Crime dezgropate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Crime dezgropate

Dosarele cu autori necunoscuti (AN) aflate in fisetele Politiei si ale Parchetului, de ordinul sutelor, reprezinta o provocare pentru anchetatori, dar si un motiv de ingrijorare, dat fiind faptul ca ele sint dovada clara ca infractorii - unii dintre ei psihopati periculosi - ramin nepedepsiti. Daca furturile marunte mai pot fi trecute cu vederea, dosarele cu crime nerezolvate sint adevarate pietre de incercare pentru politistii si procurorii braileni. La ora actuala, patru sint cazurile de omor inregistrate cu autori necunoscuti, petrecute pe teritoriul judetului si al municipiului Braila: dosarele "Doctorita Negoita", "Taximetristul", "Versace" si "Ciobanul Musat". Primele trei se afla la Braila, in timp ce ultimul a fost preluat de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei. Pentru fiecare din cele patru crime, oamenii legii au avut mai multe piste de urmat, eliminindu-le, treptat, pe cele considerate imposibile si pastrind doar cite una.

"Negoita", cel mai mediatizat dosar AN

In ziua de vineri, 5 iulie 1996, fiica, ginerele si sotul medicului pediatru Mariana Negoita (54 de ani) au anuntat ca au gasit-o pe aceasta moarta, in propriul apartament, situat pe strada Cojocari, in plin centrul Brailei. Doctorita era asteptata la cabinet, insa n-a mai ajuns, fiind omorita cu cruzime. Asasinul a intrat nestingherit in casa femeii - era clar o cunostinta de-a acesteia - apoi a injunghiat-o de 53 de ori in piept, strapungindu-i plaminii si inima. In final, criminalul i-a taiat doctoritei gitul. Din patru versiuni formulate in dosarul "Negoita", oamenii legii au eliminat trei. A ramas una singura: "Omorul putea fi savirsit de un bolnav psihic". Anchetatorii verifica, inca, declaratiile lui Remus Negoita (sotul victimei si principalul suspect) si desfasoara diverse activitati informative si de investigatii. In 2006, la zece ani de la drama, dosarul a fost instrumentat de procurorul Gheorghe Draghici, din cadrul Sectiei a II-a a Parchetului General, dar s-a ajuns la concluzia ca "sint sanse slabe de identificare a autorului, daca nu se vor folosi continuu si insistent, mijloacele muncii informative si investigatia". Cauza se va prescrie in anul 2011, daca pina atunci nu se da de urmele criminalului.

Dosarul "Taximetristul" contine, inca, multe aspecte neelucidate

Cu aproape un an inainte, mai precis pe data de 26 noiembrie 1995, familia lui Enache Stan, 43 de ani, strungar si taximetrist particular, a anuntat disparitia acestuia de la domiciliu. A doua zi, masina taximetristului a fost gasita abandonata intr-un cartier din Braila, iar pe 29 noiembrie a fost identificat si cadavrul barbatului disparut, abandonat intr-un canal de irigatii, pe raza comunei Silistea (la 20 de kilometri de municipiu). Stan fusese impuscat in cap cu un pistol artizanal. La data respectiva, nu se cunosteau imprejurarile in care s-a comis fapta, mergindu-se pina intr-acolo incit s-a crezut ca ar fi vorba de un omor din culpa. Abia in octombrie 2000, s-a considerat ca agresiunea a fost comisa cu intentie. Din trei versiuni ale crimei, a ramas in picioare ultima: "Omorul putea fi comis ca urmare a faptului ca victima a intrat in relatii cu persoane dubioase, necunoscute familiei". Desi s-a apreciat ca exista sanse minime de identificare a autorului, fapta fiind prescrisa peste numai doi ani, anchetatorii vor sa verifice imprejurarile in care Enache Stan a cunoscut-o pe sotia sa, Ileana, care era cercul de prieteni ai acesteia si daca sotia avea vreun interes in eliminarea taximetristului. La ora actuala, Ileana Stan e casatorita in Belgia, cu un cetatean strain pe care il cunostea, de altfel, si victima. Oamenii legii mai au de stabilit, de asemenea, locul faptei si cum arata pistolul folosit de autor, aspecte ramase neelucidate.

Interlopii, banuiti in cazul "Versace"

La data de 17 octombrie 2003, pe o parcela de lucerna situata in vecinatatea satului Berlescu, Ianca, a fost gasit cadavrul unui barbat ce prezenta rani in zona capului si arsuri pe 50% din suprafata corpului. Victima a fost identificata in persoana lui Lucian Babus, 32 de ani, din Bacau, poreclit "Versace". Potrivit actelor medico-legale, moartea s-a datorat loviturilor extrem de violente la cap si intepaturilor occipito-cervicale. Bacauanul decedase de 24 de ore, insa nu se cunoaste nici acum identitatea autorului sau autorilor. Exista deja trei versiuni ale crimei, cea mai plauzibila fiind aceea ca omorul putea fi comis in scop de jaf, avind in vedere suma mare de bani pe care "Versace" o avea la el. Parchetul, in colaborare cu IPJ Braila, IPJ Bacau si IGP a stabilit nu mai putin de 9 activitati specifice ce vor fi executate, date fiind legaturile victimei cu lumea interlopa. Verificarile ii vizeaza atit pe interlopii braileni, cit si pe cei bacauani, intrucit se incearca clarificarea relatiilor de prietenie, de dusmanie sau de afaceri dintre Lucian Babus si acestia. Fapta se va prescrie peste zece ani.

"Ciobanul Musat" se afla in ancheta la Parchetul ICCJ

In fine, ultimul caz de crima cu AN este cel al ciobanului Gheorghe Musat, 45 de ani, ucis in noaptea de 30 noiembrie/1 decembrie 2006. In seara zilei de 30 noiembrie, precizeaza anchetatorii, ciobanul se intorsese de la cimp cu un cird de cirlani pe care-i avea in grija. El a consumat tuica si vin oferite de proprietarul fermei, Mihai Vasiloiu si a stat de vorba cu acesta, pina la ora 23.00, intr-una din incaperile sediului administrativ. La acea ora, ciobanul a ramas intr-un fotoliu, iar patronul a parasit ferma. A doua zi dimineata, Mihai Vasiloiu a revenit si l-a gasit pe Gheorghe Musat mort, stind in acelasi fotoliu. S-a stabilit ca moartea victimei s-a datorat socului traumatic si hemoragic, "consecinta unui traumatism cu plagi si infiltratie sanguina pericraniene, fractura de stern, echimoze multiple ale membrelor, fractura piramida nazala, fractura a cutiei craniene la o persoana cu hepatita cronica, intoxicatie etilica, oase craniene subtiri, cusca toracica fragila si oase stern si coaste subtiri".
Principalul suspect a fost proprietarul fermei, Mihai Vasiloiu, care-l banuia pe cioban de furtul/disparitia a 55 de cirlani din cirdul de oi incredintat. Cu toate acestea, pe 21 aprilie 2007, procurorul criminalist a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Vasiloiu, in temeiul art. 10 lit. c din Codul de procedura penala ("fapta nu a fost savirsita de catre invinuit"). Dosarul se afla in prezent in ancheta la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro