Mergi la conţinutul principal

Criminalii de lângă noi

* deşi se presupune că sunt la vârsta maturităţii, în cele mai multe cazuri alcoolul este cel care le "tulbură" mintea * în mediul rural, patru din cinci astfel de fapte s-au înregistrat la sfârşit de săptămână

Are peste 30 de ani, studii gimnaziale, este singur şi nu are ocupaţie. Aşa arată profilul unui posibil criminal, conturat dintr-un studiu realizat de Compartimentul Analiză şi Prevenirea Criminalităţii. În plus, el acţionează mai mult în judeţ, la sfârşit de săptămână şi în urma unor reacţii necontrolate generate de consumul de alcool.

Concluziile au reieşit din analiza celor 9 crime şi 12 tentative la omor comise în perioada noiembrie 2008 - noiembrie 2009. În acest interval, în mediul rural au fost comise 14 dintre infracţiunile de mai sus, ceea ce arată o incidenţă mai ridicată a acestor fapte în mediul rural decât în cel urban. În ceea ce priveşte vârsta persoanelor care le-au comis, se constată că mai puţin de jumătate dintre acestea sunt adolescenţi şi tineri cu vârsta sub 30 de ani care, din cauza imaturităţii psihice şi comportamentale şi a unor dificultăţi de adaptare şi integrare socială, comit acte de o extremă violenţă. Restul sunt persoane care, teoretic, se află la vârsta maturităţii sociale şi intelectuale. Cauzele care au determinat comportamentul violent la adulţi sunt determinate de motive cum ar fi răzbunarea, ura, duşmănia sau gelozia. Spre exemplu, un brăilean de 54 de ani şi-a omorât în bătaie soţia, după ce a intrat în posesia unei scrisori trimise de amantul femeii. Totul s-a întâmplat în august 2009 când, orbit de gelozie şi aflat sub influenţa alcoolului, bărbatul şi-a lovit nevasta în reprize, de la ora 21.00 până pe la 1.00 dimineaţa. Apoi s-a dus să se culce, iar când s-a trezit şi-a găsit soţia căzută pe pardoseală, într-o baltă de sânge.

În ceea ce priveşte nivelul studiilor, 15 inculpaţi pentru infracţiunea de omor/tentativă au absolvit studii gimnaziale, 4 au urmat şcoala profesională sau liceul, iar doi au făcut doar 3, respectiv 4 clase. Statusul ocupaţional este însă modest, doar 6 dintre aceste persoane desfăşurând o activitate remunerată (agricultor, cioban, muncitor necalificat), în timp ce 15 nu au nicio ocupaţie. "Deşi statutul marital nu reprezintă prin el însuşi un indicator care să conducă la stabilirea unor cauze care generează comportamente violente, s-a constatat că 6 dintre persoanele inculpate sunt căsătorite, iar 3 dezvoltă câte o relaţie nelegalizată. Întrucât alte studii în domeniu au demonstrat că stabilitatea maritală scade gradul de criminalitate, pentru înţelegerea declanşării actului violent în aceste cazuri este necesară culegerea unor informaţii care, însă, nu fac obiectul acestui studiu", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.

Criminali cu antecedente penale

Din studiu a mai reieşit că 8 dintre cei 21 de inculpaţi aveau antecedente penale, iar altul a fost sancţionat administrativ cu amendă, pentru lovire. Dintre condamnaţi, 5 primiseră pedepse cu închisoarea pentru alte fapte, iar în momentul săvârşirii omorurilor sau tentativelor se aflau în libertate condiţionată. Este şi cazul principalului suspect de asasinarea inspectorului executiv al Asociaţiei Surzilor din Brăila. După ce a stat în închisoare pentru că a violat o bătrână de 68 de ani, pe 26 august 2009 surdo-mutul Mihai Negoiţă i-a zdrobit capul Elisabetei Dogărescu folosind o sticlă de şampanie goală, iar apoi s-a făcut nevăzut. La exact o săptămână de la crimă, anchetatorii au reuşit să-l prindă pe asasin cu ajutorul SRI, care a urmărit telefoanele mobile pe care acesta i le-a sustras victimei.

Raportat la momentul comiterii infracţiunilor supuse analizei, două din trei fapte s-au consumat în nopţile de vineri spre sâmbătă şi de sâmbătă spre duminică. În mediul rural, 4 din 5 fapte s-au comis la sfârşit de săptămână. Per total, cele mai multe fapte s-au înregistrat iarna (9) şi apoi toamna (5). "Având în vedere ponderea omorurilor în mediul rural şi momentul în care acestea au fost comise, se poate vorbi de existenţa unui model socio-ocupaţional distinct faţă de mediul urban. Dacă în aglomerările urbane existenţa, indiferent de anotimp, a unor locuri de muncă cu program bine delimitat permite menţinerea unui anumit echilibru, în mediul rural munca agricolă presupune o suprasolicitare a persoanei în perioada primavară-toamnă şi o percepţie a lipsei de utilitate în anotimpul rece", a adăugat insp. Şogor.
În ceea ce priveşte condiţiile concrete în care aceste fapte s-au produs, se constată că în majoritatea cazurilor este vorba de omorul "primitiv", ocazional, accidental sau întâmplător. Reacţiile necontrolate şi explozive sunt generate şi favorizate de consumul de alcool, conflictele spontane sau de participarea la o încăierare. În acest fel şi-a pierdut viaţa şi un cioban înstărit din comuna Tufeşti care, în noiembrie anul trecut, a fost găsit mort la marginea unui drum din localitate, lângă maşina pe care o conducea. Victima fusese lovită cu sălbăticie, cu o bâtă, astfel că avea faţa năclăită de sânge, iar un glob ocular îi fusese scos din orbită. Autorul era un cunoscut de-al fermierului, fapta consumându-se după ce aceştia au băut împreună.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro