Diagnosticat cu probleme psihice, Cornel Ghica, de 58 de ani, autorul crimei petrecute în vara anului trecut la Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila, a solicitat Curţii de Apel înlocuirea arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Asta în condiţiile în care a fost condamnat, de către Tribunalul Brăila, la 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav (prin cruzime), sentinţa nefiind, însă, definitivă, pentru că părţile au declarat apel. Aşa stând lucrurile, pe 22 octombrie 2013, judecătorii gălăţeni au respins cererea inculpatului ca nefondată menţinând, totodată, măsura arestării preventive.
Cornel Ghica, supraveghetor la Spitalul de Psihiatrie din Brăila, a fost arestat şi trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav, după ce, în noaptea de 6/7 august 2012, l-a ucis în bătaie pe Ionel Dragu, în vârstă de 30 de ani, pacient transferat de la Spitalul Judeţean Brăila. Ulterior, Ghica a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, instanţa de fond obligându-l şi la tratament medical de specialitate, într-unul din spitalele ANP. Judecătorii brăileni l-au condamnat, de asemenea, pe Ştefan Bobocescu Kesikis, de 57 de ani, care fusese medic de gardă în noaptea crimei, la 5.000 de lei amendă penală, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului.
Prin aceeaşi sentinţă, Lenuţa Muşat, în vârstă de 38 de ani, asistenta care a fost de gardă şi care nu l-a ajutat cu nimic pe pacientul schingiuit şi ucis în bătaie, a fost condamnată la 3.000 de lei amendă penală pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Tribunalul Brăila a dispus, în cazul inculpaţilor Bobocescu Kesikis şi Muşat, suspendarea condiţionată a executării pedepselor. În schimb, instanţa l-a obligat pe criminal să plătească, în solidar cu Spitalul "Sf. Pantelimon" (prin asigurătorul "Omniasig Vienna Insurance Group" SA) 100.000 de lei daune morale şi 5.000 de lei despăgubiri materiale către familia bărbatului ucis în bătaie de supraveghetor.
Mai trebuie precizat că înainte de pronunţarea sentinţei judecătoreşti, conducerea Spitalului de Psihiatrie a finalizat o anchetă internă ale cărei concluzii precizau clar că atât medicul de gardă, cât şi asistenta şi-au încălcat atribuţiile de serviciu. De altfel, doctorul Ştefan Bobocescu Kesikis şi asistenta Lenuţa Muşat au fost sancţionaţi prin diminuarea salariilor.
După săvârşirea abominabilei crime, Cornel Ghica a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, medicii de la Bucureşti diagnosticându-l cu tulburare afectivă organică şi având discernământul diminuat în raport cu faptele comise. Nici nu e de mirare. Supraveghetorul-asasin a făcut declaraţii cel puţin tulburătoare în faţa anchetatorilor, afirmând, printre altele, în legătură cu pacientul pe care l-a lovit cu bestialitate în cap şi în zona inghinală, câteva ore la rând, cu bastonul de cauciuc: "După ce am început să-l lovesc, a ţipat şi mai tare, la un moment dat rugându-mă să nu-l mai bat şi să-l las să-şi mai vadă fetiţa". Potrivit procurorilor care s-au ocupat de caz, asistenta de gardă, Lenuţa Muşat, a declarat că "majoritatea pacienţilor ţipă când sunt imobilizaţi", motiv pentru care nici nu a ieşit din camera de gardă, ca să vadă ce se întâmplă.
Dosarul crimei de la Psihiatrie se afla acum pe rolul Curţii de Apel Galaţi.