Legislativul local din Crimeea, dominat de pro-ruşi, i-a cerut joi preşedintelui Vladimir Putin realipirea Crimeii la Rusia şi organizarea unui referendum la 16 martie cu privire la peninsulă pentru validare, a indicat pentru AFP un oficial local.
Astfel, Consiliul Suprem din Crimeea (adunarea parlamentară) a decis să adreseze preşedintelui rus Vladimir Putin şi Adunării Federale a Rusiei - Consiliul Federaţiei (camera superioară) şi Duma de Stat (camera inferioară) - un apel privind intrarea Crimeii în componenţa Federaţiei Ruse, se spune în decizia parlamentului.
Parlamentul Crimeii cere preşedintele rus şi Adunării Federale a Rusiei să înceapă procedura privind aderarea Crimeii la Federaţia Rusă, ca subiect al Federaţiei, mai menţionează decizia.
Decizia intră în vigoare din momentul adoptării sale de către parlament, notează RIA Novosti.
Alegătorii vor avea posibilitatea de a alege între alipirea la Federaţia Rusă sau mai multă autonomie, a spus deputatul Grigori Ioffe.
Adunarea parlamentară a acestei republici autonome stabilise anterior organizarea referendumului la 30 martie, care prevedea iniţial pur şi simplu sporirea autonomiei.
Moscova se face că analizează cererea
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, va examina săptămâna viitoare un proiect de lege privind posibilitatea anexării Crimeii la Rusia, a declarat liderul fracţiunii parlamentare „Rusia Dreaptă", Serghei Mironov, unul din autorii iniţiativei legislative.
„Ţinând cont de data referendumului (din Crimeea, 16 martie), eu cred că există timp pentru a examina această lege în regim normal. Proiectul de lege va fi dezbătut săptămâna viitoare, a precizat Mironov, citat de RIA Novosti.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al şefului statului rus, a declarat că preşedintele Vladimir Putin a fost informat în legătură cu solicitarea parlamentului din Crimeea.
Ministrul ucrainean al economiei Pavel Şeremeta a declarat joi că referendumul privind statutul Crimeii planificat pentru data de 16 martie de către Consiliul Suprem, parlamentul acestei republici autonome din sudul Ucrainei, este nelegitim, potrivit agerpres.ro.
„Poziţia mea este că acest referendum este neconstituţional", a declarat ministrul Şeremeta pentru presă în capitala Kiev, reiterând poziţia guvernului ucrainean.
Avertisment: va veni rândul Moldovei?
Rusia încearcă în Ucraina să „rescrie frontierele din cel de-al Doilea Război Mondial" şi următoarea ţintă a Moscovei ar putea fi Republica Moldova, iar în acest timp Europa „nu reuşeşte întotdeauna să înţeleagă ce se întâmplă", a avertizat joi preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, citată de AFP.
„Trebuie să acţionăm imediat", a punctat ea la sosirea la Bruxelles la summitul european extraordinar dedicat crizei ucrainene, însă a adăugat cu regret că nu crede că la această reuniune se va decide vreo „acţiune rapidă".
„După Ucraina urmează Moldova, iar după Moldova vor fi alte ţări", a avertizat preşedinta Lituaniei, referindu-se la „brutala agresiune" a Rusiei împotriva Ucrainei.
Dalia Grybauskaite, care a fost şi comisar european, a reamintit cu această ocazie că Rusia a desfăşurat recent manevre militare în Marea Baltică, în apropierea Poloniei şi a ţării sale. „Trebuie să înţelegem că este ceva grav. Dacă permitem acest lucru, atunci o să vină şi rândul altcuiva", a atenţionat ea. „Este vorba despre vecinătatea noastră, de regiunea baltică, nu doar de Ucraina", a conchis preşedinta Lituaniei.