Mergi la conţinutul principal
Judecătoarea eliberatoare lovește din nou

Criminal de copii scăpat de pârnaie

* un individ din localitatea Romanu condamnat la o pedeapsă de peste 16 ani închisoare după ce și-a maltratat și ucis copilașul vitreg de 3 ani și jumătate, cu ajutorul mamei acestuia, a obținut liberarea condiționată * la data de 2 noiembrie, la Judecătoria Brăila s-a admis cererea de liberare formulată de condamnatul D. Viorel pe care “îl liberează din executarea pedepsei de 16 ani și 8 luni închisoare aplicată prin sentința din 2011 a Tribunalului Brăila, definitivă în 2012 la Înalta Curte” * culmea, potrivit unor surse judiciare, judecătoarea care a admis cererea ucigașului este chiar Cristina Coarnă,  cea care a decis, în decembrie 2020, să îl lase în arest la domiciliu pe un bărbat acuzat că a sechestrat și violat o minoră * decizia de acum, privind liberarea condiționată a ucigașului din Romanu, nu este definitivă, iar procurorii au formulat deja contetație

 

Criminal cu sânge rece, lăsat în libertate mult prea devreme. Inculpatul Viorel D., din localitatea Romanu, care în 2011 a fost condamnat la peste 16 ani închisoare de Tribunalul Brăila pentru omor calificat, el fiind acuzat că și-a maltratat și ucis copilașul vitreg de numai 3 ani și jumătate, ajutat chiar de mama copilului, concubina sa, a obținut liberarea condiționată la Judecătoria Brăila. Culmea, comisia din cadrul Penitenciarului Brăila, unde este încarcerat individul, nu a propus liberarea condiționată a ucigașului, întrucât mai avea ceva ani de stat în spatele gratiilor, acesta formulând însă o cerere către instanță. La data de 2 noiembrie, la Judecătoria Brăila s-a admis cererea de liberare formulată de condamnatul D. Viorel pe care îl liberează din executarea pedepsei de 16 ani și 8 luni închisoare. Stupefiant, judecătoarea care a admis cererea ucigașului este chiar Cristina Coarnă, după cum ne-au informat anumite surse, cea care a decis, în decembrie 2020, să îl lase în arest la domiciliu pe un bărbat acuzat că a sechestrat și violat o minoră. Judecătoarea a fost chiar suspendată din funcție prin decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), însă apoi aceasta și-a recăpătat drepturile în instanță și a revenit pe post, fiind repusă în drepturi de completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Acum, judecătoarea a decis să îl elibereze condiționat, înainte de termen, pe individul acuzat că și-a ucis copilașul, pedeapsa pe care acesta a primit-o în 2011 urmând să se sfârșească abia în anul 2026. Și totuși, decizia s-a luat mult mai devreme. “Admite cererea de liberare formulată de condamnatul D. Viorel pe care îl liberează din executarea pedepsei de 16 ani și 8 luni aplicată prin sentința penală nr 72/2011 a Tribunalului Brăila definitivă la 17.01.2012 prin decizia penală nr 77/17.01.2012 a ÎCCJ. Cheltuielile judiciare către stat rămân în sarcina acestuia, iar suma de 313 lei reprezentând onorariul avocatului desemnat din oficiu se va avansa din fondurile MJ. Cu drept de contestație în 3 zile de la comunicare”, este soluția pronunțată la ședința din data de 2 noiembrie și postată pe site-ul instanței.

Legat de această decizie privind liberarea condiționată a condamnatului în cauză, președintele Judecătoriei Brăila, Speranța Diaconescu Macarenco, ne-a comunicat faptul că decizia nu este definitivă, iar procurorii au formulat deja contestație în cauză. Am solicitat și o motivare a deciziei primei instanțe, prin care s-a admis liberarea condiționată a condamnatului, urmând să ne fie transmisă în perioada următoare.

Mai departe, în urma contestației formulate de procurori, instanța superioară va lua decizia finală în acest caz.

 

Torționarii din Romanu

Anul 2011 a fost unul însângerat la nivelul județului Brăila. În luna ianuarie, o mamă și-a ucis băiețelul de numai 3 ani și jumătate, asta după ce, timp de câteva luni, l-a maltratat împreună cu concubinul ei, la domiciliul acestuia din Romanu, corecția din noaptea de 5 spre 6 ianuarie fiind fatală. La câteva luni de la oribila faptă, mama criminală, Mirela S. (31 de ani), din Brăila, a fost condamnată la 25 de ani de închisoare, iar concubinul ei, Viorel D. (27 de ani), din Romanu, a primit 16 ani și 8 luni închisoare. La Înalta Curte, sentința a rămas apoi definitivă.

În aprilie 2011, judecătorii de la Tribunalul Brăila i-au condamnat pe autorii crimei de la Romanu la ani grei de închisoare, după ce aceștia au fost trimiși în judecată pentru omor calificat. Ei au solicitat schimbarea încadrării juridice a faptei, însă cererea le-a fost respinsă. Ambii și-au recunoscut vinovăția și au beneficiat de reducerea cu o treime a pedepsei, potrivit legii. Femeia a primit, în final, 25 de ani de închisoare, pentru rele tratamente aplicate minorului și omor calificat, iar bărbatul 16 ani și 8 luni de închisoare. Mirela S. și Viorel D. l-au maltratat cu cruzime pe minorul P. S. S., de 3 ani și jumătate, timp de patru luni. Potrivit anchetorilor, ei l-au bătut zilnic, l-au înfometat, l-au aruncat gol în zăpadă, l-au silit să doarmă în șezut, pe oliță și l-au ars cu un cui înroșit în foc. Copilul a murit în chinuri, în ziua de Bobotează, 6 ianuarie 2011.

Detalii șocante au ieșit la iveală în cazul copilașului de 3 ani și 6 luni, ucis în bătaie de propria mamă și de concubinul acesteia. Băiețelul a fost maltratat luni la rând, după cum au constatat anchetatorii, îngroziți de cruzimea manifestată de femeie față de copilul său. Potrivit anchetatorilor, Mirela S. (31 de ani), din municipiul Brăila, locuia din luna septembrie 2010 la domiciliul noului partener de viață, Viorel D. (27 de ani), din comuna Romanu. Femeia l-a luat cu ea și pe băiețelul său, P. S. S., în vârstă de 3 ani și 6 luni. Luni la rând, micuțul a trecut prin clipe de coșmar, fiind bătut crunt atât de mama sa cât și de iubitul acesteia, până în seara zilei de 5 ianuarie, când i-a fost aplicată corecția fatală. "Inculpații au supus consecvent, începând cu luna septembrie 2010, pe minorul S. P. S. (născut la data de 26 iunie 2007) unor rele tratamente (multiple leziuni traumatice de vechimi diferite, sindrom carențial nutrițional) culminând cu producerea prin lovire cu corpuri dure, lovire cu și de corpuri dure în perioada 4 - 6 ianuarie 2011 a unui traumatism cranio-cerebral acut cu edem cerebral accentuat, hemoragie meningee occipitală și mic hematom subdural occipital parasinusal urmate de asfixie mecanică cu conținut gastric survenită în cadrul unui sindrom comoțional consecutiv acestor leziuni, asfixie soldată cu decesul copilului", a precizat procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Ancheta în acest caz a fost desfășurată de o echipă formată din lucrători ai Serviciului de Investigații Criminale, coordonată de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braila.

Pe parcursul anchetei, s-a constatat că încă de la vârsta de 3 ani și 3 luni, băiețelului i-au fost aplicate bătăi repetate asupra întregului corp și cu precădere la nivelul capului, cu palmele și cu diverse bețe, până la producerea a numeroase escoriații și echimoze. În plus, după cum su stabilit anchetatorii, copilul era obligat să stea ziua și să doarmă noaptea pe oliță, pe intervale neîntrerupte de până la 5 ore. El nu avea nici măcar curajul să se ridice de pe oliță, de frica bătăilor, fiind nevoit să doarmă pe oliță, aplecat în față și sprijinit cu capul pe o pernuță așezată pe un scăunel în fața sa. Copilașul era agresat fizic și verbal atunci când încerca să se ridice de pe oliță din cauza durerilor evidente cauzate de rămânerea în acea poziție incomodă pe perioade mari de timp.

Cea mai cruntă tortură la care era supus micuțul era înțeparea cu un cui metalic încins. "Printre agresiunile la care a fost supusă victima se numără și atingerea în mod repetat cu un cui metalic încins (cu care inculpații asigurau ușița sobei) în zona gâtului, a feselor și chiar a testiculelor, acțiuni în urma cărora minorul suferea dureri majore, rămânându-i totodată și cicatrici", a mai adăugat procurorul din cadrul Parchetului. Mama a recunoscut în fața anchetatorilor și faptul că își ținea copilul în casă complet dezbrăcat, pentru a nu-și murdări hainele de urină și materie fecală, întrucât nu dorea să îi spele hainele prea des. Copilașul era forțat să stea mai mult în casă și în curte, fără a i se permite legătura și joaca cu alți copii. În plus, Viorel D. obișnuia să îi aplice copilului, în mod repetat și cu putere, "castane" în diverse zone ale capului, care produceau contuzii vizibile, să îl lovească noaptea, ba chiar l-a scos pe copil dezbrăcat complet din casă și l-a lovit, iar ulterior l-a aruncat cu putere, minorul căzând la circa 2 metri în zăpadă. Nici după ce au constatat decesul copilului, inculpații nu au anunțat autoritățile, ci au încercat să ascundă cauza decesului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro