Mergi la conţinutul principal

Cresc salariile de bază ale poliţiştilor şi militarilor, însă îngheaţă sporurile şi indemnizaţiile

• o ordonanţă de urgenţă dată de Guvern pe ultima sută de metri a anului 2018 a stabilit soarta salariilor angajaţilor din MAI • dacă salariile de bază cresc, însă nu cu sume uimitoare, sporurile şi alte drepturi băneşti au fost “îngheţate” la nivelul celor din decembrie 2018 şi vor rămâne aşa până în 2021 • în schimb, va fi acordată şi în acest an decontarea serviciilor turistice

 

Una caldă, alta rece pentru poliţiştii, jandarmii şi pompierii brăileni. În timp ce salariul de bază a crescut de la 1 ianuarie 2019, iar serviciile turistice vor fi decontate şi în acest an, indemnizaţiile, compensaţiile, primele şi alte drepturi băneşti au “îngheţat” la nivelul din decembrie 2018. Ministerul Afacerilor Interne a emis un comunicat de presă în care anunţă ce se întâmplă cu salariile poliţiştilor şi militarilor, începând cu 1 ianuarie 2019.

Salariile de bază şi soldele/salariile de funcţie se majorează cu 25% din diferenţa dintre nivelul actual şi cel prevăzut de lege pentru anul 2022. Totuşi, deşi sună pompos, creşterea nu va fi cine ştie ce, ci abia dacă va trece de 200 lei.

Sporurile însă au fost îngheţate, prin ordonanţă de urgenţă, la nivelul din decembrie 2018. “Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, se menţine la cel mult nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, dacă legiuitorul nu a prevăzut în mod expres în cuprinsul ordonanţei de urgenţă o altă modalitate de calcul pentru aceste drepturi”, se arată în comunicatul de presă al MAI.

În schimb, munca prestată suplimentar se va plăti şi în cursul anului 2019, sumele fiind raportate la salariul/solda de funcţie sau de bază majorat/ă, după caz. “Se menţine măsura de acordare a majorărilor salariale corespunzătoare pentru activitatea desfăşurată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, precum şi cele pentru munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru de către personalul cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, care se plătesc prin raportare la solda de funcţie/salariul de funcţie sau, după caz, la salariul de bază cuvenit majorat, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii”, se mai menţionează în informarea ministerului.

Încă o veste bună pentru poliţişti şi militari este aceea că decontarea serviciilor turistice va continua şi în acest an, însă tot în limita sumei de 1.450 lei/salariat. În schimb, începând cu acest an, doar pentru aceste categorii de personal, vor fi decontate serviciile oferite de orice structură de primire turistică aflată pe teritoriul României.

Vestea proastă este că celelalte drepturi băneşti au fost “îngheţate” la nivelul din decembrie 2018 şi vor fi menţinute aşa până în 2021. Aici vorbim despre indemnizaţii, compensaţii, prime, ajutoare, plăţi compensatorii, despăgubiri, compensaţii lunare pentru chirie, norma de hrană, drepturi de echipament şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut.

Angajaţilor MAI care au fost delegaţi sau detaşaţi în altă localitate le cresc indemnizaţia de delegare şi alocaţia de cazare. “Începând cu 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare şi Hotărârea de Guvern nr. 714/2018 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate. Prin noua reglementare, valoarea indemnizaţiei de delegare sau detaşare va creşte la suma de 20 lei/zi, comparativ cu 17 lei/zi acordată în 2018. De asemenea, persoana delegată într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă şi care nu se poate înapoia la sfârşitul zilei de lucru, va beneficia de o alocaţie zilnică de delegare compusă din: indemnizaţie de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea, plus alocaţia de cazare, în cuantum de 230 lei/zi, în limita căreia trebuie să îşi acopere cheltuielile de cazare, fără a fi nevoie de prezentarea unor documente justificative”, se mai menţionează în comunicat. În acelaşi document se mai spune că ordonatorul de credite va putea aproba, în situaţii temeinic fundamentate, majorarea alocaţiei de cazare cu până la 50%, însă în acest caz va fi nevoie de prezentarea de documente justificative.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro