Mergi la conţinutul principal

Crescatorii braileni de vaci picheteaza vama Nadlac

Comertul cu lapte se face fara respectarea legislatiei europene si nationale, iar autoritatile romane nu controleaza importurile de lapte materie prima, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania (SCTR), Costel Caras. El a spus ca peste 30% din cantitatea de lapte procesata zilnic in Romania, peste 400 de tone, este importata din tari membre UE, in special din Ungaria si Polonia, fara a fi respectata legislatia europeana sau cea romaneasca. "Comertul cu lapte materie prima se face fara a respecta legislatia UE si legislatia romaneasca. Nu se respecta legislatia de gestionare a cotei de lapte, legislatia sanitar-veterinara legata de calitate si trasabilitate, precum si alte norme obligatorii. Cumparatorii de lapte din Romania si in special societatile multinationale, in mod cu totul neloial si imoral, importa lapte materie prima care depaseste cu mult nevoile proprii de procesare, restul cantitatii vinzind-o catre terti procesatori, punind in pericol existenta fermelor de vaci", a declarat Caras. In plus, presedintele SCTR sustine ca peste 1.500 de fermieri romani au primit notificari de la procesatori prin care au fost anuntati ca nu li se va mai prelua laptele, acestia preferindu-l pe cel din import, care este mult mai ieftin, diferentele de pret fiind compensate de subventiile acordate in tarile respective. "Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin miile de medici veterinari de pe intreg teritoriul tarii, terorizeaza fermierii romani prin masuri excesive de control al calitatii, al trasabilitatii, al protectiei prin analize de tot felul, dar laptele importat intra in fabricile de procesare fara a fi controlat. Romania nu are nici un laborator care sa poata testa laptele. Cine poate garanta, mai ales ca inca nu stim rezultatele din Irlanda privind carnea de vita, ca laptele adus nu are dioxina?", a mai spus Costel Caras.
In acest context, organizatia sindicala a anuntat ca picheteaza, intre 17 si 19 decembrie, vamile Nadlac, Virsand, Bors si Petea, nemultumiti ca se importa lapte fara respectarea normelor de calitate impuse de Uniunea Europeana. Protestele sint programate intre orele 9.00 si 17.00, fiind obtinute toate autorizatiile necesare pichetarii punctelor de frontiera.
Potrivit programarii anuntate de organizatia centrala, SCTR Braila va picheta alaturi de colegii din Timis, Hunedoara, Vilcea, Dolj, Olt, Arges, Dimbovita, Teleorman, Prahova, Tulcea si Ialomita in punctul de trecere a frontierei Nadlac (judetul Arad). "Delegatia braileana va fi formata din 10 fermieri si vom pleca ori in noaptea aceasta ori miine dimineata spre Nadlac pentru a protestat alaturi de colegii din celelalte judete", ne-a declarat presedintele structurii locale a sindicatului Marioara Marin.
In vama Virsand vor protesta fermierii din judetele Arad, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Bacau, Galati si Neamt, iar la pichetul de la punctul de trecere a frontierei Bors (judetul Bihor) vor participa fermierii din judetele Bihor, Cluj, Mures, Harghita, Iasi si Suceava. Totodata, in punctul de trecere a frontierei Petea (judetul Satu Mare) vor protesta fermierii din judetele Satu Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj si Botosani.
Potrivit presedintelui SCTR prin aceste actiuni de protest se urmareste stoparea schimbul intracomunitar de lapte, "practicat ilegal si neloial", fara respectarea normelor de calitate impuse de Uniunea Europeana.
In cazul in care pichetarea punctelor de trecere a frontierei nu va aduce rezultatele dorite de sindicalisti, acestia spun ca vor incepe pichetarea fabricilor sau a sediului Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pe care o invinuiesc de importarea laptelui de proasta calitate si nu exclud nici posibilitatea de a notifica Comisia Europeana.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro