• au ucis o femeie de 41 de ani, au lăsat două copile fără mamă, pentru o sumă banală, de 100 de lei, însă acum vor plăti cu vârf şi îndesat • Mocanu Ionuţ, Mocanu Marcel, Mocanu Valentin Ciprian şi Baboi Radu, vor sta câte 28 de ani la puşcărie • asta a fost sentinţa dată de judecătorii Tribunalului Brăila care nu au putut fi păcăliţi în niciun fel • partea proastă este că, în ciuda condamnării, ucigaşii sunt liberi, pentru că sentinţa nu este definitivă decizia s-a luat de către judecători, la patru luni de la comiterea crimei, întrucât nu erau probe suficiente care să le dovedească vinovăţia • munca poliţiştilor şi procurorului criminalist nu a fost însă degeaba, astfel că, după ce s-a primit rezultatul probelor ADN, cei patru romi au fost trimişi în judecată pentru omor calificat şi tâlhărie
Criminalii cu sânge rece din Gradiştea, la închisoare. Mocanu Ionuţ, Mocanu Marcel, Mocanu Valentin Ciprian şi Baboi Radu, vor sta câte 28 de ani în spatele gratiilor. După doi ani şi jumătate de anchetă în cazul oribilei crime de la Gradiştea, unde o femeie a fost lovită cu bestialitate de patru romi, pe o uliţă din comună, pentru “imensa” sumă de 100 lei, a venit condamnarea de la prima instanţă, adică Tribunalul Brăila. Localnicii au stat cu sufletul la gură, în tot acest timp, mai ales că cei patru ucigaşi au fost liberi, ei fiind eliberaţi din arest, la scurt timp de la comiterea faptei, şi puşi sub control judiciar. La un moment dat, după ce şi-a pierdut soţia şi copiii au rămas fără mamă, chiar soţul victimei a vrut să îşi facă dreptate singur, intrând în casă peste suspecţi. Nu s-a ajuns însă la vreo altă crimă, asta datorită intervenţiei preotului din localitate şi a poliţiştilor.
Sentinţa este cu apel iar la Curtea de Apel Galaţi va fi luată decizia finală.
După un an şi jumătate de anchet ă, judecătorii Tribunalului Brăila au dat o condamnare aspră, fără acord de recunoaştere a vinovăţiei, în dosarul “Crima de la Gradiştea”, ajuns pe rolul instanţei în septembrie 2016. Cei patru ucigaşi au primit pedepse usturătoare, asta dacă luăm în calcul numărul de ani, însă mult prea mici dacă luăm în calcul gravitatea faptei comise. Pentru că sentinţa nu este definitivă, inculpaţii sunt încă liberi, asta pentru că au fost cercetaţi sub control judiciar, existând posibilitatea ca să fie închişi abia după verdictul final. Până atunci, deşi condamnaţi, deci găsiţi vinovaţI în primă instanţă, cei patru se mai bucură de libertate, printre sătenii terorizaţi.
Astfel, judecătorii i-au condamnat pe Mocanu Ionuţ, Mocanu Marcel, Mocanu Valentin Ciprian şi Baboi Radu, la câte două pedepse, fiind vorba despre 25 ani pentru infracţiunea de omor calificat, victima fiind Stoian Marcela, ucisă în noaptea de 23/24.02.2015, şi câte 9 ani închisoare, pentru tâlhărie calificată. Şi pedepsele s-au contopit, astfel că a rămas în picioare cea mai grea pedeapsă, adică cea de 25 ani închisoare, la care s-a mai adăugat un spor de 3 ani închisoare. Şi aşa s-a ajuns, pentru fiecare dintre cei patru ucigaşi, la câte 28 ani de închisoare. Din pedeapsa principală aplicată inculpaţilor s-a dedus durata reţinerii şi arestării preventive, care nu a fost decât de vreo câteva luni, fiind vorba despre perioada 26.02.2015 - 26.06.2015.
Ucigaşii au de plătit despăgubiri uriaşe
Instanţa a menţinut măsura controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Mocanu Ionuţ, Mocanu Marcel, Baboi Radu şi Mocanu Valentin Ciprian. Inculpaţii au unele obligaţii şi riscă să ajungă în arest dacă nu le respectă. Ei nu trebuie să depăşească limita teritorială a judeţului Brăila, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată. Nu au voie să se deplaseze la sediul SC „Almeia Serv” SRL Gradiştea jud. Brăila, firma femeii ucise, şi nici să se apropie de membrii familiei victimei Stoian Marcela sau de martorii din cauză. Supravegherea respectării de către inculpaţi a obligaţiilor care le revin pe durata controlului judiciar va fi realizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Totodată, instanţa a dispus şi prelevarea probelor biologice de la inculpaţii Mocanu Ionuţ, Mocanu Marcel, Baboi Radu şi Mocanu Valentin Ciprian în vederea introducerii profilului genetic al acestora în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
Ucigaşii au de dat şi bani, adică de plătit despăgubiri soţului şi copiilor victimei, acestora din urmă urmând a le fi plătite alocaţii lunare până la majorat. Astfel, soţului victimei, Stoian Vasile, îi va fi plătită suma de 20.000 lei, reprezentând cheltuielile făcute cu înmormântarea şi pomenirea victimei şi suma de 200.000 lei reprezentând despăgubiri pentru daune morale. Cele două fetiţe ale victimei vor primi câte 150.000 lei fiecare (despăgubiri pentru daune morale), plus câte o sumă lunară, până la majorat, adică până în septembrie 2020 pentru una dintre fete şi martie 2023 pentru cealaltă.
Ucigaşii trebuie să plătească şi cheltuieli judiciare către stat (câte 8.000 lei fiecare) şi suma de 5.550 lei reprezentând onorariile avocaţilor din oficiu.
Câinele de urmă i-a găsit pe vinovaţi
Reamintim că în septembrie 2016, procurorul criminalist Mircea Ciutac, a dispus trimiterea în judecată a celor patru romi din comuna Gradiştea care, în februarie 2015, au dat lovitura mortală, în scop de jaf. Era vorba despre Ionuţ Mocanu, 25 ani, Marcel Mocanu, 27 ani (fratele lui Ionuţ), Radu Baboi, 24 ani şi Valentin Ciprian Mocanu, de 19 ani, judecaţi pentru omor calificat şi tâlhărie calificată.
Cei patru tineri de etnie romă au fost identificaţi ca fiind autorii crimei şi chiar au stat patru luni în arest preventiv. Ulterior, aceştia au fost puşi sub control judiciar de către judecători, din lipsă de probe, decizia fiind luată de către Curtea de Apel Galaţi, la sfârşitul lunii iunie 2015. Localnicii din comuna Gradiştea au fost în stare de şoc după ce s-au trezit că îi au din nou printre ei pe tinerii acuzaţi de crimă. Chiar la reconstiture indivizii au spus cu gura lor, în faţa anchetatorilor, că au decis să o omoare pe “tanti Marcela” pentru a-i fura banii. Ulterior, cei patru nu au mai recunoscut că ei au comis fapta, ci au încercat să inventeze un alt vinovat. Ba chiar au spus că au recunoscut crima din cauza presiunilor şi bătăilor la care ar fi fost supuşi de poliţişti. Totuşi, probele anchetatorilor, printre care erau şi rezultate ADN, i-au indicat ca autori ai crimei pe aceiaşi patru tineri de etnie romă.
Fapta a fost comisă pe 23 februarie 2015, când Marcela Stoian, femeia din Gradiştea care avea un magazin în localitate, se îndrepta spre casă, după ce-şi terminase programul. Nu mai avea decât câteva sute de metri şi ajungea acasă, unde o aşteptau soţul şi cele două fetiţe. S-a trezit atacată de persoane necunoscute care au lovit-o cu bestialitate, până au lăsat-o fără suflare, pe marginea drumului. Chiar soţul a fost cel care a găsit-o, el plecând în căutarea femeii, asta pentru că îşi făcea griji. După ce s-a anunţat tragedia, poliţiştii de la Investigaţii Criminale şi procurorul criminalist au intrat în acţiune, câinele de urmă fiind dus în zona respectivă pentru a lua urmele suspecţilor. Culmea, animalul i-a condus pe oamenii legii acasă la fraţii Ciprian Valentin Mocanu, Ionuţ Mocanu şi Marcel Mocanu. Apoi, pe lista suspecţilor a apărut şi nepotul acestora, Radu Baboi. Cei patru au fost arestaţi preventiv, în ziua de 27 februarie 2015, iar după patru luni, judecătorii i-au pus sub control judiciar.
Filmul oribilei crime
În rechizitoriul întocmit la momentul trimiterii în judecată a romilor din Gradiştea, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au prezentat filmul evenimentului. Crima fost plănuită în casa lui Baboi, unde inculpaţii, rude apropiate, şi-au dat întâlnire. Asta după ce, în dimineaţa zilei de 23 februarie 2015, în magazinul Marcelei Stoian a intrat Valentin Mocanu, unul dintre ucigaşi, care a observat că femeia număra o importantă sumă de bani. Evident că suma de bani a atras atenţia, astfel că Mocanu a mers la casa lui Baboi Radu şi i-a povestit totul, venind şi cu propunerea de a da lovitura asupra localnicei şi a fura banii. “Inculpatul Baboi Radu a spus că ar trebui să o ucidă pe victimă. În cursul aceleeaşi zile, în jurul orei 18:30, toţi cei patru inculpaţi s-au întâlnit la locuinţa lui Baboi Radu şi au hotărât s-o ucidă pe victimă şi să-i fure banii, iar pentru a se asigura că aceasta mai era la magazin l-au trimis pe Mocanu Valentin Ciprian să verifice”, a arătat procurorul.
S-au făcut toate verificările, astfel că, cei patru romi, s-au deplasat apoi pe o stradă din localitate şi au încercat să rupă o scândură dintr-un gard, pentru a fi pregătiţi să lovească. Scândura, însă, s-a rupt în două, jumătate rămânând prinsă de gard. Autorii crimei de la Gradiştea nu au renunţat, ci au rupt o scândură întreagă din gard, de un metru şi jumătate, aceasta fiind arma crimei. Au mers apoi pe strada Prelungirea Tinereţii, pe unde ştiau că avea să treacă victima, în drumul către casă, acolo fiind un segment de drum care nu era luminat. După cum a stabilit procurorul, inculpaţii s-au ascuns în vegetaţia de pe marginea drumului, iar în jurul orei 20.30 – 21.00, victima a trecut pe drum, practic pe lângă inculpaţii ascunşi. Aceştia au pornit imediat în urmărirea sa şi, la un moment dat, victima i-a observat, ba chiar i-a strigat pe nume, că îi cunoştea, aceştia având locuinţa chiar peste drum de casa sa. În zadar le-a spus femeia să o lasă în pace. Unul dintre ucigaşi, cel mai probabil Baboi, a lovit-o în mod repetat, cu scândura în cap, fesul zburându-i în mijlocul drumului.
La rândul său, Marcel Mocanu a tras de poşeta victimei, încercând să o smulgă, iar femeia, copleşită de lovituri, l-a zgâriat pe obrazul stâng. Escoriaţiile suferite de unul dintre autori au fost identificate ulterior de medicul legist, aceasta reprezentând o probă în anchetă.
Baboi nu s-a oprit, ci a mai lovit cu scândura, până când femeia s-a prăbuşit la pământ, cu capul într-un şanţ. Victima a luptat pentru viaţa sa, până în ultima clipă, ea ridicând mâinile şi încercând să îşi protejeze capul, însă loviturile au tot curs. Femeia nu mai mişca însă asta nu a contat pentru ucigaşi. Baboi a a aruncat scândura şi a făcut o groaptă în pământ, unde a îndesat capul victimei.
“În acelaşi timp, toţi inculpaţii i-au aplicat victimei mai multe lovituri de picior, iar inculpatul Mocanu Marcel i-a furat poşeta. După ce Baboi Radu a abandonat scândura, cel puţin încă un inculpat a apucat-o de capătul murdar de sânge şi a continuat să lovească victima. Cei patru inculpaţi i-au căutat în buzunarele hainei şi au găsit două telefoane mobile, pe care însă nu şi le-au însuşit, pentru a nu fi depistaţi (!), iar apoi s-au deplasat pe lângă stâlpul care luminează zona de unde rupseseră scândurile, au căutat în poşetă şi şi-au însuşit suma de 100 lei şi un portofel pe care toţi l-au descris (ulterior, când au fost audiaţi – n.r.) ca fiind maro, pătrat şi care se deschidea în trei segmente”, precizează procurorul criminalist. Nu a fost vreo urmă de remuşcare după această faptă gravă, criminalii plecând apoi liniştiţi acasă.
Trupul neînsufleţit al femeii a fost descoperit de soţ care a sunat-o pe fiica de 13 ani şi i-a cerut să vină la locul faptei, apoi a sunat imediat la numărul de urgenţă 112 pentru a anunţa crima. Oricum, după ce trupul Marcelei Stoian a ajuns la Morgă, în urma necropsiei efectuate, s-a stabilit clar că leziunile suferite erau incompatibile cu viaţa. Ea a suferit un traumatism cranio-cerebral complex cu fractură de boltă şi bază craniană, hemoragie cerebrală, contuzii hemoragice cerebrale.
Cei patru autori ai asasinatului de la Gradiştea au fost reţinuţi în ziua de 26 februarie 2015, iar a doua zi au fost arestaţi preventiv, pentru omor calificat. Numai că, pe 26 iunie 2015, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura controlului judiciar.
Reconstituirea
La reconstituire cei patru au pledat vinovaţi. Audiaţi la scurt timp de la declanşarea anchetei, autorii agresiunii de la Gradiştea au recunoscut săvârşirea faptei. Ei au participat la conducerile în teren (reconstituiri) de faţă cu o mulţime săteni din Gradiştea şi au indicat exact locurile de unde au fost rupte scândurile, unde au aşteptat victima, unde s-a comis agresiunea, unde au verificat poşeta victimei şi unde au aruncat-o. Nu a durat prea mult şi, brusc, şi-au schimbat declaraţiile.
În momentul în care au fost audiaţi de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brăila (pentru discutarea propunerii de arestare preventivă), fiecare în parte a descris împrejurările în care s-a comis asasinatul. Mai apoi, l-au luat pe NU în braţe.
Potrivit procurorului criminalist, după o lună de la depistare, inculpaţii au revenit toţi asupra declaraţiilor iniţiale, susţinând că, în perioada 22-24 februarie 2015, au stat, fiecare, în propriile domicilii, că la poliţie au fost bătuţi, că procurorul a consemnat declaraţii al căror conţinut nu îl cunosc, pentru că nu ştiu să citească.
Numai că, ancheta a scos adevărul la iveală. Astfel, poliţiştii au descoperit urme de sânge pe geaca purtată de Radu Baboi şi, în urma expertizei genetice efectuate, s-a stabilit că acesta conţine “un profil feminin incomplet”. Întrebat de unde provine sângele, Baboi a afirmat că ar fi avut o “spuzeală” la gură şi că s-a şters de sânge cu geaca. “Existenţa profilului feminin, chiar şi insuficient pentru o identificare completă, înlătură posibilitatea ca sângele de pe hainele purtate de Baboi Radu să provină de la «spuzeala» acestuia”, a stabilit procurorul. Oricum, chiar de la începutul anchetei, câinele de urmă folosit de poliţişti a “mirosit” imediat persoanele suspecte, de aceea a mers direct către locuinţa lui Baboi Radu, oprindu-se foarte aproape de aceasta.
Inculpaţii au fost bănuiţi încă de la începutul anchetei, cei patru romi fiind cunoscuţi în localitatea de domiciliu drept persoane violente care, după ce consumau alcool, se luau la bătaie cu scânduri smulse din gard. Radu Baboi s-a cam dat singur de gol, întrucât, atunci când poliţiştii i-au bătut la uşă, el a spus: “ “N-am făcut nicio crimă!”