Cresc salariile polițiștilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cresc salariile polițiștilor

* acest aspect se datorează majorării de la 5 la 10% a sporului pentru risc și suprasolicitare neuro-psihică * vor beneficia mai mulți polițiști de acest spor, printre care mascații de la SAS sau cei care fac cercetare la fața locului * a fost reevaluat și modul de acordare a sporului pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale * toți angajații MAI vor avea salariul de funcție peste 1.900 lei, dau asigurări reprezentanții de la București

 

 

Polițiștii au motiv de bucurie, pentru că, așa cum susține Ministerul Afacerilor Interne, vor scoate mai mulți bani din bancomate, începând cu luna martie a acestui an. Într-un comunicat primit de la Prefectura Brăila, se specifică faptul că de la 1 februarie, sporul pentru risc și suprasolicitare neuro-psihică va fi majorat de la 5% la 10% și va fi acordat pentru mai multe categorii de polițiști. De asemenea, și oamenii legii care-și desfășoară activitatea în domeiul arest-transfer vor primi o indemnizație pentru pază și supraveghere.

Din categoriile “polițiștilor fericiți” fac parte, spre exemplu, cei de la Acțiuni Speciale sau mascații, cum mai sunt cunoscuți oamenilor de rând, și cei cu atribuții pentru cercetarea la fața locului, cum ar fi judiciariștii, criminaliștii, pirotehniștii, conductorii câini etc. Indemnizația pentru pază și supraveghere de 5% va fi acordată polițiștilor care asigură paza, escortarea și supravegherea deținuților, reținuților, arestaților preventiv, “pe timpul efectiv prestat în astfel de condiții”, se menționează în comunicatul de presă.

Mai mult, s-a reevaluat modul de acordare a sporului pentru lucrări de excepție și misiuni speciale. “50 de indicatori reprezentând 50% din salariul de bază conform legii, destinați conducerii ministerului, au fost redistribuiți către angajați cu funcții de execuție din zona operativă a Poliției, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră, se mai arată în comunicat.

De asemenea, MAI dă asigurări că deficitul de personal din sistem va fi redus, mai ales că în 2018 vor fi angajați peste 7.000 de oameni. 1.800 vor proveni din sursă externă în luna mai, 700 ofițeri din Academia de Poliție - promoția iunie 2018, 2.438 agenți/subofițeri din școli - promoția iulie 2018 și 2.880 agenți/subofițeri din școli - promoția noiembrie 2018. “În 2017, au intrat în sistem 6.629 de oameni: 3.477 din sursă externă (din care 3.211 agenți/subofițeri în primăvara anului 2017), 1.080 agenți/subofițeri reprezentând promoția școlilor din luna iulie, 565 ofițeri din Academia de Poliție, respectiv 1.507 agenți/subofițeri, reprezentând promoția școlilor de agenți și subofițeri din luna decembrie”, potrivit aceluiași comunicat.

 

Precizări în ceea ce privește salariul angajaților MAI

 

Ministerul Afacerilor Interne a dorit să mai clarifice câteva aspecte de interes pentru angajați, majoritatea fiind legate de veniturile lunare. Categoric, în minister nu va exista vreun salariu de funcție mai mic de 1.900 lei, începând cu luna ianuarie. Chiar și proaspeții angajați, fie că sunt agenți sau subofițeri care au absolvit școlile în decembrie 2017, vor avea salariul de funcție peste 1.900 lei, iar venitul net ar ajunge unde la 2.500 - 2.600 lei, fără a adăuga eventualele sporuri provenite din munca în zilele libere sau de sărbători.

Spre finalul anului trecut, au existat voci în MAI care spuneau că veniturile lunare ale angajaților vor scădea, după trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Se pare că ministerul vrea să clarifice și acest lucru. “Venitul salarial net nu va scădea în 2018, ci va crește cu până la 4-5% începând cu luna ianuarie 2018, pentru angajații care își vor desfășura activitatea în aceleași condiții de muncă. Singura excepție o reprezintă cei care în ultimele 7 luni au beneficiat de majorarea pentru permanența la domiciliu. În conformitate cu prevederile legale, la data de 31 decembrie 2017 a încetat aplicarea majorării pentru permanența la domiciliu, acordat numai pentru câteva luni și numai pentru aproximativ 8.000 de polițiști. Această majorare de 40% se raporta la salariul de funcție, diferit de la polițist la polițist, și la numărul de ore individual aferent prezenței la domiciliu (...)”, se precizează în comunicatul de presă.

Plata majorării de 75% pentru orele lucrate în weekenduri sau sărbători legale va continua și în 2018, menținându-se și toate celelalte drepturi de echipament și hrană. Veniturile angajaților vor varia, ca și până acum, în funcție de volumul și tipul de muncă prestat. Așa cum probabil ați mai auzit, salariul celor din MAI este format dintr-o componentă fixă (solda de funcție/salariul de funcție, solda de grad/salariul gradului profesional deținut, gradațiile și, după caz, solda/salariul de comandă) și una variabilă, adică sporuri, în funcție de activitatea desfășurată: muncă de noapte, muncă în repaus săptămânal, condiții grele de muncă etc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro