Pe 26 iulie s-a împlinit o lună de când suspecţii crimei din Gradiştea, Radu Baboi, Ciprian Valentin Mocanu, Ionuţ Mocanu şi Marcel Mocanu au fost puşi în libertate de instanţa Curţii de Apel Galaţi, sub control judiciar. Termenul pentru această măsură este stabilit până pe 28 august, dar dacă între timp vor fi emise concluziile expertizelor ADN, nu este exclus ca aceştia să fie trimişi în judecată. Reamintim că tinerii au fost acuzaţi că au ucis-o cu premeditare - pentru a-i lua banii - pe Marcela Stoian, din localitate. În februarie anul curent, au fost arestaţi preventiv, iar pe 26 iunie, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Galaţi a înlocuit măsura privativă cu aceea a controlului judiciar.
Faptul a tulburat apele atât în rândul procurorilor şi poliţiştilor brăileni, aceştia primind vestea că n-ar fi depus probe directe, care să ducă la menţinerea încarcerării celor patru, cât şi în rândul localnicilor din Gradiştea, unde cei patru s-au întors imediat după punerea în libertate.
Surse judiciare ne-au informat că nici până acum nu a fost emis rezultatul probelor ADN, rezultat ce ar duce decisiv la edificarea crimei ce a zguduit întreaga comunitate. Practic, anchetatorii au prelevat probe de pe scândura cu care a fost lovită femeia, dar şi de pe poşeta acesteia, precum şi ţesut epidermic de sub unghiile victimei, probe directe, care odată coroborate, ar duce la identificarea criminalului/ criminalilor. Tocmai lipsa acestor probe a fost invocată de către avocatul din oficiu al celor patru suspecţi, în momentul judecării măsurii arestării lor, iar judecătorul i-a pus în libertate. Deşi probele au fost trimise de aproape două luni la expertiză, la Institutul "Mina Minovici" din Bucureşti, rezultatele expertizelor nu au fost emise.
"Atunci când s-a dispus efectuarea unei expertize tehnico-ştiinţifice şi/sau biocriminalistice genetice nu se poate trece peste ea. Procurorul nu poate dispune nicio măsură până când nu sunt coroborate toate probele", ne-a declarat magistrat Fănel Mihalcea, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.
"Îmi voi face singur dreptate!"
Între timp, în Gradiştea, starea de tensiune se menţine. Nu se poate spune că e un pericol prezenţa celor patru în comunitate - aşa cum ne linişteşte primarul Petrică Andrei - "dar, cei patru nu pot ieşi la muncă, nu pot ieşi din case. Am vorbit şi eu cu ei. Îi ştiu pe toţi de mici. Vreau să spun că şi ei aşteaptă rezultatele ADN şi, unii susţin, în continuare, că sunt nevinovaţi. Să ştiţi că pe unii înclin să-i cred".
Potrivit primarului, "cei patru sunt extrem de liniştiţi": "Probleme sunt fiindcă soţul victimei este în continuare foarte nervos şi strigă prin sat: «Îmi voi face singur dreptate!» Eu îl înţeleg, fiindcă doi dintre băieţii ăia sunt vecini, locuiesc la 150 de metri de casa victimei, vrea sau nu, există şansa să-i vadă în fiecare zi, deşi eu le-am recomandat să stea în casă, nici nu ies la muncă, tocmai pentru a nu crea panică". Cert este că în localitate s-au dispus măsuri sporite de asigurare a ordinii şi liniştii publice, chiar dacă sunt tot mai puţini aceia care vociferează în public. "Şi eu sunt puţin întors pe dos. Am vorbit cu ei şi mă miră calmul lor şi siguranţa cu care unii spun că n-au făcut ei crima. Într-adevăr, doi dintre ei erau violenţi, dar alţi doi...Nu ştiu ce să mai cred! Mă întreb şi eu: să fie oare ucigaşul liber, printre noi?!", a adăugat Petrică Andrei, primarul comunei Gradiştea.