Crescatorii braileni de vaci vor asigura 3% din cota nationala de lapte | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Crescatorii braileni de vaci vor asigura 3% din cota nationala de lapte

Ultima zi pentru depunerea solicitarilor de alocare a cotei individuale de lapte a fost 31 octombrie. In termenul legal, la nivelul judetului Braila, au fost depuse 14.855 de cereri, din care 5.433 pentru procesare si 9.422 pentru vinzari directe. In total, celor 14.855 de solicitanti le-au fost alocate 82 milioane de litri de lapte, adica circa 84.500 de tone (1 litru de lapte STAS este echivalentul a 1,03 kg). La stabilirea cotei de lapte pentru vacile aflate in controlul oficial al performantelor (COP) s-a luat in considerare productia inregistrata la ultima lactatie incheiata, iar pentru vacile care nu sint cuprinse in acest sistem al performantelor s-a aplicat nivelul productiei medii obtinuta la nivel national, 3.510 litri/cap animal, care s-a diminuat cu 300 kg pentru fiecare membru de familie si cu 400 kg pentru fiecare vitel obtinut in exploatatie. In opinia conducerii Departamentului de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) Braila, rezultatele finale sint multumitoare, avind in vedere ca asteptarile nu depaseau 13.000 de cereri, aceasta in ciuda faptului ca in judet sint inregistrati in total 23.000 de crescatori de bovine.
De precizat ca detinatorii de vaci care nu au solicitat o cota individuala de lapte, incepind cu 1 aprilie 2007 nu-si vor mai putea comercializa productia nici catre fabricile de prelucrare, nici pe piata libera. In plus, ei nu vor beneficia de nici o subventie sau ajutor financiar, nici din partea comunitatii europene, nici de la bugetul de stat.

La nivel national, 80% din cota a fost solicitata

Situatie asemanatoare si la nivel national, rezultatele finale indicind ca pina la 31 octombrie au fost depuse circa 780.000 de cereri, din care 550.000 pentru vinzari directe, si aproape 235.000 pentru livrari catre fabricile de procesare. Si in acest caz rezultatele sint apreciate ca multumitoare, desi in Romania sint inregistrati peste 1 milion de crescatori de bovine.
Totusi, primele estimari cantitative arata ca la nivel national cererile depuse acopera circa 80% din cota atribuita de Uniunea Europeana, drept pentru care ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca vrea sa ceara Guvernului prelungirea termenului de solicitare a cotei.
Cota stabilita pentru Romania este de 3,057 milioane de tone, din care 1,1 milioane tone pentru livrari catre fabricile de prelucrare si circa 1,9 milioane tone pentru vinzari directe.
Coroborind aceste date, reiese ca cele 84.500 de tone de lapte atribuite judetului nostru reprezinta aproape 3% din cota nationala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro