Mergi la conţinutul principal

Crima din port, la judecată. Lovit cu toporul în cap și înțepat cu șurubelnița, până la moarte

* procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Puyko Yaroslav , care în noaptea de 09/10 februarie, în timp ce se afla pe nava împingător sub pavilion slovac, care staționa pe Dunăre, în zona Portului Brăila, l-a ucis pe R. D., cetățean ucrainean * atacatorul i-a adus sfârșitul colegului marinar prin aplicarea mai multor lovituri de topor la nivelul capului și al corpului * în data de 10 februarie, pentru a-și asigura scăparea și a evita tragerea la răspundere penală, inculpatul a intrat ilegal pe teritoriul României prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat: el a coborât de pe navă în portul Brăila și s-a deplasat în intervalul 10 -13 februarie pe raza orașelor Brăila, Galați, Onești și Iași * anchetatorii au stabilit cum s-a produs atacul violent, după conflictul între victima R. D. și inculpatul Puyko Yaroslav, pornită de la faptul că victima îl jignea frecvent și făcea aprecieri cu privire la competențele profesionale ale acestuia

 

 

 

 

Filmul conflictului violent între doi ucraineni aflați pe nava împingător sub pavilion slovac, acostat în Portul Brăila, care a dus la moartea unui om.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Puyko Yaroslav (n.r. - nume postat pe site-ul instanței), care în noaptea de 09/10 februarie, în timp ce se afla pe nava care staționa pe Dunăre, în zona Portului Brăila, l-a ucis pe R. D., cetățean ucrainean. Atacatorul i-a aplicat colegului marinar lovituri de topor la nivelul capului și al corpului, ba chiar l-a împuns cu o surubelniță, apoi a aruncat cadavrul într-o încăpere aflată sub cabină. Marinarul a fost găsit fără suflare, iar ucigașul a fugit de pe navă și a ajuns la Iași, unde a fost prins de polițiști, în data de 13 februarie, și apoi arestat pentru omor.

Atacul violent a izbucnit după o stare conflictuală între victima R. D. și inculpatul Puyko Yaroslav, pornită de la faptul că victima îi adresa jigniri și făcea aprecieri cu privire la competențele profesionale, spunându-i că nu își merită postul de mecanic și nici banii câștigați.

 

 

Omor comis în timpul nopții. Arma crimei, un topor, aruncată în Dunăre

Potrivit anchetatorilor, la data de 10 februarie s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila sesizarea din oficiu cu privire la faptul că numitul

R. D., de 43 de ani, cetățean ucrainean, a fost omorât în condiții necunoscute, de un conațional al său, pe o navă sub pavilion slovac ancorată în portul Brăila.

S-a stabilit că, în decembrie 2022, nava împingător care avea la bord echipaj de naționalitate ucraineană, format din 5 membri, a început efectuarea de transporturi comerciale din Ucraina către diferite porturi din Uniunea Europeană.

Conform referatului întocmit de Căpitănia Portului Brăila, nava a pornit la data de 8 februarie, în jurul orelor 22:00, din portul din Ucraina, împreună cu barja tank încărcată cu 1.174,28 tone de ulei de floarea-soarelui, iar la data de 9 februarie a ajuns pe fluviul Dunărea în zona de ancoraj, cu încărcătura ce urma să fie descărcată în România în perioada următoare.

După cum au stabilit procurorii, din audierile în calitate de martor ale membrilor echipajului, a rezultat faptul că în ultima vreme, între victima R. D. și inculpatul P. Y. s-a iscat o stare conflictuală pornind de la faptul că victima îi adresa jigniri tot mai des și făcea aprecieri cu privire la competențele profesionale ale acestuia, spunându-i de multe ori că nu își merită postul de mecanic și nici banii pe care îi câștigă. În seara de 09/10 februarie, după ce au servit toți cinci

masa împreună, trei dintre membrii echipajului s-au retras în cabinele lor pentru odihnă, iar victima și autorul au rămas împreună pentru a-și continua atribuțiunile legate de mentenanța navei pe apă, în proximitatea portului Brăila, urmând ca în data de 10 februarie să ajungă în port și să descarce încărcătura. “Conform declarațiilor inculpatului, după servirea mesei a avut un dialog cu R. D., chiar în cabina acestuia, în cadrul căruia i-a cerut să înceteze să-l mai jignească și să-l mai amenințe și să încerce să aibă împreună o relație civilizată. Cu toate acestea victima l-ar fi înjurat, motiv pentru care inculpatul a plecat din cabina sa. La bordul navei, se afla un topor care aparținea victimei R. D., și pe care acesta îl folosea pentru a tăia oase și carne de vită, așa cum reiese din declarațiile inculpatului și ale membrilor echipajului. Luând acel topor, inculpatul P. Y. s-a întors în cabina lui R. D., pe care l-a găsit dormind, moment în care i-a aplicat repetate lovituri cu partea ascuțită a toporului la nivelul capului și al brațului drept. Întrucât victima încă mai mișca, i-a aplicat mai multe lovituri în partea dorsală cu o surubelniță pe care a găsit-o în cabina victimei. După exercitarea acțiunii de ucidere, inculpatul a ridicat un capac aflat în podeaua cabinei și a aruncat cadavrul într-o încăpere (santina navei) aflată sub cabină, cu capul în jos, rămânând însă cu picioarele în afara santinei, poziție în care a și fost găsit de organele de urmărire penală. Tot în santina navei inculpatul a aruncat și obiectele de vestimentație ale victimei cu care a încercat să șteargă sângele care se scursese în cabină de la cadavru.

Inculpatul P. Y. a aruncat toporul, șurubelnița și obiectele sale de vestimentație în fluviul Dunărea, fapt pentru care nu au mai fost identificate nici cu ocazia cercetării locului faptei și nici ulterior”, au stabilit anchetatorii.

În continuare, inculpatul Puyko Yaroslav a încercat să fugă de pe navă cu ajutorul unei ambarcațiuni de mici dimensiuni, însă, pentru că nu a reușit să o coboare la apă, s-a deplasat la cabina comandantului, căruia sub amenințare i-a cerut ajutorul să ajungă la mal.

La data de 10 februarie s-a procedat la audierea, în calitate de martor, a celorlați trei membri ai echipajului navei, care au spus că victima și autorul au avut în seara precedentă infracțiunii de omor un conflict verbal legat de competențele profesionale ale autorului și de sumele de bani pe care acesta le-ar fi câștigat nejustificat. Practic, R. D. considera că merita mai mult postul de mecanic al

lui Puyko Yaroslav, întrucât era mai bine calificat și din acest motiv aveau discuții în contradictoriu.

După servirea mesei, arată anchetatorii, cei doi au rămas în continuare să își exercite sarcini profesionale în interiorul navei, iar ceilalți au mers la odihnă, însă jurul orei 01:00, inculpatul Puyko Yaroslav a intrat în cabina

căpitanului, pe care l-a amenințat cu un cuțit și căruia i-a cerut să-l ajute să ajungă la mal, spunându-i, totodată, că l-a agresat și l-a omorât pe R.

D. Cei doi au purtat discuții despre cele întâmplate, iar inculpatul a

reușit să se calmeze numai după ce căpitanul și-a anunțat șefii ierarhici care, la rândul lor, l-au anunțat pe tatăl autorului, cu care acesta a purtat o discuție telefonică. Căpitanul i-a trezit pe ceilalți doi membri ai echipajului, apoi s-au continuat discuțiile cu Puyko Yaroslav în care acestuia i s-a atras din nou atenția cu privire la gravitatea faptei comise și cu privire la faptul că trebuie anunțate organele de poliție, autorul declarându-se supus să suporte consecințele faptei săvârșite.

Potrivit anchetatorilor, căpitanul principal a luat legătura cu căpitănia Portului Brăila, unde a comunicat faptul că are nevoie să andocheze în port, solicitând totodată prezența la fața locului a poliției și a unui echipaj al ambulanței, întrucât la bord are o persoană rănită. “În momentul acostării în port, inculpatul a fugit de la bordul navei, chiar în momentul în care s-a realizat andocarea navei, așa cum rezultă din declarațiile martorilor. Pe parcursul urmăririi penale a fost realizată, la solicitarea procurorului, procedura audierii anticipate a celorlalți martori de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brăila, aceștia menținându-și declarațiile date în fața procurorului. Din audierea tatălui inculpatului, a rezultat că în dimineața zilei de 10 februarie, în jurul orelor 04:00, a fost apelat pe telefonul mobil de către fiul său, P. Y., care i-a adus la cunoștință că a omorât un om. Martorul a mai indicat faptul că inculpatul i-a precizat că victima este un coleg de echipaj care îl amenința permanent și că a folosit pentru a-l ucide un topor”, au precizat procurorii.

 

Investigarea locului faptei

După comiterea crimei, s-a efectuat investigarea locului faptei, în două etape, în zilele de 10 și 11 februarie, iar la activitate au participat atât procurori din cadrul Parchetului de pe lângăTribunalul Brăila cât și lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, ai Serviciului de Transporturi Brăila, ai Poliției de Frontieră Brăila, ai Căpităniei Portului Brăila, în prezența agentului de navă.

Astfel, după cum arată procurorii, s-a stabilit că uciderea victimei R. D. s-a realizat în cabina în care acesta se odihnea de obicei, fiind identificate la fața locului multiple urme de sânge pe pereții cabinei și pe lenjeria și obiectele de vestimentație aflate în interior. Totodată, a fost identificat cadavrul victimei introdus cu capul în jos printr-un orificiu de formă regulată aflat în podeaua cabinei, într-o zonă a navei numită santină. De asemenea, în santină au fost descoperite obiecte de vestimentație ale victimei îmbibate într-o substanță brun-roșcată, ce părea a fi sânge, au mai arătat surse din anchetă.

De la fața locului au fost ridicate numeroase mijloace materiale de probă,

constând în obiecte de vestimentație care aparțineau victimei și inculpatului și purtau urme ale comiterii faptei. Au mai fost ridicate un topor, un ciocan și un cuțit de bucătărie, obiecte pe care inculpatul le-a ultilizat pentru amenințarea căpitanului navei în cabina acestuia după comiterea infracțiunii de omor.

Astfel, în noaptea de 09/10 februarie, în jurul orei 04:00, s-a anunțat faptul că există o victimă rănită pe navă și că este nevoie de asistență, apoi a fost anunțată imediat Poliția de Frontieră pentru a încunoștiința faptul că există posibilitatea ca un marinar să coboare la uscat fără a avea permis de coborâre.

Ulterior, a fost contactat de ofițerul de la căpitănia Portului Brăila care i-a

cerut să se prezinte în port, întrucât victima decedase urmare a unei acțiuni de

ucidere. Agentul de navă a precizat faptul că de fiecare dată când o navă

acostează într-un port, pe lângă controlul complex care are loc la Portul Galați se realizează un control polițienesc în cadrul căruia Poliția de Frontieră înmânează echipajului un document cu regulile minimale ale

portului și aduce la cunoștința echipajului posibilitatea de a solicita un permis de

coborâre la uscat.

La data de 17 februarie, arată procurorii, s-a efectuat o reconstituire în prezența

avocatului din oficiu și a interpretului autorizat pe parcursul căreia inculpatul P. Y. a indicat organelor de cercetare penală modul în care a acționat în uciderea victimei și locurile din care a luat arma crimei, cum a pătruns în cabina victimei, precum și faptul că a aruncat în Dunăre toporul, telefonul mobil, șurubelnița și hainele cu care era îmbrăcat.

 

Rudele victimei cer daune materiale

Potrivit anchetatorilor, din procesul-verbal întocmit la data de 1 martie, a rezultat faptul că rudele victimei, prin avocat, au înțeles să se constituie părți civile în procesul penal, după cum urmează: mama victimei – 100.000 euro; fratele victimei – 100.000 euro; fiul victimei – 100.000 euro

De asemenea, au solicitat 10.000 euro daune materiale determinate de

repatrierea cadavrului și înmormântarea în Ucraina, bani care vor fi datorați mamei victimei.

Prin ordonanța procurorului din data de 10 februarie, s-a dispus efectuarea în

regim de urgență a unei expertize medico-legale (autopsie) asupra cadavrului

stabilindu-se că moartea victimei R. D. a fost violentă și s-a datorat: “insuficienței cardio-respiratorii acute prin asfixie mecanică cu sânge, consecință a unui politraumatism cu plăgi tăiate și tăiat despicate de la nivelul extremității cefalice, cu traumatism cranio-facial și cranio-cerebral grav, cu fractură complexă de masiv facial, fractură complexă craniană și hemoragie meningee difuză. Totodată, victima a prezentat plăgi despicate la nivelul mâinii drepte cu leziuni musculare, survenite probabil ca urmare a unei acțiuni de apărare. Au mai fost identificate pe corpul victimei mai multe plăgi înțepate în regiunea cervicală dreaptă și excoriații. S-a stabilit că sângele recoltat de la cadavru conține 3,45 g ‰ alcool pur în sânge”, după cum a concluzionat medicul legist.

Poliția de Frontieră a menționat faptul că, în data de 10 februarie, Puyko Yaroslav, membru în echipajul împigătorului cu pavilion Slovacia, a coborât de la bord după acostarea navei în Portul Brăila, a intrat ilegal pe teritoriul României, fără a poseda permis de coborâre la uscat și fără a îndeplini condițiile de intrare pentru resortisanții țărilor terțe și nu a mai revenit la bordul acesteia.

De asemenea, s-a precizat că acțiunea autorului întrunește elementele constituive ale infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Fiind audiat, arată surse din anchetă, inculpatul Puyko Yaroslav a recunoscut comiterea infracțiunii de omor, arătând că l-a ucis pe R. D. din cauza comportamentului agresiv pe care acesta îl avea la adresa sa de mai mult timp, aplicându-i lovituri repetate la nivelul capului cu un topor în timp ce se afla în cabina sa și dormea, apoi a continuat să îl înțepe în mod repetat cu o șurubelniță, întrucât nu era convins că a murit.

Prin ordonanța din 14 februarie a Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila

față de inculpat a fost luată măsura reținerii pe o durată de 24 ore, iar procurorul

a propus către instanța de judecată arestarea preventivă a inculpatului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro