Mergi la conţinutul principal
De la alcool, la omor

Crimă în Sătuc

• magistraţii au dispus arestarea bărbatului din comuna Galbenu, acuzat de infracţiunea de omor •  anchetatorii au arătat că victima de 51 de ani, B. Gigel, a sărit în apărarea fiului său, care fusese înjurat de inculpat • totodată, bărbatul l-a  lovit în cap, cu un băț, pe inculpatul Frățilă Dobrică (n.r. - nume postat pe site-ul instanţei) • incidentul s-a petrecut în curtea inculpatului, care era vecin cu victima • cel lovit i-a cerut imperativ vecinului să iasă din curtea sa, că altfel ”îl omoară” • numai că vecinul, supărat pe injuriile aduse fiului său, i-a mai aplicat o lovitură cu bățul lui Frățilă Dobrică, moment în care acesta a luat un cuțit din bucătăria de vară a locuinței și l-a înjunghiat de două ori pe oponentul său • cel înjunghiat nu a mai scăpat cu viaţă

 

Bărbatul din satul Sătuc, comuna Galbenu, a primit mandat de arestare pentru 30 de zile. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a arătat în faţa instanţei că fapta comisă de inculpat este una foarte gravă şi trebuie luată măsura arestului, pentru a se evita pericolul pentru ordinea publică.

După cum v-am informat, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Făurei au fost sesizați, luni, de un tânăr de 29 de ani cu privire la faptul că tatăl său ar fi fost înjunghiat cu un cuțit. Anchetatorii au stabilit că un bărbat de 51 de ani, din satul Sătuc, a fost atacat în urma unui conflict spontan avut cu un bărbat de 49 de ani. Victima nu a mai scăpat cu viaţă, iar autorul a fost preluat de poliţişti.

Anchetatorii au arătat că victima a sărit în apărarea fiului, luat la înjurături de inculpat, dar l-a şi lovit cu băţul în cap pe acesta. Localnicul a luat cuţitul şi a lovit cu forţă, iar cel înjunghiat nu a mai scăpat cu viaţă.

Astfel, în data de 20 mai, ora 14.23, B. M. a sesizat prin apel 112 organele de poliție referitor la faptul că tatăl său B. Gigel a fost atacat cu un cuțit de către Frățilă Dobrică (n.r. - nume postat pe site-ul instanţei), în timp ce se afla în curtea locuinței acestuia, suferind vătămări corporale ce i-au produs o stare de inconștiență. La fața locului  a fost dirijat un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Brăila care a constatat decesul victimei.

Urmare acestui apel, organele de cercetare penală din cadrul IPJ Brăila – Serviciul de Investigații Criminale s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor și au înaintat procesul verbal Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

Procurorul a dispus începerea urmăririi penale în cauză, față de Frățilă Dobrică, pentru infracțiunea de omor.

 

Totul a pornit de la o boxă audio portabilă

Potrivit anchetatorilor, din cercetările efectuate a rezultat faptul că inculpatul locuiește în comuna Galbenu, sat Sătuc, pe aceeași stradă cu familia victimei. Întrucât familia victimei nu avea locuința racordată la rețeaua de energie electrică, membrii familiei acesteia, în special fiii, obișnuiau să meargă la domiciliul inculpatului Frățilă Dobrică pentru a-și pune la încărcat telefoanele mobile și o boxă audio portabilă, prilej cu care au consumat de multe ori împreună băuturi alcoolice.

În dimineața zilei de 20 mai, inculpatul a mers la magazinul alimentar din localitatea Sătuc unde s-a întâlnit cu un martor M.M., care locuiește pe aceeași stradă, ocazie cu care a afirmat față de acesta că în urmă cu o seară cineva a pătruns în curtea locuinței sale și i-a spart un bidon din plastic. El bănuia că erau rromi din localitate, ba chiar a spus că dacă aceștia îi mai intră în curte îi va omorî. Inculpatul a luat un PET de bere de la magazin, apoi a mers la domiciliul său și a consumat-o împreună cu un martor.

Tot în data de 20 mai, în jurul prânzului, martorul N.P. a mers și el la magazin pentru a cumpăra pâine și bere, apoi a mers la domiciliul incupatului pentru a consuma alcool. „La un moment dat, a trecut pe stradă B. M., care i-a observat pe cei doi, și l-a rugat pe inculpat să îl lase să încarce boxa audio portabilă.

Inculpatul a refuzat și i-a cerut lui B. M. să iasă din curte, ba chiar i-a spus că este supărat pentru că cineva îi intrase în curte și i-a spart bidonul cu apă de 200 litri. B. M. a cerut și el un pahar cu bere, dar inculpatul a refuzat și l-a împins afară din curtea locuinței”,  a arătat procurorul.

 

Tatăl tânărului a intervenit în scandal

În timp ce îl conducea şi împingea către poarta de acces de la stradă, au mai explicat anchetatorii, inculpatul i-a adresat lui B. M. mai multe cuvinte şi expresii injurioase, făcând referire şi la adresa familiei sale. În acest timp, pe stradă a trecut victima B. Gigel, care se deplasa spre marginea satului, în zona platformei de gunoi, pentru a căuta deşeuri feroase, pe care să le valorifice la achizitorii ambulanţi.

Victima avea asupra sa un sac din rafie şi un băţ de aproximativ 90 cm, pe care îl folosea şi pentru a se deplasa, întrucât avea dureri la picioare. „Auzind injuriile pe care  inculpatul le-a adresat fiului său, B. M., victima a intrat în curtea  inculpatului pentru a-i cere socoteală în legătură cu acest comportament.

Când a văzut că tatăl său a intrat în curtea locuinţei inculpatului, fiul a reintrat la rândul său în curte, cu intenţia de a-şi convinge tatăl să iasă la stradă.

Inculpatul s-a deplasat spre poarta de acces în întâmpinarea acestora, împrejurare în care victima i-a aplicat o lovitură la nivelul capului cu băţul care îl avea asupra sa”, s-a mai stabilit în urma cercetărilor.

Ulterior, inculpatul s-a întors în zona bucătăriei de vară, unde la o masă se afla martorul P.N., fiind urmat de victima B. Gigel care vocifera şi îi cerea explicaţii în legătură cu injuriile pe care le adresa familiei sale, precum şi de fiul bărbatului.

La un moment dat, inculpatul a strigat către cei doi să plece din curte imediat, că altfel „îi taie”. Fără a se conforma solicitării, victima B. Gigel i-a mai aplicat inculpatului o lovitură cu băţul în zona capului.

Consecutiv, inculpatul a strigat „vă omor!”, după care a intrat în holul bucătăriei şi a luat un cuţit cu lungimea de 20 cm, cu vârful ascuţit, ieşind apoi din curte.

„Inculpatul a mers direct la victimă şi i-a aplicat cu acel cuţit, în mod succesiv, două lovituri în partea stângă a toracelui, iar victima a căzut inertă la pământ cu faţa în jos. Martorul a intervenit şi l-a prins în braţe pe inculpat, deposedându-l de cuţit, apoi a aşezat cuţitul pe masă. Văzând atacul asupra tatălui său, fiul a fugit din curte, iar când a ajuns în stradă a apelat numărul de urgenţă 112 şi a sesizat organele de poliţie”, au mai arătat organele de anchetă.

În urma necropsiei, Serviciul de Medicină Legală a înaintat fişa de constatări preliminare şi a comunicat faptul că moartea victimei a fost violentă şi a fost cauzată de stopul cardio-respirator prin şoc hemoragic, consecinţa unui traumatism toraco-abdominal cu două plăgi înjunghiate.

Potrivit procurorului, în cauză s-a realizat o documentaţie criminalistică a vestimentaţiei purtate de inculpat în momentul comiterii fapte, pe geacă, pantaloni, tricou şi pantofi fiind identificate pete brun-roşcate ce par a fi sânge.

Fiind audiat în cauză, inculpatul Frăţilă Dobrică a recunoscut comiterea faptei, motivând prin aceea că victima îl lovise anterior cu acel băţ în zona capului.

Faţă de inculpat s-a luat măsura reţinerii pe ordonanţă, pentru 24 de ore, iar apoi acesta a fost dus în faţa instanţei cu propunere de arestare. „Văzând probele administrate în cauză, rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a comis infracţiunea de omor, sancţionată cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi. Starea de pericol pentru ordinea publică se apreciază în cauză prin raportare la fapta de o gravitate maximă comisă, evidenţiată şi de împrejurărie ce au precedat-o, din care rezultă că inculpatul se gândea la posibila comitere a faptei, aşteptând îndeplinirea condiţiilor pentru a pune în aplicare rezoluţia  infracţională, precum şi de maniera în care inculpatul a aplicat loviturile mortale victimei, fără posibilitatea de a-i mai fi acordate îngrijiri medicale. Toate acestea ne conduc la concluzia existenţei unei stări reale şi actuale de pericol pentru ordinea publică, ce impune cu necesitate privarea de libertate a inculpatului”, a arătat procurorul în instanţă.

Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a solicitat instanţei arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului Frăţilă Dobrică, în vârstă de 49 de ani. Măsura a fost admisă de instanţă. „Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Frăţilă Dobrică pe o perioadă de 30 zile, respectiv 21.05.2024 - 19.06.2024. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă a inculpatului. Cu contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare”, este soluţia dispusă la Tribunalul Brăila, în data de 21 mai.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro