Activitatea criminaliştilor din cadrul Poliţiei brăilene a fost una intensă, în anul 2015, sute de infractori fiind traşi la răspundere pentru faptele penale comise. Activităţile în teren sunt de ordinul miilor.
Anul trecut, sub coordonarea Institutului National de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, criminaliştii braileni au reuşit să realizeze peste 300 de identificări de persoane şi obiecte, în cadrul mai multor dosare penale. Criminaliştii s-au deplasat în teren în 4.275 de cazuri, din care 3.112 cercetări la faţa locului. În urma activitaţilor desfăşurate, au fost ridicate peste 250 de urme dactiloscopice, grafoscopice, traseologice şi balistice.
Mai exact, anul trecut, criminaliştii au realizat 301 identificări de persoane şi obiecte, în cadrul a 228 de dosare penale. "În cazurile cercetate în anul 2015 au fost identificate în sistemul AFIS 2000 (Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale) 93 de persoane bănuite în 91 de fapte.
De asemenea, au fost întocmite şi implementate 1.285 de fişe în
baza de date IMAGETRAK (sistem de recunoaştere facială).
Laboratorul de detecţie a comportamentului simulat a fost solicitat pentru un număr de 80 de cauze penale şi au fost examinate 142 de persoane, fiind identificaţi indici de nesinceritate în cazul a 54 de persoane", a precizat scms. Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Institutul National de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române este Punct Naţional de Contact pentru schimbul automat de date genetice şi dactiloscopice cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, conform Deciziilor Consiliului 2008/JAI/615 şi 616.