Mergi la conţinutul principal
Odată cu mărirea salariilor, din luna ianuarie

A crescut ajutorul de deces

• potrivit Casei Judeţene de Pensii Brăila, de la 9 ianuarie 2020, ajutorul de înmormântare a crescut de la 5.163 la 5.429 lei • în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, ajutorul de deces va fi de 2.715 lei • în 2020, pensia lunară minimă este de 704 lei • veniturile lunare din pensii care depăşesc 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%

 

Informaţii utile privind veniturile realizate din pensii şi din salarii în anul 2020, venite prin intermediul unui comunicat de presă al Casei Judeţene de Pensii Brăila (CJP).

Potrivit sursei citate, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este, în luna ianuarie a.c., de 5.376 lei.

Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt următoarele: 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale; 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă; 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă. Excepţie fac persoanele care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii (care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare). Acestea datorează o cotă de contribuţie de asigurări sociale de 21,25%.

În concluzie, pentru cei mai mulţi salariaţi din România, cota de contribuţie de asigurări sociale (datorată, bineînţeles, de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială) este de 25%.

 

Pensii mărite de la 1 septembrie 2020

 

“Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% şi este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajat sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, cu excepţia persoanelor care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii”, precizează CJP Brăila.

Potrivit reglementărilor în vigoare, de la 1 ianuarie 2020, venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.230 lei (salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată). Contribuţia de asigurări sociale aferentă acestui venit este de 558 lei.

Totodată, valoarea punctului de pensie este de 1.275 lei (în perioada 1 ianuarie - 31 august 2020) respectiv 1.775 lei (începând cu 1 septembrie 2020). Ajutorul de deces creşte de la 9 ianuarie 2020 de la 5.163 lei (în cazul decesului asiguratului sau pensionarului) la 5.429 lei. În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, ajutorul de deces creşte de la 2.582 lei la 2.715 lei (de la 9 ianuarie 2020).

În altă ordine de idei, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de CJP Brăila, în anul 2020, indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă) este de 704 lei. Dumnezeu ştie cum poate trăi un pensionar cu 700 de lei! Totodată, indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, în intervalul 1 ianuarie - 31 august 2020, este de 1.012 lei.

Demn de reamintit este faptul că veniturile lunare din pensii care depăşesc 2.000 de lei vor fi supuse impozitării cu 10%. Totodată, la ora actuală, persoanele fizice cu venituri din pensii beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

 

3.000 lei - salariul minim brut în construcţii

 

“În perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 3.000 lei. Această prevedere se aplică doar în cazul domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 2.350 lei”, se mai precizează în comunicatul Casei Judeţene de Pensii Brăila.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro