Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de reabilitare a celor condamnaţi politic în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, dar de reabilitare vor fi exceptaţi cei care în perioada menţionată au fost condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii sau crime de război.
Deputaţii au votat, marţi, Legea privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 prin care sunt şterse condamnările cu caracter politic pronunţate în timpul regimului comunist pe baza unor prevederi ale legii penale care sunt în vigoare şi astăzi. "Există o serie de persoane ale căror condamnări de natură politică îşi produc în continuare efectele, dat fiind că faptele care au constituit obiectul condamnărilor sunt şi astăzi prevăzute de legea penală şi nu sunt întrunite condiţiile pentru a opera reabilitarea de drept", se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de Guvern.
Sunt daţi ca exemplu cei care au făcut parte din rezistenţa armată anticomunistă din munţi care, actualmente, pot fi reabilităţi doar individual. Legea prevede să se revină şi asupra deciziilor judecătoreşti iniţiale prin care celor condamnaţi li s-au confiscat averile, iar în cazul ofiţerilor s-a decis degradarea.
Proiectul a intrat pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, for decizional, pe 7 octombrie 2008, dar s-a decis retrimiterea la comisie în urma solicitării grupului minorităţilor naţionale care a atras atenţia că există riscul începerii procedurilor de reabilitare şi a celor condamnaţi pentru crime de război sau crime împotriva umanităţii de către instanţe în timpul regimului comunist. Comisia juridică a adoptat amendamentul propus de minorităţi, şi susţinut de UDMR şi PNL, astfel încât marţi legea a fost adoptată de către plen.
"Am vrut să fim siguri că nu se va încerca reabilitarea mareşalului Antonescu şi a celor condamnaţi o dată cu el sau a ofiţerilor care s-au făcut vinovaţi de crime împotriva populaţiei civile în timpul războiului", a declarat pentru NewsIn deputatul Aurel Vainer, membru în grupul minorităţilor naţionale. "Aceste crime sunt imprescriptibile şi sunt similare unor sentinţe date şi de alte instanţe, precum cea de la Nurnberg", a adăugat Vainer. Plenul a votat varianta amendată a legii cu 212 pentru, două împotrivă şi două abţineri.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.