Compozitorul Giorgio Battisteli s-a inspirat din panica generala care a cuprins Italia dupa asasinarea Giovannei Reggiani, in octombrie 2007, probabil de catre un imigrant roman de etnie roma. Piesa de opera este o "parabola despre persoane alienate, fie cei care locuiesc in apropierea liniilor ferate si sub poduri in Italia, fie italienii in general", a explicat Battistelli.
Publicatia britanica abordeaza problema imigrantilor, in special a celor de origine roma, carora le sint atribuite multe din infractiunile comise in Italia si care au fost recent vizati de o serie de atacuri violente. Situatia romilor din Italia a fost adusa in centrul discutiilor in urma incendierii, in urma cu doua saptamini, a unei tabere improvizate amplasata la periferia orasului Neapole.
Marco Brazzoduro, profesor de stiinte sociale in cadrul Universitatii din Roma, aparator al cauzei romilor, sustine insa ca italienii nu sint rasisti. "Are legatura mai mult cu saracia decit cu rasa. Saracii sint mereu cei criticati. Nu neg ca romii cersesc si fura, dar la fel fac si alti imigranti, chiar si italienii", a adaugat el.
Profesorul italian, expert in populatia roma, a infiintat un atelier de croitorie unde sint angajate sapte femei de origine roma, dar "pe lista de asteptare mai sint alte 40 de femei".
"Nu toti romii sint romani asa cum nu toti romanii sint romi", a declarat Ilvo Diamanti, un renumit sociolog italian. El impartaseste opinia profesorului Brazzoduro ca italienii nu sint rasisti, "dar sint xenofobi, in sensul ca strainii le genereaza teama". "Dar acest lucru este valabil si in restul Europei", a subliniat el.
Italienii, subliniaza sciitorul Claudio Magris, par sa uite ca in urma cu doar 50 de ani erau o natiune saraca, de unde emigrau foarte multe persoane catre Statele Unite. "Noi, mai presus de toti, ar trebui sa stim cum este sa fim straini intr-o alta tara", a subliniat el.