Mergi la conţinutul principal

Crimă pentru o bănuială. 12 ani de puşcărie

Sentinţă în procesul crescătorului de animale din comuna Ulmu, care, în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, l-a băgat în comă pe un consătean bănuit de furt.

Trimis în judecată, în septembrie 2015, pentru tentativă de omor, Răducu Condruz, în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru omor. Asta pentru că, între timp, victima agresiunii, Costel Cristogea, în vârstă de 34 de ani, a decedat, după ce a fost ţinut mai multe luni în viaţă de aparate.
Magistraţii Tribunalului Brăila îl obligă pe Condruz să plătească Spitalului Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni" din Bucureşti şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila cheltuieli de spitalizare însumând 120.359 lei. Autorul crimei de la Ulmu e silit să plătească, de asemenea, 12.000 lei daune materiale şi 8.000 lei, respectiv 6.500 euro daune morale celor şase moştenitori ai lui Cristogea, care au cerut despăgubiri la proces.
În toamna trecută, la finele anchetei penale, procurorul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila preciza: "În seara zilei de 22 aprilie 2015, inculpatul Condruz Răducu i-a aplicat părţii vătămate Cristogea Costel lovituri repetate cu o bâtă în zona capului, provocându-i traumatism cranio-cerebral acut cu hemoragie extradurală, fracturi craniene multiple, fractură cervicală - leziuni care i-au indus comă şi care îi pun viaţa în primejdie". După ce a zăcut în stare vegetativă jumătate de an, cu şanse minime de însănătoşire, Cristogea a decedat.

Omorât pentru o bănuială

Mobilul crimei de la Ulmu a fost unul de doi bani. Crescător de animale, Răducu Condruz îi bănuia în primăvara anului trecut pe mai mulţi consăteni că i-ar fi furat două viţele. Ca să se răzbune, îi lua pe aceştia la bătaie, ori de câte ori i se oferea ocazia. Printre cei bănuiţi de furt era şi Costel Cristogea, care, ori de câte ori îl vedea pe Răducu Condruz, o lua la fugă.
Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 22 aprilie 2015 (ajunul sărbătorii Sfântului Gheorghe), Cristogea a fost încolţit în gospodăria unui consătean. La ora 19:00, Condruz se deplasa cu căruţa pe strada Curcubeului din comuna Ulmu, împreună cu doi consăteni, Vasilică şi Valentin, când a dat cu ochii de cel pe care-l bănuia că i-a furat viţelele. Agresorul avea în căruţă două bâte de un metru şi jumătate, pe care nu s-a sfiit să le folosească.
Din sens opus, venea altă căruţă în care se afla Costel Cristogea împreună cu un consătean, Valerică B. Ajunşi în dreptul imobilului de la numărul 13, unde locuieşte Valerică, Cristogea a intrat în curte împreună cu acesta, însă a fost ajuns din urmă de crescătorul de animale cu gânduri criminale. Procurorul criminalist precizează:
"Inculpatul a luat o bâtă, a sărit din căruţă şi a intrat în fugă în curtea martorului, iar după ce a parcurs şapte metri, l-a ajuns din urmă pe Cristogea Costel, căruia i-a aplicat o lovitură puternică în zona occipitală. Persoana vătămată a mers împleticit 7-8 metri, apoi a căzut cu faţa în jos, iar inculpatul i-a mai aplicat multiple lovituri de bâtă orientate exclusiv către zona capului, reproşându-i furtul viţeilor".
Orbit de furie, Condruz a continuat să-l lovească pe Cristogea cu bâta în cap până când acesta a intrat definitiv în comă. Vasilică, unul dintre însoţitorii criminalului, l-a liniştit şi l-a condus spre poartă, după care a apelat numărul unic pentru urgenţe, 112. Potrivit anchetatorilor, până să vină ambulanţa, Condruz i-a spus amicului că, fără intervenţia sa, "l-ar fi ucis de tot pe Costel Cristogea". N-avea de unde să ştie că i se va îndeplini dorinţa şi că va fi condamnat pentru crimă.
Sătenii prezenţi l-au stropit cu apă pe bărbatul care sângera abundent şi zăcea ca mort. În aceeaşi seară, Costel Cristogea a fost transportat în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Mai mult mort decât viu, bărbatul fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni" din Bucureşti, unde a stat internat până pe 30 iunie 2015, mai bine de două luni. Cu şanse minime de însănătoşire, bărbatul din Ulmu a fost trimis înapoi, la Secţia ATI a Spitalului Judeţan de Urgenţă Brăila, unde a fost ţinut în viaţă de aparate şi, ulterior, a decedat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro