In activitatea societatii "Complexul de Porci" SA Braila au aparut sincope, principalele probleme cu care unitatea se confrunta fiind valorificarea, sustine administratorul societatii. "Guvernul a aprobat o hotarire prin care a redus taxele vamale pentru importul de carne de porc ceea ce a condus la aparitia unor dificultati majore in valorificarea carnii produse la intern. In tara sint sute de mii de porci ajunsi la greutatea optima pentru sacrificare, dar care au ramas in ferme pentru ca toata lumea cumpara carne din import, inferioara calitativ, dar mult mai ieftina. S-a ajuns acum, in lipsa acestor taxe vamale, ca pulpa de porc sa se vinda cu 50.000 lei/kg, un pret pe care crescatorii de porci din Romania nu pot sa il suporte, la fel cum nu pot face fata singuri acestei concurente neloiale", a precizat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, administratorul Complexului, Gheorghe Caruz. El a mai explicat si ca in urma cu doua zile, in sedinta Consiliului pe produs "Carne de Porc", producatorii au avut o discutie cu ministrul Flutur, in cadrul careia l-au informat despre toate problemele cu care se confrunta in prezent crescatorii de porci din Romania. Totodata membrii consiliului i-au explicat ca este inadmisibil ca in aceasta perioada in care, pentru a se alinia standardelor impuse de Uniunea Europeana, crescatorii sa cheltuiasca sume enorme pentru modernizare, iar statul sa stea pasiv ba, mai mult, sa le si bage bete in roate. "I-am solicitat d-lui ministru sa introduca taxa vamala unica de 20 %, deoarece de la inceputul anului, noi am scazut pretul carnii cu circa 24.000 lei/kg iar in piete nimic nu s-a schimbat, chiar a crescut la galantar cu citeva mii de lei. I-am spus ca toti acesti bani pe care ministerul considera ca ii da consumatorilor nu fac altceva decit sa umple anumite buzunare ale unora care nu muncesc, importatori, procesatori. In tot acest timp, de suferit au avut doar fermele de porci care, acum, se vad in imposibilitatea continuarii activitatii, pentru ca toti ne confruntam acum cu un blocaj", a mai spus Caruz.
Conform programului de activitate, in primele trei luni ale anului, "Complexul de porci" ar fi trebuit sa livreze pe piata circa 20.000 de capete. Importul masiv de carne la pret redus a determinat insa clientii sa se orienteze catre produsul mai ieftin, in detrimentul crescatorilor autohtoni. In aceasta situatie, fata de program, complexul a livrat doar 4.500 de capete. Daca ritmul livrarilor nu va creste, a mai spus Caruz, la 10 aprilie, halele complexului vor fi populate la capacitate maxina, ceea ce va conduce la o serie de alte disfunctionalitati, in lant.
4 aprilie - protest general in agricultura
In calitate de presedinte al Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP), Caruz a mai explicat si ca pentru data de 28 martie, membrii organizatiei aveau programata o ampla miscare de protest in capitala. Aflind de initiativa Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania LAPAR si a Asociatiei Sindicatelor din Agricultura "Agrostar" de a organiza manifestari de strada in data de 4 aprilie, membrii PRCP au decis sa se alature celorlalte asociatii si organizatii din agricultura si sa protesteze impreuna pe 4 aprilie. Caruz a promis ca la miting va aduce mare parte din salariatii societatii, iar la nevoie, in functie de dorinta organizatorilor, poate iesi si cu animale. "Adunarea generala a asociatiilor crescatorilor de porci, intrunita in urma cu doua zile a aprobat in unanimitate ca, daca pina pe data de 28 martie dl ministru nu va da un raspuns favorabil solicitarilor pe care i le-am inaintat, in data de 4 aprilie sa ne alaturam celorlalte sindicate si vom iesi in strada cu oameni si animale".
Principalele revendicari ale crescatorilor vizeaza introducerea taxei vamale de 20%, revizuirea subventiilor pe 2006 si accelerarea procesului de aprobare a comisiilor de clasificare.