Mergi la conţinutul principal

Crima din Vidin. Varianta procurorilor

Final de anchetă în dosarul odioasei crime din cartierul Vidin, agresiune în urma căreia şi-a pierdut viaţa un tânăr de 22 de ani şi un altul de 24 de ani a ajuns după gratii.
După audierea martorilor şi administrarea tuturor probelor, procurorul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Alexandru Iulian Crăescu, zis "Neamţu", individ cu antecedente penale, cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de omor (art. 188 din noul Cod Penal). Deşi a încercat să acrediteze ideea că s-ar fi aflat în legitimă apărare, Crăescu este acuzat oficial că, în noaptea de 24/25 iunie 2014, "i-a aplicat victimei Cabăţ Stănel Ionuţ mai multe lovituri cu un cuţit având lama cu lungimea de 18 cm, în zona capului, gâtului, toracelui şi abdomenului, provocându-i (...) leziuni care au condus la decesul imediat al victimei".
Criminalul şi victima au copilărit împreună şi au vârste apropiate, iar blocurile în care au locuit (la capătul cartierului Vidin) sunt învecinate. Mai mult, după ce tatăl criminalului s-a recăsătorit, el s-a mutat în acelaşi bloc cu familia Cabăţ, la parter, astfel că Alexandru şi Stănel locuiau în acelaşi imobil.

Şi victima şi agresorul fuseseră la puşcărie

Alexandru Iulian Crăescu, zis "Neamţu", are antecedente penale, fiind condamnat la 1 an şi 9 luni închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. A fost liberat condiţionat din Penitenciarul Galaţi la data de 4 februarie 2014. "După acel moment, inculpatul a început să se manifeste agresiv, în încercarea de a-şi crea o imagine de tip dur, cu legături în lumea interlopă", precizează procurorul criminalist.
Stănel Ionuţ Cabăţ, vecinul lui "Neamţu", a fost şi el încarcerat, fiind liberat din penitenciar în ziua de 29 mai 2014. Anchetatorii spun că, la fel ca şi "Neamţu", Cabăţ "a devenit agresiv, violent pe fondul consumului de alcool". În plus, şi-a lovit vecinul, în jurul datei de 20 iunie, acesta rămânând cu un semn vizibil la ochiul stâng: echimoză periorbitală cu hemoragie subconjunctivală. De la sine înţeles că între cei doi exista un conflict mocnit.
În noaptea de 24/25 iunie 2014, precizează reprezentantul acuzării, aproape de ora 1:00, Alexandru Iulian Crăescu se afla în apartamentul tatălui său, împreună cu Cosmin Dârjan (tatăl inculpatului este concubinul mamei lui Dârjan) şi cu o fată, Raluca Stoica. La un moment dat, la uşa apartamentului a venit Stănel Ionuţ Cabăţ care, aflat în stare avansată de ebrietate, a început să sune prelung şi să bată în uşă. Cosmin s-a uitat pe vizor şi, văzându-l pe Cabăţ, s-a decis să nu deschidă. "Neamţu", însă, s-a hotărât să se răzbune.
Procurorul criminalist precizează: "Inculpatul a ieşit din dormitor, s-a uitat pe vizor, s-a întors în camera sa, de unde a revenit cu un cuţit vânătoresc lung de 30 cm, din care lama de 18 cm şi latura neascuţită zimţată, îndreptându-se direct către uşă. Dârjan Cosmin a încercat să-l oprească pe inculpat, însă acesta a descuiat uşa metalică, s-a îndreptat direct către victimă şi i-a aplicat o primă lovitură de cuţit în zona plexului, după care victima s-a aşezat pe vine şi apoi în şezut".
Până să atingă pardoseala, cu artera aortă secţionată, Cabăţ a mai încasat trei lovituri de cuţit, două în zona coastelor şi a treia la braţul stâng. A urmat măcelul.

"Lasă-mă, că vreau să-l omor!"

Când victima a ajuns în poziţia şezut, rezemată de perete şi agonizând într-o baltă de sânge, "Neamţu" i-a mai aplicat cinci lovituri de cuţit, de sus în jos: una în obrazul drept, una în umărul stâng şi trei în cap, în zona occipitală. Loviturile aplicate au fost deosebit de puternice. Ultima lovitură de cuţit i-a străpuns tânărului muribund calota craniană.
"În continuare, ţinând mâna pe mânerul cuţitului înfipt în craniul victimei, inculpatul i-a mai aplicat o lovitură de pumn. Dârjan Cosmin a încercat să-l tragă pe inculpat spre spate, acesta a replicat «lasă-mă, că vreau să-l omor», martorul a replicat că victima era deja decedată, iar în aceste împrejurări inculpatul a intrat în camera sa, a luat o bluză de trening şi a plecat, având cuţitul asupra sa", precizează reprezentantul acuzării.
Ca să se ascundă, Alexandru Iulian Crăescu a luat un taxi şi s-a dus în cartierul Chercea, unde-l aşteptau doi prieteni, pe care-i sunase în prealabil. Aceştia au plătit şi cursa.
La ora 0:57, precizează anchetatorii, Dârjan a apelat serviciul unic de urgenţe 112. Imediat, ofiţerul de serviciu de la IPJ Brăila a dirijat la adresa indicată un echipaj de la Ordine Publică, care a sosit foarte repede. La ora 1:00, a fost sesizat Serviciul de Ambulanţă Judeţean, iar salvarea a sosit la locul măcelului la ora 1:07. Cercetarea criminalistică la locul faptei a început la ora 1:30.

Legitimă apărare, scuza atacatorului

A doua zi, la ora 10:00, autorul crimei din Vidin s-a predat poliţiei. Nici urmă de cuţit de vânătoare, iar hainele murdare de sânge fuseseră ascunse. "Neamţu" a încercat să acrediteze ideea că s-ar fi aflat în legitimă apărare, însă oamenii legii au respins din start această variantă, mai ales că victima se afla în stare avansată de ebrietate. La autopsierea cadavrului, s-a descoperit că avea o îmbibaţie alcoolică de 2,30 g la mie alcool în sânge. De altfel, ca să ajungă în apropierea blocului, Cabăţ fusese ajutat de trei tineri, atât de beat era.
Procurorul care a supravegheat cercetările precizează: "Bătăile în uşă nu pot fi privite decât ca un scandal creat în scara blocului de o persoană în stare de ebrietate, scandal extrem de simplu de oprit prin apelarea serviciului unic de urgenţe (...). Un simplu apel telefonic era suficient pentru a asigura prezenţa imediată a unui echipaj de poliţie şi încetarea scandalului, nefiind necesar niciun contact direct cu victima. Ieşirea inculpatului, înarmat, în faţa apartamentului şi lovirea imediată a victimei, fără niciun schimb prealabil de cuvinte, dovedeşte intenţia directă de a ucide".
Părinţii victimei Stănel Ionuţ Cabăţ şi fratele acesteia s-au constituit părţi civile în procesul penal cu câte 20.000 de lei (cheltuieli de înhumare şi pomeni) şi câte 200.000 de euro daune morale, se mai precizează în dosarul crimei din cartierul Vidin.
Întrebat de ce şi-a ucis prietenul, în momentul în care a fost adus la arestare (26 iunie 2014), tânărul de 24 de ani a răspuns simplu: "Nu am vrut să-l omor".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro