liceele brăilene veneau la redacţie să doneze pentru Cristi. Veneau cu inima deschisă, sperând că banii dăruiţi de ei îl vor vindeca pe colegul lor. Dar nu doar atât. Au venit cu zeci de idei pentru a strânge cât mai mulţi bani.

“Ne-am gândit să facem o chetă în şcoală pentru Cristi”, “Vom realiza un spectacol caritabil pentru Cristi”, “Vrem să organizăm un Târg de Crăciun”.

Da, copii, aţi gătit pentru el, aţi cântat şi aţi dansat pentru el, aţi mers şi aţi colindat pentru el, l-aţi întâmpinat pe Moş Crăciun alături de el, o parte din daruri vi le-aţi donat tot lui, iar de Dragobete ori Sf. Valentin aţi organizat noi evenimente pentru ca adolescentul să poată urma tratamentul cu citostatice. Apoi, în vara lui 2016, aţi fost din nou la un suc pentru Cristi, la ştrand.

Aţi căutat tot felul de modalităţi prin care să îi mai acordaţi o mână de ajutor. Iar prin exemplul vostru, aţi mobilizat şi adulţii. Prin donaţii făcute direct la redacţie sau în conturi, prin colectele făcute în biserici, prin formularele de 2% depuse pentru Cristi, împreună am reuşit să îl ajutăm pe adolescent să urmeze curele cu citostatice. Iar împreună, “l-am făcut bine”... pentru o perioadă.

 

Cristi şi-a sărbătorit ziua de naştere în redacţia «Obiectiv»

Decembrie 2016. După ce reuşise să învingă cancerul şi să îşi recapete pofta de viaţă, întors acasă, pentru sărbători, Cristi a aflat că boala necruţătoare a recidivat. Iar cum o veste rea nu vine niciodată singură, familia lui Cristi trebuia să facă rost de alţi 16.000 de euro în doar câteva zile pentru o nouă operaţie la clinica din Turcia. Salvarea a venit tot de la Asociaţia “Salvează o inimă” cea care acoperise o sumă consistentă şi din prima intervenţie chirurgicală şi care, pe ultima sută de metri, a reuşit să strângă banii necesari pentru cea de a doua. Trebuiau însă alţi bani pentru şedinţele de chimioterapie şi radioterapie, iar părinţii lui Cristi îşi epuizaseră toate resursele. Voi, însă, aţi luptat în continuare şi v-aţi alăturat din nou campaniei. Adolescenţi, tineri, părinţi, bunici ori copii din Brăila, profesori, preoţi, credincioşi, oameni de afaceri, sportivi, salariaţi la stat ori în sistemul privat v-aţi mai mobilizat din nou exemplar şi l-aţi ajutat pe Cristian Filip să iasă învingător, pentru a doua oră, din lupta cu boala.

Septembrie 2017. A venit acasă, mai puternic, mai încrezător şi copleşit de mulţimea de oameni care l-a sprijinit în tot acest timp. De ziua lui, a ales să facă o vizită în redacţia “Obiectiv - Vocea Brăilei”. Am sărbătorit împreună dubla victorie: Cristi mai adăuga încă un trandafir în buchetul vieţii şi boala dispăruse. “Viaţa m-a pus la grele încercări, dar această cruntă experienţă m-a învăţat să iubesc mai mult viaţa, pe cei dragi, chiar şi pe necunoscuţi. În ţară mi s-a spus că pot pleca acasă deoarece nu mai am mult timp de trăit şi e mai bine să mă bucur de ultimele clipe în sânul familiei. Nu voiam să accept că viaţa e atât de crudă, atât de cinică încât să mă distrugă. Am decis să nu mă las, am cerut ajutor peste hotare şi Dumnezeu m-a lăsat pe mâna doctorilor, care mi-au redat viaţa. Am simţit cum Dumnezeu îmi veghează fiecare pas spre vindecare şi cum lucrează prin aceşti excepţionali doctori. Tot ce îmi doresc acum este să reiau şcoala, să învăţ la fel de bine şi să devin într-o bună zi doctor, astfel încât să am ocazia de a salva la rândul meu vieţi”, declara atunci, Cristian Filip.

 

“Împreună pentru Cristi”, campania care a “mişcat” o comunitate întreagă

La început de noiembrie, dintr-odată, Cristi a început să se simtă iar rău. Soarta îl punea, din nou, la încercare. Sistemul său imunitar era la pământ, aşa că singura cale era, pentru a treia oară, cea spre spitale. Împreună cu părinţii săi, a ajuns într-o clinică din Germania, pentru un tratament imunocelular. Avea, însă, nevoie de alţi bani. Dumnezeu nu l-a abandonat nici de această dată.

20 noiembrie 2017. Cinci elevi de la “Perpessicius”, colegi de liceu cu Cristi, au păşit timid în sediul redacţiei noastre. Veniseră să îl ajute pe adolescent, având la ei doar un plan şi o dorinţă uriaşă de a schimba destinul lui Cristi. Şi au reuşit! Într-un timp record au organizat un super-eveniment, un spectacol caritabil cum rar s-au făcut în Brăila, izbutind să adune în jurul lor o “armată” de oameni care să lupte pentru această cauză. Iar ceea ce a fost gândit ca un mic concert caritabil s-a transformat într-un spectacol impresionant, evenimentul “Împreună pentru Cristi” reunind sub acelaşi acoperiş elevi talentaţi din Brăila, dar şi artişti consacraţi, dansatori şi artişti plastici, politicienii brăileni şi jurnalişti.

În paralel cu organizarea acestui concert, cei cinci elevi de la “Perpessicius” au demarat şi o campanie de strângere de fonduri în şcoli, fiind pentru a doua oară când unităţile au răspuns în număr impresionant. De la şcoli, magia solidarităţii s-a răspândit din nou în toate colţurile oraşului. Aproape în fiecare zi, în lunile noiembrie şi decembrie 2017, la sediul redacţiei noastre au sosit “valuri” de donaţii, dintre care, una impresionantă din partea Bisericii şi a credincioşilor, angrenaţi într-un eveniment de amploare organizat de tinerii creştini. Au urmat târgurile de prăjituri, de felicitări şi obiecte hand made şi impresionantele târguri de Crăciun. O întreagă comintate a fost aproape două luni “împreună pentru Cristi”. Iar lucrurile nu s-au oprit aici, ultima strângere de fonduri pentru Cristi a avut loc chiar în cursul acestei săptămâni. Zeci de militari de carieră, magistraţi şi poliţişti au participat, marţi seară, în sala “Fănuş Neagu” a Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” Brăila, la lansarea volumului “Soldatul, între nuia şi glonţ. Pedepse aplicabile militarilor în armate moderne şi postmoderne”. Autorul lucrării, dr. Dănel Cristinel Sarău, şeful Biroului Teritorial Brăila al DIICOT, a iniţiat acest demers editorial pentru Cristi...

Parcă aşa a trebuit să fie. Căci din banii colectaţi la această acţiune, pe care nu apucasem să-i depunem în bancă - pe 24 ianuarie nu s-a lucrat - i-am putut pregăti lui Cristi întoarcerea acasă şi locul în care îşi va duce somnul de veci. Ieri a fost încă o zi în care o comunitate întreagă a sărit în ajutorul nostru, pentru a lua de pe umerii părinţilor măcar povara aceasta.

 

Cristi vine, astăzi, în ţară. Nu acasă, ci la Catedrală...

Ultimul drum al lui Cristian spre liniştea eternă. Adolescentul va sosi, astăzi, probabil mult spre seară, la Brăila. Avionul care îi va aduce în ţară, pe el şi părinţii lui, va ajunge pe aeroport la ora 14.40, după care cu o maşină se vor îndrepta spre Brăila. Nu se va opri însă, acasă, la Bărăganul, aşa cum ne-am fi dorit cu toţii, ci la Catedrala “Naşterea Domnului” din municipiu. Şi nu îi vom putea ura “Bine ai revenit!”, ci “Dumnezeu să te odihnească în pace!”. Nu îi vom putea dărui buchete de flori, ci coroane îndoliate cu panglici pe care va scrie “Regrete eterne”. Adolescenţii Brăilei, cei care i-au fost alături în aceşti doi ani, s-au organizat deja şi-l vor aştepta, la ora 19.00, la Catedrală. Iar noi, ca de fiecare dată, vom fi alături de ei. Vă aşteptăm şi pe voi să fim pentru ultima dată împreună cu Cristi, adolescentul de 10 al Brăilei, care ne-a mobilizat şi ne-a unit, care ne-a învăţat să luptăm până la ultima bătaie a inimii.

Încă nu a fost stabilită data înmormântării, însă cu certitudine Cristi va fi înhumat  la Cimitirul “Sfânţii Constantin şi Elena”, aşa cum a fost ultima sa dorinţă.

Dumnezeu să te odihnească-n pace, Cristi!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro