Crima de la Grădiştea. Procurorul criminalist a scăpat de cercetarea disciplinară | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Crima de la Grădiştea. Procurorul criminalist a scăpat de cercetarea disciplinară

Procurorul criminalist care s-a ocupat de cazul crimei de la Grădiştea, cercetat disciplinar de către Inspecţia Judiciară (IJ) Bucureşti (structură autonomă în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii - n.r.), a scăpat de suspiciunea că ar fi făcut abateri disciplinare. Bănuielile inspectorilor nu s-au adeverit, iar sesizarea din oficiu a instituţiei a fost respinsă de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
În urma articolelor apărute în presă despre crima de la Grădiştea şi, mai ales, după ce suspecţii de omor au fost trimişi acasă de către Curtea de Apel Galaţi, pentru că procurorul de caz a întârziat cu probele care ar fi putut face lumină în acest dosar, inspectorii au intrat pe fir în iunie 2015. Aceştia voiau să afle de unde şi până unde această întârziere şi de ce "procesul verbal de examinare a poşetei victimei a fost întocmit incomplet" (!).
În urma anchetei efectuate de IJ, s-a ajuns la concluzia că expertiza genetică sau proba ADN a fost trimisă spre analiză târziu pentru că "deşi examinarea fizică şi medico-legală a celor patru suspecţi s-a efectuat la data de 26 februarie 2015, rapoartele medico-legale privind rezultatul examinării suspecţilor au fost finalizate la 24 aprilie 2015. Potrivit dispoziţiilor art. 190 alin 5 din Codul de procedură penală, ordonanţa prin care s-a dispus examinarea fizică, precum şi actele din care rezultă activităţile realizate în baza acesteia sunt supuse validării de către judecătorul de drepturi şi libertăţi", potrivit răspunsului IJ la solicitarea reporterilor "Obiectiv - Vocea Brăilei".

Cei patru suspecţi de omor arată cu degetul spre altcineva

De asemenea, inspectorii judiciari au ajuns la concluzia că pe întreaga perioadă în care suspecţii au fost arestaţi preventiv, dosarul nu a stat aruncat pe birou, aşezându-se praful pe el, ci s-au tot adăugat declaraţii. Suspecţii de crimă Radu Baboi, Ciprian Valentin Mocanu, Ionuţ Mocanu şi Marcel Mocanu au fost reaudiaţi, la fel şi martorii, "scopul acestor audieri fiind înlăturarea apărării inculpaţilor în sensul că autorul omorului ar fi o altă persoană indicată de aceştia", după cum se arată în răspunsul formulat de IJ pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei".
Inspectorii judiciari au reţinut şi faptul că procurorul de caz are un volum mare de activitate, care este determinat, în primul rând, de lipsa de personal de specialitate din schema Parchetului. În prezent, acesta este singurul procuror criminalist care efectuează şi activităţi de supraveghere a urmăririi penale.
"Prin urmare, în raport de materialul probator administrat în faza cercetării disciplinare s-a conchis că procurorul, cu ocazia instrumentării dosarului penal, nu şi-a exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă", se încheie documentul emis de IJ.

Ce înseamnă, de fapt, abaterea disciplinară de care era suspectat procurorul brăilean

Analiza efectuată de inspectorii judiciari a fost ghidată de dispoziţiile art. 99 din Legea nr 303/2004. Potrivit acesteia, există două modalităţi prin care se poate săvârşi această abatere disciplinară: rea-credinţă şi gravă neglijenţă. "Există rea-credinţă atunci când judecătorul sau procurorul încalcă cu ştiinţă normele de drept material ori procesual, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane" şi "există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual", se arată în legea menţionată mai sus.
Inspectorii judiciari au ajuns la concluzia că faptele procurorului care s-a ocupat de cazul crimei de la Grădiştea nu se încadrează în niciuna dintre cele două situaţii de mai sus. "În sfera răspunderii disciplinare, noţiunea de rea-credinţă presupune intenţia magistratului de a manipula legea în mod conştient, obţinând, prin aceasta, un avantaj pentru sine sau pentru altul sau o vătămare a intereselor uneia dintre părţile implicate în proces. Elementele psihice care formează structura internă a acestei forme de vinovăţie sunt caracteristice lipsei de onestitate în exercitarea profesiei", ne-a explicat Alin Bogdan Alexandru, purtător de cuvânt al IJ Bucureşti.
Cât despre varianta săvârşirii faptei cu gravă neglijenţă, "trebuie să se identifice încălcarea de către procuror a normelor de drept material sau procesual, iar nerespectarea acestor norme să fie neechivocă. Totodată, pentru ca fapta să se circumscrie acestei abateri disciplinare, este necesar ca procurorul să manifeste o conduită de încălcare flagrantă a unor îndatoriri elementare profesionale, cu consecinţe grave asupra înfăptuirii actului de justiţie, iar nerespectarea normelor să poată şi caracterizată ca fiind o greşeală evidentă, neîndoielnică, căreia îi lipseşte orice justificare", şi-a continuat explicaţia purtătorul de cuvânt. Ori, în cazul procurorului criminalist brăilean, nu se pune problema de aşa ceva.

Nouă luni de când Marcela Stoian a fost omorâtă. Nimeni nu plăteşte pentru crimă!

Marcela Stoian a fost omorâtă, în luna februarie a acestui an, pentru suma de 100 de lei. Femeia se întorcea de la magazinul pe care-l deţinea, iar câţiva indivizi au atacat-o şi bătut-o crunt, până la ultima suflare. Rex, câinele de urmă, i-a condus pe anchetatori acasă la fraţii Mocanu, indicând că aceştia ar fi săvârşit oribila faptă. Cei care s-au ocupat de caz au creat un cerc de suspecţi, la final rămânând doar patru bărbaţi: Radu Baboi, Ciprian Valentin Mocanu, Ionuţ Mocanu şi Marcel Mocanu. Aceştia au recunoscut în faţa poliţiştilor că ei sunt făptaşii, aşa că au fost arestaţi preventiv.
Patru luni mai târziu, judecătorii Curţii de Apel Galaţi i-au pus pe cei patru inculpaţi sub control judiciar din lipsă de probe, iar indivizii s-au întors acasă. Acest fapt a revoltat întreaga comunitate, iar soţul şi cele două fetiţe ale victimei s-au temut pentru siguranţa lor. În timp ce acuzaţii de omor strigau în gura mare pe stradă că nu ei sunt făptaşii şi că s-au declarat vinovaţi pentru că au fost bătuţi de poliţişti, localitatea Grădiştea era ca o oală sub presiune, gata oricând să explodeze.
Soţul Marcelei, Vasile Stoian, nu s-a acomodat uşor cu ideea că femeia cu care a ales să-şi unească destinul zace la doi metri sub pământ, iar cei acuzaţi că ar fi omorât-o sunt în libertate. A încercat să-şi facă singur dreptate în repetate rânduri, intrând peste cei patru inculpaţi în curte şi ameninţându-i cu moartea. În urma acestor ieşiri necontrolate, omul s-a ales cu două dosare penale pentru ameninţări, loviri, violare de domiciliu şi distrugere. Poliţiştii şi jandarmii au patrulat non-stop pe străzile Grădiştei, iar apele s-au liniştit într-un final.
Rezultatul expertizei ADN nu a ajuns nici acum la Brăila, iar cei patru suspecţi de crimă sunt în continuare sub control judiciar. Încă trei luni şi se împlineşte anul de când Marcela Stoian a fost ucisă cu bestialitate şi nimeni nu plăteşte pentru fapta îngrozitoare!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro