Mergi la conţinutul principal

Crescatorii braileni de vaci - in pericol sa ramina fara cota de lapte

Activitatea de crestere a bovinelor pentru productia de lapte trebuie sa parcurga transformari importante in perioada ramasa pina la integrarea in Uniunea Europeana.
In functie de efectivele de taurine inregistrate in tara noastra, UE a stabilit si atribuit Romaniei o cota nationala de lapte, care va intra in vigoare in ianuarie 2007, si care este de 3,057 milioane de tone de lapte anual, pe doua componente: livrari pentru procesare de 1,093 milioane tone si vinzari directe de 1,964 milioane tone. Cota nationala va fi impartita pe fiecare judet, iar la nivel de judet, pe comune si, mai departe, pe fiecare crescator de vaci in parte. In acest context, toti producatorii vor putea obtine, la cerere, o cantitate individuala de referinta pentru livrari si/sau vinzari directe, denumita "cota individuala de lapte". Conform Ordinului Ministrului nr. 453/mai 2005, activitatea de stabilire a cotei individuale de lapte revine Unitatilor Judetene de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UJARZ), unitati aflate in subordinea Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR). Specialistii UJARZ Braila au declansat o serie de actiuni complexe de instruire si informare a crescatorilor de bovine, tinta acestor actiuni fiind monitorizarea si stabilirea cotei de lapte la nivel de judet. La Braila, activitatea de monitorizare a cotei de lapte de catre UJARZ a inceput la 1 aprilie 2005. "Am inceput cu instruirea la nivelul fiecarei comune a crescatorilor de taurine, prezentarea modelelor tipizate de registru de ferma a intregii legislatii in domeniu. Oamenii nu trebuie sa confunde cota de lapte cu expresia folosita inainte de 1944, cind era ca un bir pe spatele taranului si nu trebuie sa o confunde cu expresia utilizata in perioada comunista cind era o obligatie. E o cota pe care si-o stabileste singur, pe baza productiei de lapte obtinuta in perioada 1 aprilie 2005 - 31 martie 2006, produs si comercializat la procesatori sau vindut pe piata libera sub forma de lapte, brinza sau smintina. Crescatorii trebuie sa fie constienti si sa-si completeze formularele si sa le depuna pentru accesarea cotei de lapte, pentru ca numai in aceste conditii isi vor mai putea comercializa productia de lapte de vaca. Crescatorii particulari care nu cer acum cota de lapte, nici nu vor mai putea sa o faca", a precizat, ieri, in cadrul primei sedinte de lucru din 2006 a primarilor din judet, Virgil Mihaila, seful UJARZ Braila.

3.800 litri/an/cap vaca, la un efectiv de 28.500 capete.

Conform statisticilor, in judetul Braila exista 22.997 gospodarii care cresc vaci de lapte. Pina la sfirsitul anului trecut, au primit seturi de formulare pe baza de semnatura si date de identitate, in jur de 17.000 de crescatori, respectiv circa 80% din total. Dupa primirea si completarea formularelor, crescatorii au obligatia sa le depuna la primaria pe raza careia sint inregistrati. La nivel de comuna formularele completate se indosariaza si, lunar, se predau la DADR, unde sint centralizate de Departamentul Administrarii Cotelor de Lapte (DACL) din cadrul UJARZ. Datele sint apoi prelucrate si transmise la Bucuresti. Termenul de finalizare a actiunii este 1 aprilie 2006. "Deocamdata, s-au intors la baza de date a DACL numai 1.360 de declaratii. Adica 6-7 %, din cele distribuite si sub 6 % din total. Aceste date sint centralizate saptaminal la Ministerul Agriculturii unde sint monitorizate de consilierii comunitatii europene. Avem o cota de realizat, iar la Braila ea nu este realizata. Cred ca nu s-a inteles foarte corect, cu cit iesim noi pe piata, atit ni se monitorizeaza, si atit ni se va fixa drept cota. Or, cu ce avem noi pina in prezent, ce sa ni se impuna? Asa ca rugam primarii ca o data la 15 zile, macar, sa-si faca putin timp, sa se intilneasca cu inginerul de la Camera Agricola, medicul veterinar si seful de post si sa faca o analiza la nivel de comuna cu cite gospodarii sint, cite formulare s-au distribuit, cine a ramas in afara distribuirii. Trebuie gasite solutii ca fiecare crescator pe baza de semnatura sa intre in posesia acestor formulare", a avertizat Mihaila.
La Braila productia medie de vaca este de 3.800 litri/an/cap vaca, la un efectiv de 28.500 capete.
Persoanele care infiinteaza ferme noi pentru cresterea vacilor de lapte vor primi cota de lapte din rezerva nationala, insa numai daca indeplinesc anumite conditii si standarde. Cota de lapte este proprietatea detinatorului, care atunci cind decide sa renunte la vaca poate vinde cota, o poate inchiria sau o poate pastra. Cert este ca aceasta cota trebuie realizata minim 70% anual. Daca doi ani consecutiv nu se realizeaza acest minim, se face o analiza, se depisteaza cauzele neindeplinirii si se iau masuri in consecinta, care pot ajunge pina la retragerea dreptului de proprietate.
De cealalta parte, in cazul depasirii cotei de lapte, Romania va plati o penalitate catre Comunitate. Taxa, stabilita pentru 100 de kilograme, va fi platita Uniunii Europene, separat pe cele doua componente - livrari si vinzari directe, iar responsabilitatea achitarii ei va reveni, in ambele cazuri, producatorilor care depasesc cota individuala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro